5 Cara Rawatan Uluran (Medu Angin atau Hernia)

uluran medu angin pasang hernia

Uluran atau angin pasang atau medu angin atau hernia?

Uluran (istilah medical: Hernia) atau penyakit angin pasang (bagi lelaki) atau medu angin (untuk wanita) adalah penyakit yang tiada kaitan langsung dengan angin. Ya, angin dalam perut, atau kantung testis telur membengkak adalah antara simptom penyakit hernia. Namun, faktor sebenar mengapa ia terjadi adalah lebih serius dari itu.

 uluran

Faktor penyakit Uluran

Penyebab utama penyakit ini ialah kawasan dinding abdomen yang lemah lalu menyebabkan USUS TERKELUAR melalui weak spot tersebut.

Faktor umum penyakit:

  1. Kecacatan kongenital – Dinding perut tidak terbentuk dengan betul semasa dalam rahim ibu
  2. Umur semakin lanjut
  3. Batuk kronik
  4. Kerosakan dinding abdomen akibat kecederaan atau pembedahan
  5. Keturunan dinding abdomen lemah

Penyebab penyakit uluran ialah dinding perut yang lemah

Faktor-faktor yang menyebabkan tekanan terhadap tubuh dan mengakibatkan hernia:

  1. Kehamilan, tekanan rahim yang membesar kepada dinding abdomen
  2. Sembelit, najis mengeras memberi tekanan kepada dinding abdomen
  3. Mengangkat barang berat dengan postur tidak ergonomik
  4. Pengumpulan cecair di dalam perut, atau ascitites
  5. Peningkatan berat badan mendadak
  6. Bekas pembedahan
  7. Batuk berterusan atau bersin yang kuat

5 Cara Rawatan Uluran

Rawatan adalah bergantung kepada saiz hernia dan keparahan simptom uluran yang anda hadapi.  Sekiranya tidak terlalu besar atau serius, adalah baik jika boleh dapatkan pemeriksaan kesihatan berkala agar doktor anda boleh memantau komplikasi yang mungkin berlaku.

Jangan memandai-mandai melakukan rawatan yang SALAH untuk uluran untuk elak simptom menjadi lebih serius.

Rawatan Pertama – Pembedahan Laparoskopik

Andaikata usus yang terkeluar itu terlalu besar dan mengakibatkan simptom sistem percernaan yang berisiko tinggi, doktor akan menasihatkan untuk menjalankan pembedahan laparoscopy iaitu pembedahan melalui 3 lubang: 1 lubang kamera, 1 lubang pemegang dan 1 lubang pemotong.


pembedahan uluran pembedahan uluran laparoscopic

==========================================

Rawatan Kedua – Prosedur menolak masuk usus

Doktor juga boleh menasihati sekiranya prosedur penolakan masuk usus boleh dijalankan atau tidak berdasarkan MRI scan yang ada.

Kaedah ini tidak invasive kerana tidak perlu anasthetic mahupun berada di dalam bilik bedah.

Sebelum prosedur

Selepas prosedur

 

============================================

Rawatan Ketiga – Ubah gaya hidup

  • Untuk mereka yang terkena uluran akibat batuk kronik, di nasihatkan untuk berhenti merokok untuk mengurangkan risiko batuk kronik yang akan memburukkan keadaan.
  • Sekiranya ada masalah hidung sensitif atau resdung, penting untuk meningkatkan imuniti tubuh supaya kurang bersin dengan kuat.
  • Sekiranya lapisan abdomen lemah akibat berat badan berlebihan, pentingnya untuk turunkan berat badan dengan mengamalkan senaman dan pemakanan yang seimbang agar risiko uluran dapat dikurangkan.

 

===========================================

Rawatan Keempat – ubah pemakanan

  • Kurangkan makan masakan pedas dan masam
  • Kurangkan makanan mentah atau separuh masak seperti sushi dan sashimi serta pastikan makanan adalah masak sepenuhnya supaya masalah penghadaman dapat dikurangkan.
  • Minum air kosong lebih dan makan serat untuk elak sembelit dan melawaskan buang air besar

 

=========================================

Rawatan Kelima – legakan simptom dengan produk Shaklee

Antara simptom uluran:

  • Testis membengkak
  • Sakit dan senak perut
  • Sembelit
  • Perut membuncit
  • Angin
  • Rahim ‘jatuh/ kembang’

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Seluruh Malaysia
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Pati Resveratrol -Penemuan Sains Cara Sembuhkan Kencing Manis

pati resveratrol cara sembuhkan kencing manis

Cara Sembuhkan Kencing Manis Menggunakan Pati Resveratrol

Lama juga saya research dan cari pelbagai scientific journal tentang Resveratrol. Katanya sebab ia adalah salah satu cara sembuhkan kencing manis atau diabetis secara tepat dan berkesan.

Resveratrol ni sebenarnya adalah salah satu jenis polyphenol iaitu bahan aktif yang terdapat pada kulit tumbuhan, contohnya Anggur, untuk melindungi dirinya daripada serangan penyakit dan kulat.

Dalam aplikasi perubatan, Resveratrol adalah sejenis super antioksidan yang boleh membantu membaiki sel tubuh badan manusia yang rosak dan yang mempunyai ketumbuhan yang abnormal.

Untuk pesakit kencing manis, kerosakan pankreas iaitu organ yang bertanggungjawab untuk menghasilkan insulin (hormon yang membantu menukarkan gula kepada tenaga), mengakibatkan kandungan gula dalam darah pesakit diabetis adalah sangat tinggi dan membahayakan!

Jadi, seharusnya nutrient Resveratrol ni mestilah berupaya untuk membaiki sel dalam organ pankreas supaya ia  kembali normal dan mampu menghasilkan hormon insulin secara semulajadi.

Alhamdulillah, Syukur Saya Jumpa!

Sujud syukur kepada Allah, sebab semua kajian dan journal perubatan yang saya jumpa memberikan gambaran positif terhadap kesan pengambilan Pati Resveratrol terhadap pesakit-pesakit kencing manis 🙂

pati resveratrol cara sembuhkan kencing manis

Contohnya Kajian oleh 2 orang saintis T. Szkudelski & K Szkudelska (2011) terhadap journal-journal terdahulu berkenaan Resveratrol dan diabetis membuktikan bahawa Pati Resveratrol dengan sendirinya, atau digunakan bersama-sama ubat-ubat kencing manis sedia ada, boleh membantu meningkatkan tindakbalas hormon insulin daripada pankreas terhadap glukos.

Maksudnya, ubat kencing manis tu wajib di ambil juga ya, jangan mengelat! Pati Resveratrol boleh membantu Insyaallah 🙂

Pati Resveratrol Boleh Membantu Pesakit Kencing Manis Veteran (umur 69 – 75 tahun)

pati resveratrol cara sembuhkan kencing manis

Ada satu Kajian pada tahun 2011 yang telah dijalankan ke atas 10 orang pesakit kencing manis berusia 69 hingga 75 tahun.

Para saintis ini mendapati, penggunaan 1-2 gram pati Resveratrol sehari boleh meningkatkan sensitivity insulin terhadap glukos dalam darah.

pati resveratrol cara sembuhkan kencing manis Ini pula adalah Kajian yang telah di lakukan oleh 13 orang saintis dari Hungary, pergh ramai tu.. punyalah banyak manpower diperlukan untuk mengkaji kes ini

Mereka ini semua adalah saintis dan doktor dari Department of Internal Medicine and Nephrological Center, Faculty of Medicine, University of Pe´cs, Pacsirta Street 1, Hungary.

Hasil kajian mereka mendapati bahawa Pati Resveratrol meningkatkan keupayaan pankreas untuk mengesan kehadiran gula dalam darah.

Di mana Nak Cari Pati Resveratrol?

Bila dah tahu tentang kebaikan Resveratrol dalam cara sembuhkan kencing manis, mestilah nak tahu mana nak dapatkan pati ni kan?

Setahu saya, tiada Pati Resveratrol yang dijual dalam pasaran Malaysia dan Indonesia kecuali Vivix Shaklee

Nanti bacalah posting tentang Vivix Shaklee ya. Mana tahu boleh selesaikan masalah yang tuan/puan sedang alami 🙂

===================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel Cara Sembuhkan Kencing Manis di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013

Untuk Whatsapp klik link ni ==> www.wasap.my/60139820013/Pati%20Resveratrol
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

7 cara melancarkan buang air besar yang mudah dan berkesan – part 2

cara melancarkan buang air besar

Ada 4 faktor yang boleh mempengaruhi penyahtinjaan yang sihat:

 

1. Berapa kali sehari?

Sebaiknya 1 hingga 3 kali.

Sembelit: Gagal membuang air besar setiap hari

Cirit-birit: Lebih dari 4 kali sehari.

 

2. Kualiti Najis

Najis yang sihat ialah Jenis 4 dan 5

cara melancarkan buang air besar

3. Mudah atau sukar?

Buang air besar seharusnya seperti suatu pit stop perlumbaan.

Anda masuk dan keluar dengan pantas, tanpa sebarang kesakitan atau penderitaan.

 

4. Lawas atau sembelit?

Apabila anda keluar dari tandas, anda perlu berasa nyaman dan puas.

Ketahui 7 cara melancarkan buang air besar supaya pengalaman anda di tandas lebih bahagia :)

 

Sambungan daripada Bahagian 1: 7 cara melancarkan buang air besar yang mudah dan berkesan – part 1

cara melancarkan buang air besar

=================================================================================

5. Cara melancarkan buang air besar kelima – minum jus epal & prune, teh herba atau air suam lemon

Minum jus epal & prun yang asli dan segar berbanding yang telah diproses dalam kotak atau botol.

Yang asli dan segar lebih banyak kandungan serat berbanding yang sudah diproses.

Selain itu, jus yang letah diproses mengandungi lebih banyak bahan kimia pengawet serta gula yang tidak akan membantu dalam melancarkan proses buang air besar anda.

Teh herba dan set Shaklee untuk melawaskan buang air besar juga boleh membantu.

Air suam yang diperah lemon pun boleh diminum pada waktu pagi sewaktu perut kosong agar mudah dicernakan oleh perut dan mencuci usus.

 

cara melancarkan buang air besar==========================================================

6. Cara melancarkan buang air besar keenam – usus pun perlu bersenam

Bersenamlah.

Jika tubuh badan anda yang luaran pun berasa letih lesu, tidak mustahil usus anda pun letih lesu dan gagal menggerakkan najis dengan berkesan.

Jogging, berjalan kaki dan naik basikal setiap hari.

Settle masalah sembelit!

set kurus shaklee

=========================================================

7. Cara melancarkan buang air besar ketujuh – usus anda terlalu stress!

Kepala anda berserabut?

Otak anda kerap memikirkan masalah?

Jangan terkejut jika saya beritahu yang usus anda pun bermasalah juga.

Pergilah menenangkan fikiran.

Buatlah yoga atau spa dan berurut.

Minta tukang urut tu fokus pada bahagian perut dan usus anda.

Mungkin ada yang terbelit atau tersumbat.

 

 

produk shaklee untuk melawaskan buang air besar

Begitulah perkongsian berkenaan cara-cara melancarkan buang air besar. Moga bermanfaat buat semua 🙂

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Anda ada ciri-ciri badan bertoksik bila…

badan bertoksik

Fazila (bukan nama sebenar) berusia 33 tahun, tahun ini.

Selama ini dia ingatkan dia sihat dan bahagia. Ada suami yang penyayang, anak-anak yang ceria dan gembira. Kerjaya yang bagus, pendapatan yang stabil.

Tapi Fazila tak tahu yang dia ada badan bertoksik!

Bila toksik dah berkumpul, suami Fazila sudah mula menjauhkan diri.

Kawan-kawan pun dah mula lari.

Anak-anak pun dah tak seceria dulu bila bersama-sama dengan Fazila.

badan bertoksik
Fazila dilanda kemurungan

 

======================

Eh, kenapa pula ni?

Detik hati Fazila yang semakin berkecamuk dan risau.

Bukan boleh nampak pun toksik tu.

Dekat mana dia berkumpul?

Kenapa semua orang dah tak suka pada aku?

Persoalan demi persoalan menghantui jiwa Fazila.

Fazila yang kesedihan dek situasi yang melanda, terus mencapai telefon pintar Samsung Note 2 nya dan mengGoogle simptom-simptom badan bertoksik.

1. Mulut berbau busuk

2. Badan berbau busuk walaupun tidak berpeluh

3. Sembelit atau tidak boleh buang air besar sekurang-kurangnya sekali sehari

4. Badan banyak angin

5. Buncit

6. Berat badan sukar diturunkan

7. Muka berjerawat

8. Keputihan yang banyak dan busuk

 

Argh!! Tidak!! Kebanyakan simptom ni aku ada!

Kata hati Fazila yang semakin lara..

Apabila Fazila mengetik tab Google Images, lebih menghorror kan jiwa dan perasaan beliau..

Oh inilah rupanya toksik yang berkumpul dalam badan…

badan bertoksik
Ni mucoid. Toksik yang terkumpul dalam usus
badan bertoksik
Rupa paras usus orang yang badan bertoksik dan mengalami sembelit yang kronik

 

Tak boleh jadi ni! Aku perlu detox! Aku nak kehidupan aku yang dahulu.. disayangi dan dicintai…

Kata Fazila sendirian sambil bertekad untuk membuang toksik dari badan beliau

 

=============

Tak percaya

Fazila tak percaya dengan kaedah menampal tapak kaki, atau rendam-rendam kaki atau apa juga kaedah luaran untuk buang toksik.

badan bertoksik
Herba menjadi basah sebab kena peluh!

Eh, mana boleh main tampal rendam, lepas tu usus berkeladak ni boleh bersih! Mengarut lah!

badan bertoksik
Kuprum bertindakbalas dengan peluh?

 

Fazila yakin yang badan bertoksik hanya boleh diselesaikan dengan penyelesaian dalaman.

Ibarat macam nak basuh botol susu anak.. kenela berus dari dalam barulah kotoran dan susu basi tu boleh longgar dan tanggal.

Lepas tu guna sabun yang power supaya protein susu tu boleh lerai dan mudah dicuci..

Bukannya main rendam-rendam je botol tu.. ataupun berus dari luar.

Hai orang geela je fikir boleh cuci benda dalaman dengan kaedah luaran 🙁

 

===========

Apa yang perlu buat sekarang?

badan bertoksik

Rakan baik Fazila, Maimunah, merupakan seorang pakar nutrisi berkelulusan dari UK

Beliau cadangkan agar Fazila mengambil nutrisi berikut untuk mencuci badan bertoksik beliau:

– super antioxidants

– herba-herba

 

Tapi mana aku nak cari benda-benda tu, Maimunah?

Tanya Fazila kebingungan..

Kau cari aje Pengedar Shaklee. Deorang ada produk yang bagus-bagus untuk rekemen pada kau. Cuba tengok testimoni ni…

Maimunah pun mengeluarkan telefon bimbitnya dan menunjukkan bukti-bukti kepada Fazila

badan bertoksik
Ukurlilit pinggang sudah berkurangan
badan bertoksik
Mudah buang air besar dan jerawat semakin pulih
badan bertoksik
Wajah semakin cantik dan kedut berkurangan

badan bertoksik

 

Banyak nye orang dah guna set badan bertoksik Shaklee ni ye.. berkesan pulak tu

Detik hati Fazila yang kini semakin yakin dengan apa yang dilihatnya

Ye Zila. Kau pun kene cuba tau. Tentu kau nak jadi lebih sihat kan?

Elok la kalau kita ikhtiar lebih sikit untuk badan kita. Kita asyik jaga orang lain, tapi diri kita tak terjaga pun. Inilah masanya dear…

Kata Maimunah dengan caring nya…

 

============

Buat keputusan

Fazila kini sudah nekad. Dia segera mengambil telefon pintarnya dan mula menulis mesej kepada Therina Jopri, Pengedar Shaklee Kemaman.

Walaupun dia tinggal di Kemaman, danFazila dia kawasan lain, tetapi Fazila langsung tak takut sebab barang boleh di Poslaju oleh Therina Jopri dan sampai dalam masa kurang 48 jam ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

 

Super antioxidant – Vivix

badan bertoksik

Nampak biasa, tapi power.

Rahsia kecantikan Ayu Raudhah dan ramai lagi wanita yang bertransformasi wajah selepas menggunakan Vivix Shaklee.

Sel semakin sihat, kerosakan badan telah di repair, badan rasa ringan.

 

Detox hati dan lemak-lemaknya – DTX Complex

badan bertoksik

Hati yang berlemak adalah di akibatkan oleh pemakanan yang terlalu berlemak lalu hati tidak berupaya memproses keluar lemak-lemak terbabit.

Lemak ini akan berkumpul dalam hati lalu menyebabkan pembengkakan. Hati yang bengkak amat berbahaya kepada kehidupan…

DTX complex boleh membantu untuk detox kan hati dan menyahkan lemak-lemak degil tadi.

 

Cuci usus yang berkeladak – Alfalfa dan Herb Lax

badan bertoksik

Alfalfa mencuci usus daripada toksik dan lemak-lemak.

Ia di bantu oleh Herblax yang melembutkan rektum agar toksik dapat dibuang sempurna melalui najis

 

==============

Alhamdulillah setelah mencuba produk Shaklee di atas, Fazila lebih rasa bertenaga, perut kempis, badan ringan, keputihan berkurangan, kulit muka tegang tanpa kedutan/jerawat dan tiada aura busuk walaupun tidak berpeluh.

Fazila juga sudah disenangi oleh kawan-kawan.

Suami pun dah mula asyik nak peluk-peluk, usik-usik ajer 😉

 

Selain mengamalkan supplement Shaklee, Fazila juga dinasihatkan agar melakukan perkara-perkara berikut untuk elak badan bertoksik:

– minum air 8 gelas sehari

– makan makanan berserat seperti sayuran dan buahan

– bersenam supaya toksik lebih mudah disingkirkan oleh badan

 

>> Untuk mencuba Shaklee Vivix, masuk ke link ini.

>> Untuk mencuba Shaklee DTX Complex, Herblax dan Alfalfa, masuk ke link ini

(Boleh dapat diskaun dan keahlian percuma kalau hubungi 013 982 0013)

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Petua kulit licin supaya blackhead dapat dihilangkan

Blackhead ni memang merimaskan ramai orang terutamanya wanita. Mengapa saya kata begitu? Sebab nampak orang lelaki (read: suami saya) rilaks aje kalau ada bleakhead ni hehe..

petua kulit licin

Blackhead ni terjadi apabila minyak dan sebum kulit terperangkap dalam pori-pori. Bahagian ‘kepala’ minyak yang terdedah kepada udara ini akan memerangkap debu dan habuk disekitar, menyebabkan dia mengeras dan berwarna hitam. Keadaan ini akan menyebabkan kulit menjadi kasar dan berbiji-biji hitam, terutama di hidung dan kawasan yang paling berminyak di muka.

petua kulit licinpetua kulit licin

Kalau dibiarkan berlarutan, minyak yang terperangkap ini akan dijangkiti bakteria, lalu menyebabkan inflamation (bengkak) dan mengeluarkan nanah. Beginilah terjadinya jerawat bengkak jenis merah dan sakit tu.. ouch! Ada tak petua kulit licin yang boleh membantu?

Ramai orang menggunakan ikhtiar memicit keluar blackhead supaya ia tidak merebak menjadi jerawat… tetapi kaedah ini ada padahnya sekiranya tidak dibuat dengan betul. Kulit boleh membengkak dengan teruk dan menjadikan kulit anda lebih hodoh.

petua kulit licin

Ada juga orang yang gunakan black peeling mask, blackhead remover dan sebagainya.

Namun ada petua kulit licin untuk menghilangkan blackhead dengan menggunakan bahan-bahan semulajadi.

petua kulit licin

 Petua kulit licin nombor 1 – serbuk kayu manis

Kayu manis boleh digunakan untuk menghilangkan blackheads dan mengelakkan pembentukannya pada masa hadapan.

Caranya, ambil 1 sudu teh serbuk kayu manis dan campurkan dengan madu untuk menghasilkan campuran yang likat. Sapukan campuran ini pada bahagian yang terlibat dan biarkan semalaman. Bilas bersih dengan air keesokan paginya.

Alternatif lain ialah mencampurkan 1 sudu teh serbuk kayu manis dan jus limau nipis dengan secubit kunyit. AWAS! sapuan ni pedih tau..

Amalkan selama 10 hari untuk keputusan terbaik.

petua kulit licin

Petua kulit licin nombor 2 – lemon dan madu

Ambil sebiji lemon dan potongkan separuh. Pada sebelah lemon tadi, titiskan 3-4 titik madu dan dengan lembut, sapukan pada bahagian yang ber blackhead. Buatkan gerakan putaran pada muka dan oles dengan lembut. Biarkan selama 10 minit dan bilas.

Jus lemon tadi akan membantu mengecutkan pori-pori dan fiber pada lemon akan membantu menanggalkan blackhead.

Awas kepada mereka yang berkulit sensitif, dan jangan sapukan pada kulit yang luka atau melecet.

petua kulit licin

Petua kulit licin nombor 3 – susu dan serbuk buah pala

Petua ni saya baru belajar daripada website crunchybetty.com di mana 1 sudu teh parutan buah pala dicampurkan dengan sedikit susu. Campuran ini kemudian dijadikan scrub dan di gosokkan pada bahagian wajah.

Serbuk buah pala bertindak sebagai pelelas blackhead dan boleh menghilangkan minyak manakala asid laktik daripada susu boleh melarutkan sel-sel mati pada kulit.

petua kulit licin

Petua kulit licin nombor 4 – putih telur

Jadikan putih telur seperti peel mask. Mula-mula sapukan selapis putih telur dengan jari ataupun berus melukis. Biarkan kering seketika sebelum menyapukan lapisan kedua. Untuk bahagian-bahagian yang ada blackhead yang lebih banyak, sapukan lapisan ketiga dan keempat selepas lapisan sebelumnya kering sedikit.

Selepas 15 minit, muka akan rasa tegang. Apabila mask telah benar-benar kering, tarik lapisan mask sehingga habis. Gunakan kain mikrofiber yang lembap untuk membersihkan saki-baki mask.

Petua kulit licin nombor 5 – gunakan set kulit Shaklee

Ada beberapa produk Shaklee yang boleh di amalkan untuk merawat dan mencantikkan kulit daripada dalam. Ini termasuk:

Vitamin C – antioksidan yang membantu pembentukan kolagen semulajadi

Vitamin E – antioksidan yang membantu membaiki sel dan menghilangkan parut

Vivix – antioksidan yang bertindak sebagai anti penuaan

Collagen powder – menegangkan dan menambahkan keanjalan kulit

petua kulit licin
Set kulit Shaklee Extravaganza

Cuba set ini dan selain mendapat kulit yang cantik dan licin, faedah lain termasuk:

1. Keahlian Shaklee PERCUMA bernilai RM75

2. Rebet +- RM50 pada bulan hadapannya

3. Membeli produk-produk Shaklee pada diskaun sehingga 33%

4. Peluang percutian dan umrah

5. Dan banyak lagi 🙂

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Petua kempiskan perut buncit versi Ramadhan

set kurus shaklee
Bulatan Gembira Ameerah Kemasik

Usai perbincangan semasa usrah malam tadi, ada 3 orang adik sempat bertanya:

“Kak Erin, nampak kurus la… akak ada buat apa-apa ke? Makan produk apa-apa ke?”

Eh betul ke? Memang kurus atau ‘kelihatan’ kurus sahaja? hehe Sebenarnya saya memang ada turun 10kg semasa bulan Ramadhan yang lalu. Dan alhamdulillah berjaya elakkan berat itu kembali semula ketubuh ku! (akan diceritakan kemudian) Saya beritahu mereka tips ini:

” Akak sengaja masak tak sedap semasa bulan Ramadhan, jadi bila tak sedap, makan pun sikitla”

Mereka enggan percaya. Takkan la masak tak sedap kowtt?? Betul, masak masakan yang tak sedap. Habis husband akak pun makan ke masakan tu? Ya. Jadi sepanjang bulan Ramadhan makan masakan tak sedap. Ya. Laagi la mereka enggan percaya. Aduh! OK lah. Saya kongsikan apa yang saya betul-betul buat semasa bulan Ramadhan sampai turun 10kg. Ini ala-ala petua kempiskan perut buncit la lebih kurang…

  1. Kami tidak berbuka puasa diluar
  2. Kami hanya beli makanan dari bazaar Ramadhan 3-4 kali sahaja sepanjang Ramadhan
  3. Kami masak dan makan 1 pot wonders untuk berbuka, kemudian simpan untuk sahur
  4. Kami makan sekadar cukup mengalas perut
  5. Kami hanya makan buffet Ramadhan 2 kali sahaja. Itupun percuma, kampeni belanja.
  6. Di meja buffet, kami berhenti makan sebelum perut sengkak.
  7. Kami minum air banyak-banyak untuk mengelakkan dehidrasi
  8. Kami amalkan Shaklee Vivix sebelum tidur dan sebelum azan subuh (bermula Ramadhan ke 20)
  9. Saya ambil 3 biji Shaklee Soy Lecithin setiap kali selepas berbuka puasa (bermula Ramadhan hari ke 20)
Shaklee Vivix
Shaklee Vivix

‘Kami’ di sini bermaksud saya dan suami saya 🙂 Alhamdulillah 10kg gone. Maka kempislah sedikit perut yang buncit.

Tetapi janganlah cemburu sangat sebab walaupun turun 10kg, saya masih lagi BMI obesiti. Jauh lagi perjalanan hendak pergi dalam perkara menurunkan berat badan dan melangsingkan tubuh ni. Insyaallah boleh bermula kembali healthy lifestyle yang saya minati – Aerobics Kalau dah mula beraerobics, insyaallah berat badan lebih cepat turun kerana kadar metabolisma meningkat.

Jadi lebih banyak lemak-lemak terbakar dan bertukar menjadi otot. Dalam masa yang sama, saya tetap akan amalkan Shaklee Vivix dan supplement Shaklee yang lain untuk bantu turunkan atau maintain berat badan. Asal jangan menaik sudah kan? Insyaallah moga Allah permudahkan.

 

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...