7 cara melancarkan buang air besar yang mudah dan berkesan – part 1

cara melancarkan buang air besar

cara melancarkan buang air besar

 

Pada tahun 1998, Carta Najis Bristol atau Bristol Poop Chart telah di keluarkan oleh Scandanavian Journal of Gastroenterology untuk menerangkan tentang 7 jenis najis.

Jenis 1 hingga 3 – keras dan sembelit

Jenis 4 dan 5 – Normal dan sihat

Jenis 6 dan 7 – cair dan cirit-birit

 

==============================================

Ada 4 faktor yang boleh mempengaruhi penyahtinjaan yang sihat:

 

1. Berapa kali sehari?

Sebaiknya 1 hingga 3 kali.

Sembelit: Gagal membuang air besar setiap hari

Cirit-birit: Lebih dari 4 kali sehari.

 

2. Kualiti Najis

Najis yang sihat ialah Jenis 4 dan 5

 

3. Mudah atau sukar?

Buang air besar seharusnya seperti suatu pit stop perlumbaan.

Anda masuk dan keluar dengan pantas, tanpa sebarang kesakitan atau penderitaan.

 

4. Lawas atau sembelit?

Apabila anda keluar dari tandas, anda perlu berasa nyaman dan puas.

Ketahui 7 cara melancarkan buang air besar supaya pengalaman anda di tandas lebih bahagia 🙂

 

cara melancarkan buang air besar

Wanita yang berusia 65 tahun ke atas lebih ramai mengalami masalah sembelit berbanding kaum lelaki.

Antara simptom sembelit ialah:

1. Muntah-muntah

2. Najis yang keras dan kering

3. Bengkak dibahagian perut

4. Ntahtinja yang tidak kerap

5. Sakit perut

6. Meneran yang melampau ketika buang air besar

7. Kembung atau perut berangin

cara melancarkan buang air besar

 

=============================================================

1. Cara melancarkan buang air besar pertama – minum air sampai kembung

Maksud saya minum lah air secukupnya.

Berapa banyak tu?

Orang dewasa normal perlu 8 gelas air kosong sehari untuk menjamin proses bendalir badan berjalan dengan sempurna.

Jadi orang dewasa yang tak normal (seperti anda yang sembelit) wajib ambil LEBIH dari 8 gelas.

12 gelas lebih elok. Lebih kurang segelas setiap 2 jam.

Insyaallah anda akan nampak kesannya.

Anda juga boleh mencuba makan buah-buahan yang tinggi kandungan airnya seperti mentimun, tembikai, grapefruit dan nanas.

 

===========================================================

2. Cara melancarkan buang air besar kedua – makan serat dengan banyak

Sarapan: Ambil cereal berserat tinggi seperti bran.

Ya, bran tawar dan seperti makan kadbod, tetapi sila sedar diri. You need it!!

Makanan lain yang mengandungi serat yang tinggi:

– kacang merah

– raspberry

– blackberry

– nanas

 

========================================================

3. Cara melancarkan buang air besar ketiga – kawal penggunaan julap

Usahlah kerap sangat mengambil julap, kelak ususmu akan terlalu mengharap pada julap lalu susah nak membunag terus kalau tak ambil julap.

Carilah produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Lebih sihat dan lembut untuk ususmu itu 🙂

 

=====================================================================

4. Cara melancarkan buang air besar keempat – kurangkan pengambilan produk tenusu

Susu, keju, kek, telur, ais krim, buttermilk, dadih dan sebagainya adalah antara produk tenusu yang biasa kita jumpai.

Elakkan pengambilan yang terlalu banyak kerana produk berasaskan susu akan menerukkan lagi sembelit anda.

Produk tenusu tidak mengandungi apa jua kesan serat yang boleh membantu anda buang air besar.

Produk tenusu juga akan mengakibatkan najis anda bergerak perlahan dalam usus lalu menyukarkan proses nyahtinja.

cara melancarkan buang air besar

 

 

Bersambung ke bahagian 2: 7 cara melancarkan buang air besar – part 2

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

5 produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Kisah produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Semasa menjaga suami saya yang masuk ke wad akibat serangan Epilepsi, ibu dan bapa mertua saya datang melawat dari Perak.

Mereka pun stay di wad bersama kami selama 2 malam.

produk shaklee untuk melawaskan buang air besarPada waktu itu, bulan Ramadhan.

Jadi apeje yang boleh dilakukan semasa bulan puasa selain berehat, bersembang dan tidur.

Nak makan tak boleh, nak bersiar-siar pun letih kan :D.

Namun semasa berehat-rehat tu, ibu mertua saya seperti ada masalah ketika berada di dalam tandas.

Setiap satu wad di hospital swasta ini, semuanya dilengkapi dengan tandas/bilik air yang tersendiri.

Jadi, aktiviti di dalam tandas, mahu tak mahu kadang-kadang ‘terdengar’ juga dari dalam bilik sekiranya ‘kuat’ sangat.

produk shaklee untuk melawaskan buang air besar

Ummi buat confession

Jadi selepas bersahur itu ketika menanti waktu Subuh masuk, apabila ibu mertua keluar dari tandas, saya pun memberanikan diri untuk bertanya:

“Ummi ada masalah nak buang air besar ke? Dengar macam sakit je masa dalam tandas tu”

“Ya, Ummi dah dekat seminggu ni tak boleh berak”

“Uih, seminggu?! Lamanya… kalau saya dah sakit kepala dah”

“Nak minum air lebih-lebih, bulan puasa. Makan pun sikit je tak lalu. Lagi susah nak tolak keluar”

“Hmm camnilah. Saya bagi Ummi try produk ni 4 biji. Tengok ok ke tak…”

Ummi pun ambil dan telan. Saya kata biasanya produk ni ambil sebelum tidur sebab masa  tindakan dia lebih kurang 4 jam. Tapi mereka nak balik dah siang tu, jadi saya beri juga dia cuba.

Tapi… tak sampai setengah jam ambil, Ummi saya dah berasa sakit perut dan berlari-lari anak ke tandas.

Lepas tu, bunyi FLUSHHH

produk shaklee untuk melawaskan buang air besar

 

 

 

 

 

 

Ummi keluar dengan senyuman yang sangat manis 🙂

“Wow, dah keluar dah semua yang tersangkut lama tu..”

Alhamdulillah happy sangat sebab dapat bantu Ummi. Saya pun bekalkan sebotol untuk Ummi bawa balik ke Perak.

Sebotol apa? Hah jom baca kat bawah ni…

Dalam artikel ini, saya akan berkongsi semua jenis produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar, semoga bermanfaat buat semua.

 

============================================

1. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Herblax

 

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Bagaimana Herblax berfungsi?

  • Laksatif yang bertindak lembut untuk digunakan APABILA PERLU SAHAJA. Tidak boleh di ambil setiap hari.
  • Merangsang pergerakan rektum (hujung usus) untuk melancarkan proses perkumuhan semula jadi tubuh
  • Bahan utamanya, Daun Senna telah digunakan secara tradisional sejak berkurun lama sebagai laksatif semula jadi

BONUS: Boleh membantu mengempiskan perut.

Rakan saya Ayu dari Kemaman kata:

“Kalau ambil ni, sepagi tu memang akan membuang. Kalau tak memang berhari-hari tak membunag. Bagus sangat…”

=============================================

2. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Ostematrix

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

 

Bagaimana Ostematrix berfungsi?

  • Magnesium di dalam kaplet Ostematrix bertindak sebagai penenang otot usus
  • Otot usus yang gagal berfungsi atau menjalankan peristalsis dengan baik boleh menghalang najis dikeluarkan dengan lancar
  • Kalsium memastikan najis lembut dan mudah digerakkan, berbanding najis yang kering keras dan melekat dipermukaan usus.

BONUS: Kalsium boleh membantu menguatkan jantung, tulang, sendi dan gigi.

Ini yang ibu mertua saya ambil. Beliau seorang yang tak suka menelan pil, tapi sebab kaplet Ostematrix ni di design supaya mudah ditelan, beliau request lagi 2 botol selepas botol yang saya berikan haritu dah habis 🙂

=============================================

3. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Omegaguard

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

 

Bagaimana Omegaguard berfungsi?

  • Omegaguard mengandungi minyak ikan berkepekatan tinggi
  • Minyak ikan ini akan menambahkan jumlah pelincir pada dinding usus yang memudahkan pergerakan najis

BONUS: Omega3 dan DHA dalam Omegaguard boleh membantu perkembangan otak dan sendi yang sihat. Juga boleh mengecutkan sel lemak pada badan dan menyerap kolestrol dalam darah.

=============================================

4. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Alfalfa Complex

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Bagaimana Alfalfa berfungsi?

  • Alfalfa diperbuat daripada daun Medicago Sativa yang telah digunakan sejak berzaman-zaman dalam kesihatan tradisional
  • Daun alfalfa berfungsi menyedut toksin dan lelemak daripada tubuh dan usus
  • Toksin yang telah digumpalkan dapat dibuang dengan mudah, tetapi perlu minum air suam dengan banyak

BONUS: Penggalak susu untuk kaum ibu menyusu. Orang lelaki yang ambil ni, TIDAK akan mengeluarkan susu. Jangan panik tak tentu pasal

Mak saya sendiri gunakan produk ni. Dia kata:

“Mak makan ni hari-hari. Bagus semua angin keluar dari badan. Berak pun lawas jer…”

===========================================

5. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Vivix

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Bagaimana Vivix berfungsi?

  • Super antioksida yang membantu memulihkan sel otot yang keras kejung akibat sukar membuang air besar
  • Menyahkan toksin dari organ, darah dan usus supaya mudah disingkirkan

BONUS: Anti penuaan = awet muda.

Saya sendiri amalkan Vivix untuk total detox. Najis hitam pekat keluar dengan lancar, badan pun rasa tersangat ringan 🙂

===========================================

Begitulah senarai produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Cara pilih set kurus Shaklee yang sesuai dan tepat

set kurus shaklee

Minggu lepas sahaja sudah 4 orang approach saya bertanyakan tentang Set Kurus Shaklee.

Ini belum dikira minggu-minggu dan bulan-bulan sebelumnya.

Ternyata memang ramai orang di Malaysia sedang menderita akibat berat badan berlebihan, sama ada mereka sedari atau tidak.

set kurus shaklee

Set Kurus Shaklee ni sebenarnya ada banyak kombinasi dan pilihan, dan kita mestilah pandai memilih set yang sesuai dan tepat dengan keperluan tubuh badan kita supaya pelaburan itu berbaloi dengan hasil yang kita dapat.

 

=========================================

Set kurus Shaklee pertama – set detoks atau bersihkan usus

Anda buncit?

Anda anda masalah sembelit yang kronik? (Tak boleh buang air besar sekurang-kurangnya sekali sehari)

Anda ada masalah nafsu makan yang tinggi?

set kurus shaklee

3 perkara di atas ni adalah tanda-tanda badan banyak toksik.

Badan bertoksik tu bukanlah bermakna ada banyak sampah dalam badan, tetapi lebih kepada usus yang kotor dan berkeladak.

Ada kajian menunjukkan, dalam usus yang tidak bersih terdapat lebih kurang 7kg toksins di dalamnya.

set kurus shaklee
Rupa paras usus orang yang badan bertoksik dan mengalami sembelit yang kronik

Lapisan dalam usus diliputi oleh lendir, najis yang berkerak dan mengeras.

Lapisan ini menghalang daripada nutrien diserap dengan efisyen ke dalam badan.

Ini yang menyebabkan anda jadi makan tak kenyang-kenyang, sebab tubuh badan masih signal kepada tekak yang dia masih belum dapat nutrien yang secukupnya.

Selain itu, najis yang berkerak di dalam usus menyebabkan aktiviti peristalsis, pergerakan usus yang menolak najis ke bahagian rektum, tidak dapat berfungsi dengan baik.

Ia ibarat hos getah yang keras dan tidak lagi flexible, mana mungkin dapat mengendur, mengembang dan mengecut dengan efisyen.

set kurus shaklee

Najis yang sukar ditolak oleh usus ke bawah akan menyebabkan anda mengalami masalah sembelit yang kronik.

 

Cadangan kami:

Alfalfa complex untuk menyental dan membersihkan usus

Herblax untuk melembutkan rektum agar otot usus berupaya menyingkirkan najis dengan semulajadi

Ostematrix untuk melembutkan najis agar mudah di keluarkan

set kurus shaklee

===============================

Set kurus Shaklee kedua – set kecutkan lemak

Tepi perut ada tayar berlapis-lapis.

Bawah lengan ada lemak berayun-ayun.

Nak pakai baju pun dah tak muat di lengan, perut, peha dan dada.

set kurus shaklee

Ketat sendat mampat gittew.

Lemak dalaman ni sebenarnya ada 2 jenis:

Lemak Visceral

Lemak yang berbahaya sebab ia lemak yang menyelaputi organ dalaman manusia dan boleh menggangu sistem organ tubuh. Sangat sukar untuk dihilangkan kecuali dengan senaman dan regim diet yang ketat. Orang lelaki bersaiz pinggang 40 inci ke atas dan wanita 35 inci ke atas ada tanda-tanda mempunyai visceral fat yang tinggi.

set kurus shaklee

Lemak Subcutaneous

Lemak yang terdapat di bawah lapisan kulit. Lebih mudah dihilangkan dan dicairkan melalui kaedah diet dan senaman ringan setiap hari. Ada orang main mengelat dengan pergi ke mandi stim untuk ‘mencair’kan lemak tersebut.

 

Cadangan kami:

Omegaguard untuk mencairkan dan mengecutkan sel lemak visceral dan subcutaneous

Lecithin untuk menggumpalkan lemak dan minyak daripada makanan yang di makan supaya mudah disingkirkan

Phytocol ST untuk melapiskan usus agar tidak menyerap kolestrol dan lemak masuk ke dalam salur darah.

set kurus shaklee

==============================================

Set kurus Shaklee ketiga – set bina otot dan tegangkan kulit geleber

Ada orang mahu bina otot agar tampak lebih tegap dan tegang.

Ada orang kadangkala akibat menurunkan berat badan yang ekstrim atau terlalu laju boleh menyebabkan kulit dia tidak dapat mengecut dengan baik dan secepat lemak dia mengecut.

set kurus shaklee

Cadangan kami:

ESP untuk membina otot dan menegangkan kulit

Collagen Powder untuk menambahkan kolagen ke dalam kulit agar cepat tegang dan mantap

Cinch Shake Mix (ada 3 perisa – vanilla, latte dan chocolate) sebagai meal replacement untuk mencukupkan nutrien semasa berdiet

set kurus shakleeset kurus shaklee

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Anda ada ciri-ciri badan bertoksik bila…

badan bertoksik

Fazila (bukan nama sebenar) berusia 33 tahun, tahun ini.

Selama ini dia ingatkan dia sihat dan bahagia. Ada suami yang penyayang, anak-anak yang ceria dan gembira. Kerjaya yang bagus, pendapatan yang stabil.

Tapi Fazila tak tahu yang dia ada badan bertoksik!

Bila toksik dah berkumpul, suami Fazila sudah mula menjauhkan diri.

Kawan-kawan pun dah mula lari.

Anak-anak pun dah tak seceria dulu bila bersama-sama dengan Fazila.

badan bertoksik
Fazila dilanda kemurungan

 

======================

Eh, kenapa pula ni?

Detik hati Fazila yang semakin berkecamuk dan risau.

Bukan boleh nampak pun toksik tu.

Dekat mana dia berkumpul?

Kenapa semua orang dah tak suka pada aku?

Persoalan demi persoalan menghantui jiwa Fazila.

Fazila yang kesedihan dek situasi yang melanda, terus mencapai telefon pintar Samsung Note 2 nya dan mengGoogle simptom-simptom badan bertoksik.

1. Mulut berbau busuk

2. Badan berbau busuk walaupun tidak berpeluh

3. Sembelit atau tidak boleh buang air besar sekurang-kurangnya sekali sehari

4. Badan banyak angin

5. Buncit

6. Berat badan sukar diturunkan

7. Muka berjerawat

8. Keputihan yang banyak dan busuk

 

Argh!! Tidak!! Kebanyakan simptom ni aku ada!

Kata hati Fazila yang semakin lara..

Apabila Fazila mengetik tab Google Images, lebih menghorror kan jiwa dan perasaan beliau..

Oh inilah rupanya toksik yang berkumpul dalam badan…

badan bertoksik
Ni mucoid. Toksik yang terkumpul dalam usus
badan bertoksik
Rupa paras usus orang yang badan bertoksik dan mengalami sembelit yang kronik

 

Tak boleh jadi ni! Aku perlu detox! Aku nak kehidupan aku yang dahulu.. disayangi dan dicintai…

Kata Fazila sendirian sambil bertekad untuk membuang toksik dari badan beliau

 

=============

Tak percaya

Fazila tak percaya dengan kaedah menampal tapak kaki, atau rendam-rendam kaki atau apa juga kaedah luaran untuk buang toksik.

badan bertoksik
Herba menjadi basah sebab kena peluh!

Eh, mana boleh main tampal rendam, lepas tu usus berkeladak ni boleh bersih! Mengarut lah!

badan bertoksik
Kuprum bertindakbalas dengan peluh?

 

Fazila yakin yang badan bertoksik hanya boleh diselesaikan dengan penyelesaian dalaman.

Ibarat macam nak basuh botol susu anak.. kenela berus dari dalam barulah kotoran dan susu basi tu boleh longgar dan tanggal.

Lepas tu guna sabun yang power supaya protein susu tu boleh lerai dan mudah dicuci..

Bukannya main rendam-rendam je botol tu.. ataupun berus dari luar.

Hai orang geela je fikir boleh cuci benda dalaman dengan kaedah luaran 🙁

 

===========

Apa yang perlu buat sekarang?

badan bertoksik

Rakan baik Fazila, Maimunah, merupakan seorang pakar nutrisi berkelulusan dari UK

Beliau cadangkan agar Fazila mengambil nutrisi berikut untuk mencuci badan bertoksik beliau:

– super antioxidants

– herba-herba

 

Tapi mana aku nak cari benda-benda tu, Maimunah?

Tanya Fazila kebingungan..

Kau cari aje Pengedar Shaklee. Deorang ada produk yang bagus-bagus untuk rekemen pada kau. Cuba tengok testimoni ni…

Maimunah pun mengeluarkan telefon bimbitnya dan menunjukkan bukti-bukti kepada Fazila

badan bertoksik
Ukurlilit pinggang sudah berkurangan
badan bertoksik
Mudah buang air besar dan jerawat semakin pulih
badan bertoksik
Wajah semakin cantik dan kedut berkurangan

badan bertoksik

 

Banyak nye orang dah guna set badan bertoksik Shaklee ni ye.. berkesan pulak tu

Detik hati Fazila yang kini semakin yakin dengan apa yang dilihatnya

Ye Zila. Kau pun kene cuba tau. Tentu kau nak jadi lebih sihat kan?

Elok la kalau kita ikhtiar lebih sikit untuk badan kita. Kita asyik jaga orang lain, tapi diri kita tak terjaga pun. Inilah masanya dear…

Kata Maimunah dengan caring nya…

 

============

Buat keputusan

Fazila kini sudah nekad. Dia segera mengambil telefon pintarnya dan mula menulis mesej kepada Therina Jopri, Pengedar Shaklee Kemaman.

Walaupun dia tinggal di Kemaman, danFazila dia kawasan lain, tetapi Fazila langsung tak takut sebab barang boleh di Poslaju oleh Therina Jopri dan sampai dalam masa kurang 48 jam ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

 

Super antioxidant – Vivix

badan bertoksik

Nampak biasa, tapi power.

Rahsia kecantikan Ayu Raudhah dan ramai lagi wanita yang bertransformasi wajah selepas menggunakan Vivix Shaklee.

Sel semakin sihat, kerosakan badan telah di repair, badan rasa ringan.

 

Detox hati dan lemak-lemaknya – DTX Complex

badan bertoksik

Hati yang berlemak adalah di akibatkan oleh pemakanan yang terlalu berlemak lalu hati tidak berupaya memproses keluar lemak-lemak terbabit.

Lemak ini akan berkumpul dalam hati lalu menyebabkan pembengkakan. Hati yang bengkak amat berbahaya kepada kehidupan…

DTX complex boleh membantu untuk detox kan hati dan menyahkan lemak-lemak degil tadi.

 

Cuci usus yang berkeladak – Alfalfa dan Herb Lax

badan bertoksik

Alfalfa mencuci usus daripada toksik dan lemak-lemak.

Ia di bantu oleh Herblax yang melembutkan rektum agar toksik dapat dibuang sempurna melalui najis

 

==============

Alhamdulillah setelah mencuba produk Shaklee di atas, Fazila lebih rasa bertenaga, perut kempis, badan ringan, keputihan berkurangan, kulit muka tegang tanpa kedutan/jerawat dan tiada aura busuk walaupun tidak berpeluh.

Fazila juga sudah disenangi oleh kawan-kawan.

Suami pun dah mula asyik nak peluk-peluk, usik-usik ajer 😉

 

Selain mengamalkan supplement Shaklee, Fazila juga dinasihatkan agar melakukan perkara-perkara berikut untuk elak badan bertoksik:

– minum air 8 gelas sehari

– makan makanan berserat seperti sayuran dan buahan

– bersenam supaya toksik lebih mudah disingkirkan oleh badan

 

>> Untuk mencuba Shaklee Vivix, masuk ke link ini.

>> Untuk mencuba Shaklee DTX Complex, Herblax dan Alfalfa, masuk ke link ini

(Boleh dapat diskaun dan keahlian percuma kalau hubungi 013 982 0013)

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Petua kulit sihat yang di amalkan oleh Katy Perry

Musim luruh tahun 2013, Katy Perry telah dipilih sebagai Cover Girl untuk Vogue Magazine. Dah tengok belum? Memang gojes vogue habis minah ni. Apa agaknya petua kulit sihat yang beliau amalkan?

petua kulit sihat katy perry

Katy Perry yang merupakan penyanyi lagu-lagu popular seperti Roar, Dark Horse dan Firework, berusia 28 tahun. Kalau tengok music video beliau di youtube, konsep video nya semua ala-ala fantasi dan luar biasa. Memang cukup kreatif dan menghiburkan.

Pada bulan May 2013, Katy Perry telah memuat naik di Twitter gambar koleksi vitamin dan supplement yang beliau ambil untuk kekal cantik dan jelita.

petua kulit sihat katy perry

Nah, ternyata artis barat yang cantik pun amalkan regim vitamin dan supplements. Tengok saiz vitamin dia, besar-besar tu…

Dalam website sheknows.com, Katy Perry telah berkongsi rahsia dan petua kulit sihat yang beliau amalkan:

petua kulit sihat katy perry

Antara petua kulit sihat yang beliau amalkan:

1. Cleanse atau detoks

2. Vitamin dan supplement

3. Menukarkan minuman kopi kepada green tea

4. Kurangkan gula dengan tidak meminum alkohol selama 3 bulan

Nampaknya memang berkesan petua kulit sihat yang Katy Perry amalkan ni. Jadi, bagaimana cara kita nak ikut petua ni? Mudah aje, jom baca di bawah:

 1. Detoks

Diet yang untuk menghasilkan kulit yang sihat mestilah mengandungi 5 atau lebih hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan sehari. Antara sayur yang bagus untuk detoks ialah Brokoli dan buah beri. Sayuran dan buahan ini mengandungi serat atau fibre yang bagus untuk menyedut semua kekotoran dan toksin dalam badan. Ia juga bagus untuk melancarkan penghadaman supaya semua toksin tadi flush keluar daripada tubuh.

Shaklee Alfalfa dengan kombinasi Shaklee Herblax adalah antara supplemen yang bagus untuk detoks. Saya dah cuba, memang luncus aje buang air. Badan rasa ringan lepas keluar semua lendir-lendir lemak bendasing yang pelik-pelik dari badan.

petua kulit sihat

 

2. Vitamin dan supplemen

Semakin kita berusia, semakin menurun penghasilan kolagen semulajadi dalam kulit kita, maka Vitamin C dan Vitamin A adalah antara vitamin yang amat penting untuk kulit. Vitamin C membantu penghasilan kolagen dalam kulit manakala vitamin A boleh membantu mengurangkan kedut-kedut halus dan membuat tona sekata pada kulit wajah.

Shaklee Sustained Release Vita C dan Shaklee Carotomax boleh membantu anda mencukupkan keperluan vitamin C dan A untuk kulit anda 🙂

petua kulit sihat

3. Menukarkan kopi kepada green tea

Green tea telah lama diminum oleh masyarakat Jepun, tu sebab kulit mereka awet muda dan mereka ada jangka hayat yang panjang. Kandungan antioksida dalam green tea juga bagus untuk melawan penuaan.

Kopi pula ada kandungan kafein yang di katakan berupaya menyerap lembapan dan air daripada tubuh dan sel dengan kadar pantas, membuatkan kulit cepat berkedut dan dehydrated.

4. Kurangkan pengambilan gula

Pengambilan gula yang tinggi daripada minuman ringan, kuih muih, kek dan lain-lain akan menyebabkan gula melekat pada kolagen dalam kulit, yang di panggil proses glycosylation. Protein-protein yang bergula ini akan menyebabkan kandungan kolagen semakin menurun dalam kulit secara keseluruhannya, lalu mengurangkan keanjalan kulit wajah.

Usahalah untuk menggantikan gula dengan manisan semulajadi seperti vanilla, jus dan madu.

Demikianlah perkongsian petua kulit sihat hasil adaptasi daripada regim Katy Perry.

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...