15 Cara Bayar Hutang PTPTN Dengan Bisnes Online Shaklee

Cara Bayar Hutang PTPTN

Sedang cari info tentang Cara Bayar Hutang PTPTN? Meh akak cerita sikit…

Zaman akak mula masuk belajar dulu tahun 2000, PTPTN ada cuba nak beri akak pinjamam deorang. Masa tu yuran pengajian UTP ialah RM20 ribu setahun termasuk elaun makan minum dan buku. Jumlah tahun pengajian ialah 5 tahun, jadinya kelak sebelum kerja mak aihh sudah ada hutang  PTPTN RM100 ribu! 😱😱😱

Kawan-kawan yang dapat masuk IPTA mungkin untung sikit sebab yuran tak berapa mahal…

Tetapi waktu tu, akak dan kawan-kawan terlalu mentah. Umur 18 tahun, what do you expect? (Ada yang belum pun 18th birthday sebab baru lepas SPM). Memang tak faham apa pun pasal hutang-hutang ni, compounding interest bagai. So ramai yang blur2 katak main sign je la agreement PTPTN tu.

Nasib akak dan beberapa kawan akak baik sikit, PETRONAS offer scholarship. Alhamdulillah, selamat. Yang lain-lain, sudah pun dibelenggu dek hutang PTPTN selama 20 tahun, nak buat camne. Nak sambung belajar punya pasal… sampai sekarang deorg masih lagi cari cara bayar hutang PTPTN yang tak sudah-sudah habisnya 🙁

Tapi takpelah. Kepada adik-adik di luar sana yang nak tahu cara bayar hutang PTPTN, akak nak share 15 sebab bagaimana bisnes online Shaklee boleh bantu anda langsaikan hutang PTPTN

1.Modal rendah

Modal yang terlalu ciput kalau nak banding dengan bisnes lain yang perlu modal tinggi dan wajib ambil stok beribu-ribu unit. Yuran Shaklee hanya RM69 seumur hidup (postage semenanjung RM10.60, Sabah Sarawak RM22). Ambil stok ikut suka hati la. Tak mau pun takpe 😃😃

2.Risiko rendah

Yuran RM69 cepat sangat balik modal. Kalau ambil stok, risiko hampir takde, sebab barang boleh di makan. Bukan jenis yang tak laku, kau menangis sorang-sorang sebab stok kumpul habuk bawah katil.

3.Tidak perlu kedai

Bisnes boleh dijalankan secara maya. Kedai fizikal tak perlu. Kedai-kedai online seperti blog, FB page dan Instagram amat di alu-alukan. Tak reti? Takpe! Kami akan guide cara terbaik untuk setup dan gunakan platform-platform ini sampai pandai. So jangan risau ok 😃

4.Tidak perlu simpan stok

Boleh buat style dropship. Kita promosi, prospek tanya, kita consult, customer bank in, kita suruh Shaklee hantar direct kepada customer. Senang kan?

5.Kos pengiklanan murah

Tak perlu buat billboard atau masuk iklan di radio, TV atau surat khabar yang menelan belanja puluhan ribu. Rugi je! Paling kuat pun keluar RM50 je kalau nak beli flyers atau buat FB ads.

6.Tidak perlu masa yang lama untuk setup bisnes online

Semua sekarang terlalu cepat, klik klik swipe swipe di hujung jari je dan boleh setup online bisnes.

7. Mudah

Sekarang pun semua terlalu mudah. Guide akan diberikan, tinggal ikut tak ikut je. Kelas disediakan, tinggal pergi tak pergi je. Nota akan diberikan, tinggal baca tak baca je. Ubat malas sahaja tak disediakan 😜😜

Cara Bayar Hutang PTPTN

8.Murah

Produk Shaklee ni murah dan mampu milik. Jimat. Contoh Vitamin C Shaklee harganya RM98 (retail) tetapi dalam nya ada 180 biji. Boleh makan sampai 6 bulan you 😃

9.Banyak pilihan

Produk pun ada macam-macam dan pelbagai pilihan. Dari produk vitamin, skincare, water filter, pencucian rumah, penjagaan rambut, weight management dan macam-macam lagi.

10.Boleh dilakukan di mana-mana sahaja

Dalam bas. Tengah tunggu LRT. Di Pulau Pangkor. Semasa berholiday di Cameron Highlands mahupun Chiangmai. Beritahu sahaja asalkan tempat ada line wifi atau internet, bisnes online tetap berjalan.

11.Potensi pelanggan melampaui sempadan negara dan masa

Customer yang boleh dicapai bukan sahaja di Malaysia, tetapi potensi produk Shaklee di cari oleh customer dari negara jiran seperti Brunei, Singapore, Thailand, Dubai, UK, Australia dan banyak lagi negara yang masa mereka berlainan dengan kita. Untung sangat tu 😃

12.Tidak terikat dengan masa kerja

Andai dibuat secara part time, bisnes online tak menggangu waktu pejabat sebab boleh dijalankan on the way nak pergi kerja, waktu lunch hour dan waktu malam.

13.Fleksibel

Bisnes online memang unik. Tengah tunggu LRT pun boleh jawab soalan customer. Sebelum tidur boleh up iklan. Bangun tidur boleh order barang. Dalam 24 jam tu pilihlah waktu paling convenient untuk anda luangkan kepada bisnes.
14.Boleh bersaing dengan syarikat besar

Syarikat farmaseutikal yang lain berbelanja berjuta-juta ringgit untuk memberikan pendedahan dan maklumat tentang produk mereka. Produk Shaklee sudah berada di dunia selama 100 tahun dan hanya menggunakan tenaga daripada pengedarnya untuk pemasaran.

15.Hampir tidak memerlukan pekerja

Bermula dari rumah dan tak perlu team untuk dijalankan. R&D, product development, pengurusan stok dan penghantaran dijalankan oleh Shaklee HQ.

========

Jom daftar ahli Shaklee andai adik-adik dah tak sabar nak bermula.

Cara Bayar Hutang PTPTN

Akak akan guide Cara Bayar Hutang PTPTN sampai jadi okay 💪💪💪

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan Cara Bayar Hutang PTPTN :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

 BELI SHAKLEE ONLINE

12 Kelebihan Beli Shaklee dan Daftar Ahli Shaklee Dengan Saya Dari Group SuperStarShaklee

beli insurans

Sedang cari info berkenaan Daftar Ahli Shaklee?

Kalau ikut database dan statistik daripada Shaklee Malaysia pada tahun 2014, senarai ahli Shaklee berdaftar di Malaysia ialah seramai 2 juta orang. Tetapi ketahuilah, terlalu ramai ahli Shaklee di luar sana hanya menjadi ahli untuk dapatkan diskaun dan makan sendiri.

Jadi sebaiknya anda pilih kumpulan yang terbaik untuk Daftar Ahli Shaklee supaya anda tidak rugi membeli dan mendapat bimbingan sepenuhnya apabila mendapatkan produk.

Apakah kelebihan Beli Shaklee dan Daftar Ahli Shaklee dari saya dan group Superstar Shaklee?

1) Kami ada 20 tahun pengalaman makan produk shaklee dan telah merasai kesan baik dan positif sepanjang tempoh 20 tahun tu alhamdulillah

2) Kami ada pengalaman sekeluarga makan Produk Shaklee selama 20 tahun, dari umur baby sampai warga tua, dari sebelum pregnant, semasa pregnant, bersalin, berpantang dan menyusukan baby, sakit kronik, sakit viral dan juga untuk penjagaan kesihatan

daftar ahli shaklee

3) Kami ada kemudahan untuk berjumpa dan merujuk dengan pakar pemakanan Shaklee atau Nutritionist, di mana semua customer kami boleh bertanya direct tanpa perlu protokol yang memakan masa

4) Kami ada informasi yang tepat dan betul hasil latihan dengan nutritionist Shaklee melalui Bengkel Nutrisi Shaklee dan Nutrition Train the Trainer (TTT) dan bukan sekadar informasi copy paste dari blog pengedar Shaklee lain

daftar ahli shaklee
5) Kami boleh COD (cash on delivery) di kawasan-kawasan ini kerana kami punya ready stok untuk semua jenis produk Shaklee insyaallah – Kemaman, Kuala Terengganu, Kerteh, Paka, Dungun, Setiawangsa, Ampang, Melaka, KLCC, Johor Bahru, Pontian, Kulai, Pekan Nenas, Kota Bharu, Temerloh, Mentakab, Chenor, Miri, Brunei dan lain2

6) Kami boleh poslaju dan courier produk Shaklee ke seluruh Malaysia sabah dan sarawak, dan ada pengalaman poslaju ke luar negara juga

7) Team kami aktif dan fresh dengan informasi tentang produk Shaklee dan bisnes Shaklee juga, sangat sesuai untuk yang nak daftar ahli Shaklee untuk makan sendiri dan juga untuk yang nak daftar ahli Shaklee untuk buat Bisnes Shaklee Online atau Offline

daftar ahli shaklee
8) Dalam team ada pakar penyusuan bertauliah yang berpengalaman dalam bidang penyusuan susu ibu sejak tahun 2007.

9) Dalam team ada pakar kehamilan dan bersalin untuk ibu-ibu yang nak gunakan Set Bersalin Shaklee rujuk panduan bersalin seperti panduan bersalin ibu pertama kali berpantang, panduan berpantang sendiri, menu-menu dan masakan berpantang sihat, dan banyak lagi

10) Dalam team ada pakar DETOX yang berpengalaman dalam isu detox seluruh badan dari organ, heavy metals, sel dan DNA

11) Dalam team kami juga ada pakar BERHENTI MEROKOK dimana panduan dan bimbingan akan diberi dengan lengkap kepada prospek yang mahu tinggalkan habit yang tidak sihat dan membazir duit itu

12) Dalam team kami ada pakar NAIKKAN BERAT BADAN dan telah berjaya membantu ramai orang yang terlalu kurus kering bertukar kepada abang sado dan awek cun voluptuos

daftar ahli shaklee
Berminat nak Daftar Ahli Shaklee dengan kami?

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan cara daftar ahli Shaklee :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

 BELI SHAKLEE ONLINE

Bisnes Shaklee best ke dan berapakah Bonus Shaklee saya 6 bulan dari sekarang

bisnes shaklee best ke

Kalau dahulu orang tanya saya : Bisnes Shaklee best ke?

Jawapan saya mudah: BEST SANGAT!

Alhamdulillah pada ketika saya menulis entry ini, usia bisnes Shaklee saya sudah menjangkau ke tahun ke 3. Terlalu banyak yang saya sudah pelajari dan terlalu banyak ilmu pemasaran dan networking yang belum sempat saya aplikasikan kesemuanya.

Namun setakat ketika ini, apa yang saya sudah aplikasikan sudah pun membuahkan hasil yang memuaskan. Hanya perlu konsisten, buat buat buat dan buat lagi supaya kejayaan dapat dilipat gandakan.

Harapan saya juga sangat tinggi, untuk hasilkan 1000 pengedar Shaklee yang aktif dan efektif pada tahun 2020. Kalau dahulu, nampak tahun 2020 ni macam jauh sangat lagi, hakikatnya tak sampai pun 5 tahun lagi visi itu perlu dilaksanakan.

Setakat ini, alhamdulillah sudah hampir 200 orang pengguna dan pengedar Shaklee berdaftar dengan saya.. Pencapaian yang saya tidak sangka saya dapat capai, kerana segalanya tidak mampu dikecapi tanpa kehadiran guru-guru bisnes, mentor-mentor Shaklee dan doa daripada keluarga serta rakan-rakan.

bisnes shaklee best ke

Melihat 6 bulan dari sekarang, saya meletakkan target naik rank sebagai Senior Coordinator dengan bonus sebanyak RM10,000 sebulan. Jumlah jualan kumpulan ialah RM100,000 dengan 600 orang pelanggan berdaftar dan bukan berdaftar yang baik dan mudah diuruskan. Target saya juga mesti sekurang-kurangnya ada 10 orang Leaders yang efektif dan aktif.

Sekarang ini saya sudah mempunyai team leader di Temerloh, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Bangsar, Kemaman, Dungun dan Melaka.

Seterusnya kawasan yang akan saya takluki ialah Cheras, Bangi, Kuala Lumpur, Kota Bharu, Miri, Batu Pahat, Ipoh, Penang dan Kuantan.. biiznillah

Anda rasa bisnes Shaklee best ke?

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Senarai Harga Shaklee dan Fungsi Setiap Produk

senarai harga shaklee

Berikut adalah senarai harga Shaklee serta kebaikan untuk setiap produk

1. Produk Shaklee untuk Mencukupkan keperluan Nutrisi Asas Manusia agar sentiasa sihat

senarai harga shaklee

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Alfalfa (small) 330 tablet
  • Raja segala tumbuhan.
  • Bersifat alkali.
  • Kaya dengan fiber.
  • Meneutralkan asid.
  • Membantu dalam proses detox dan buang lemak serta kolesterol.
  • Untuk ibu menyusu, ia bantu banyakkan susu jika diambil dengan Ostematrix dan ESP
          54
2 Alfalfa (large) 700 tablet          98
3 B – Complex 120 tablet
  • Kompleks kumpulan Vitamin B lengkap dengan Asid Folik dan Biotin.
        54
4 Carotomax 30 tablet
  • Gabungan antioxidant terbaik seperti:
    • alpha-carotene,
    • beta-carotene,
    • lutein,
    • lycopene,
    • zeaxanthin
    • astaxantin
  • Hilangkan Rabun
  • Elakkan kanser
  • Kurangkan kahak dan resdung.
         74
5 GLA Complex 60 tablet
  • Seimbangkan hormone wanita.
  • Bantu kawal gula dalam darah
  • Bantu perbaiki saraf rosak
  • Bantu kurangkan kolesterol
          92
6 Herb Lax 120 tablet
  • Herba Julap Shaklee untuk menggalakkan permbuangan air besar secara alami.
         53
7 Garlic Complex 60 tablet
  • Antibacteria
  • Anti Virus
  • Anti Fungus
  • Membantu mencairkan darah ke paras normal
  • Membantu membuang kolesterol
        48
8 Energizing Soy Protein (ESP) 850g
  •  Protein NON-GMO.
  • Dari kacang soya baka tulen.
  • Protein Lengkap dengan kesemua asid amino perlu.
  • BEBAS KOLESTEROL
       150
9 Meal Shakes 544g
  • Multivitamin dan mineral dalam bentuk serbuk
  • Ditambahkan protein.
  • Mengandungi serat / fiber.
  • Sesuai untuk kanak-kanak yang cerewet makan.
  • Sesuai untuk warga emas yang sukar nak mengunyah daging dan makanan berserat.
  • Mencukupkan keperluan nutrisi mereka yang di atas.
       114
10 Lecithin 180 tablet
  • Penting untuk saraf dan otak kerana mengandungi choline yang menggerakkan saraf dan otak iaitu neurotransmitter acethylcholine.
  • Menghancurkan molekul lemak dari molekul yang besar menjadi molekul kecil dan halus lalu mudah untuk dicairkan dan dikeluarkan oleh badan.
  • Gandingan terbaik dengan Omega dan Alfalfa untuk kempis perut.
       53
11 Performance Drink Orange 539g
  • Isotonik tanpa manis gula dantanpa gas.
  • Beri tenaga BERPANJANGAN dan EXTRA.
  • Sangat bagus untuk ahli sukan, jemaah haji dan umrah.
  • TERBAIK UNTUK DI AMBIL SEMASA PUASA
         83
12 Collagen Powder 15 sachet
  • Kolagen sisik ikan merah.
  • Molekul kolagen paling halus.
  • Mudah diserap badan.
  • Kesan pun cepat.
         298
13 Advanced Joint Health Tablet 60 tablet
  • Mengandungi 7 ramuan hebatuntuk mengubati sakit lutut dan sakit sendi tanpa pembedahan. Gabungan terbaik dengan OSTEMATRIX dan OMEGA.
  • Jika ligament koyak, wajib tambah COLLAGEN.
         124
14 Nutriferon 30 sachet
  • Formula rahsia Dr. Yasuhiko Kojima (pakar imun) untuk meningkatkan INTERFERON tubuh secara alami untuk membunuh virus termasuk virus flu dan denggi.
         182
15 Ostematrix 120 tablet
  • Kompleks lengkap Kalsium yang bukan sahaja mengandungi kalsium tetapi juga SEMUA MINERAL PENTING yang WAJIB ada untuk penyerapan kalsium ke dalam tulang dan darah.
  • Mengandungi MAGNESIUM.
  • Penting untuk pesakit gastric.
          61
16 Omega Guard 90 tablet
  • Minyak Ikan Shaklee yang mengandungi DHA dan EPA paling tinggi di dunia.
  • Ditapi dan disuling 3 kali.
  • Penting untuk bakar lemak.
  • Membuang kolesterol dari salur darah.
  • Memberi bendalir kepada lutut dan sendi.
  • Membantu mencerdaskan otak pelajar.
        136
17 Peppermint-Ginger 90 tablet
  • Legakan gastric jika di ambil bersama Ostematrix.
  • Buang angin dan senak perut
         45
18 Zinc Complex 120 tablet
  • Memulihkan luka pembedahan.
  • Sama power macam pati haruan untuk ibu bersalin.
  • Menghilang dan mengecutkan jerawat batu dan jerawat pasir.
  • Mengeringkan nanah.
  • Meningkatkan Kesuburan lelaki.
  • Mengelakkan masalah kesihatan rambut.
  • Menghilangkan kelemumur.
        34
19 Vita E Complex 120 kapsul
  • Melawan radikal bebas.
  • Menghilangkan parut jerawat dan parut pembedahan.
  • Jika diambil dengan ESP ia menghilangkan stretch mark.
  • Melembabkan kulit.
  • Mengelakkan kanser.
        149
20 Vivix 150ml
  •  Anti Kanser.
  • Membantu memulihkan kanser.
  • Membantu memulihkan diabetes.
  • Membantu memulihkan saraf pesakit strok.
  • Menghilangkan slipped disc.
  • Menghilangkan gout.
  • Menyembuhkan banyak penyakit kronik.
  • MENGHILANGKAN KETAGIHAN ROKOK.
  •  Terlampau banyak manfaat
       475
21 Vitalea Iron Formula 120 tablet
  • 28 jenis multivitamin lengkap dengan zat besi untuk kesihatan optimum.
         89
22 CoQ Health Shaklee 30 tablet
  • Penawar Untuk Kesihatan Jantung. Juga penawar untuk kencing manis dan darah tinggi.
        124
23 Vita C Sustained Released 500mg 180 tablet
  • Vitamin C khas diserap secara berperingkat untuk kesihatan tubuh.
        93
24 Chewable Vita-C 100mg 60 tablet
  • Sesuai untuk kanak-kanak dan mereka yang susah untuk menelan tablet.
        37.50
25 DTX Complex 90 tablet
  • Menghilangkan masalah fatty liver dan cirrhosis.
  • Sangat penting untuk DETOX.
  • Menghilangkan psoriasis.
          155

 

 

2. Produk Pelangsingan / Kurus Badan Shaklee : Cinch Shaklee Weight Management

slimming set shaklee

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Cinch™ Energy Tea Mix 28 sachet
  • Meningkatkan metabolisme
  • Membuang leboihan air dalam badan.
  • Mencegah gemuk air
         131
2 Cinch Shake Mix Choc 765g
  • Mengandungi Leucine™ untuk elak menggeleber lembik dan layut bila badan dah kurus.
  • Boleh ganti makanan kerana lengkap dengan protein dan bagi rasa kenyang sentiasa.
         173
3 Cinch Shake Mix Vanilla 765g
4 Cinch Shake Mix Latte 765g

 

 

3. Produk Shaklee Untuk Sapuan Kulit Multi Purpose

 

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga
1 Herbal Blend® Multi-Purpose Cream 113g Hilangkan kegatakan, kulit kasar, dan juga eczema. Tapi perlu ambil dengan vitamin dalaman juga.             28

 

 

4. Produk Penjagaan Kulit Shaklee / Skin Care Shaklee NutriWhite

esp shaklee untuk kulit

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15 50ml Krim siang Untuk Lindungi Kulit Dari Sinaran UV yang menggelapkan dan merbahaya        200
2 Gentle Deep Foaming Cleanser 150ml Pencuci Muka Shaklee Untuk Putihkan Kulit          119
3 Overnight Renewal Whitening Cream 50g Krim malam untuk repair semula kulit setelah seharian terdedah kepada cahaya matahari dan pencemaran          225
4 Soothing Radiance Whitening Softener 150ml Toner Untuk Memutihkan Kulit          138
5 Spot Whitening Treatment 10ml Hilangkan Jeragat dan Parut Hitam          150
6 Gentle Action Makeup Remover 150ml Pembersih mekap untuk buang mekap dari kulit sebelum cuci dengan pencuci muka.           95
7 Daily Defense Whitening Essence 30ml Serum pemutih untuk memutihkan kulit dan memberi kesan pink kemerahan         231

 

 

 

5. Produk Penjagaan Kulit / Skin Care Shaklee : Enfuselle

 vitamin untuk kulit cantik

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Purifying Cleansing Gel 177ml Pencuci Muka Shaklee Untuk Kulit Berminyak            89
2 Hydrating Cleansing Lotion 177ml Pencuci Muka Shaklee untuk kulit normal dan kering           97
3 Purifying Toner 177ml Toner / Penyegar kulit untuk kulit berminyak, jika guna ni kulit tak berminyak malah segar sepanjang hari          79
4 Hydrating Toner 177ml Toner / Penyegar untuk kulit normal dan kering           79
5 Balancing Moisturizer 59ml Pelembab untuk kegunaan siang dan malam bagi kulit berminyak          84
6 Hydrating Moisturizer 48g Pelembab bagi kegunaan siang dan malam untuk kulit normal dan kering        98
7 Eye Treatment 14ml Krim rawatan mata / eye cream untuk hilangkan kedut dan eye bag        53

 

  1. Produk Penjagaan dan Perapian Rambut Shaklee : Prosante

 

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Revitalizing Shampoo 296ml Sesuai untuk rambut yang kusam dan tak bermaya. Melebatkan rambut dan melicinkan kutikel rambut           67
2 PurifyingShampoo 296ml Sesuai untuk kulit kepala yang berminyak. Membersih secara dan membuang sisa produk fesyen rambut, mineral terkumpul dan bahan pencemar lain         63
3 Nourishing Scalp Treatment 59ml Memberi zat kepada rambut dari akar hingga ke hujung rambut. Mencegah rambut bercabang, Melebat dan memperkuat akar rambut untuk mengelakkan keguguran rambut.          94
4 Lightweight Conditioner 296ml Mengembalikan struktur rambut supaya rambut tampak lebih lebat dan bersinar          67
5 Replenishing Conditioner 296ml Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan mengelakkan rambut bercabang         68
6 Long Lasting Finishing Spray 237ml Juga merupakan tonik rambut Shaklee         59

 

7. Penjagaan Kebersihan Rumah Bebas Racun : SHAKLEE Get Clean

cara menanggalkan kutu babi

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Get Clean® Water Pitcher 303 liter Jap penapis air mudah-alih.Boleh menapis air keruh menjadi bersih dan jernih          460
2 Dish Wash Concentrate 473ml Bebas dari racun Diethanolamine dan sodium dedecylbenzensulfonate yang memudaratkan          28
3 Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate 473ml Pencuci Multi porpose bebas racun          46
4 Soft Fabric Concentrate 946ml Ramuan semulajadi tanpa fosfat dan bahan pewarna          40
5 Fresh Laundry Concentrate (Serbuk) 2.49kg Hipoalergenik dan tanpa bahan kimia bahaya          80

 

Nota Penting Tentang Harga Produk Shaklee Malaysia

 

  1. Harga Produk Shaklee untuk Semenanjung Malaysia dan Sabah Sarawak (Borneo) adalah sama.
  2. Harga yang di paparkan di atas adalah tidak termasuk 6% GST.
  3. Kos penghantaran oleh Shaklee ialah RM11 untuk semenanjung Malaysia dan RM21 untuk Sabah Sarawak.
  4. Untuk membeli dengan harga yang lebih jimat dan murah padaharga ahli, boleh daftar jadi ahli Shaklee untuk mendapatkan privilege ini.
  5. Untuk tempahan dan COD seluruh Malaysia sila whatsapp 013 982 0013

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Petuakulit.com blogging contest Disember 2015 – Shaklee Collagen Powder WOW!

shaklee collagen

WAHAI RAKAN-RAKAN BLOGGER YANG RAJIN DAN BAIK HATI. 

shaklee collagen

Sempena Shaklee Malaysia mengumumkan promosi Disember 2015 iaitu Shaklee Collagen Powder, kami terpanggil nak buka blogging contest ni untuk anda semua.

kolagen shaklee

Semua hadiah yang ditawarkan adalah amat best dan bertemakan kecantikan dan kesihatan.

Apa hadiahnya? Checkidaut!

Tempat pertama:

kolagen shaklee1 x Shaklee Collagen Powder bernilai RM298

Kelebihan kolegan Shaklee boleh baca di sini

Tempat kedua:

shaklee ESP

1 x Shaklee ESP bernilai RM150

Kelebihan ESP Shaklee boleh baca di sini

Tempat ketiga:

vita-c-plus

1 x Sustained Released Vitamin C bernilai RM93

Kelebihan SR Vitamin C boleh baca di sini

BONUS:

Setiap pertambahan 10 penyertaan, ada hadiah saguhati untuk pemenang tempat ke 4, 5, 6 dan seterusnya

Hadiah Saguhati:

6 x GLA Complex bernilai RM93

Kelebihan GLA Complex boleh baca di sini

produk shaklee untuk masalah hormon

============================================

Ada 5 syarat mudah untuk anda layak mendapatkan hadiah:

  1. Tulis 1 entry untuk setiap keyword berikut:
  • Shaklee Collagen
  • Kolagen Shaklee
  • Kolagen terbaik
  • Kolagen paling berkesan
  • Kolagen cepat berkesan

2. Setiap keyword perlu berada di dalam entry minima sepanjang 250 patah perkataan pada:

  • Title
  • Isi kandungan
  • URL/permalink

3. Link kan setiap keyword dengan URL ini: http://petuakulit.com/kolagen-shaklee/

Contoh: Shaklee Collagen Kolagen Shaklee Kolagen terbaik

4. Copy ayat di bawah berserta linknya dan paste sebagai footer dalam entry anda:

Contest ini ditaja oleh Pengedar Shaklee Kemaman dalam mempromosikan produk Shaklee Collagen Powder pada Disember 2015 serta meraikan busines partners di Lembah Kelang: Pengedar Shaklee Kelana JayaPengedar Shaklee Bangsar dan Pengedar Shaklee Damansara. Pembaca juga dijemput untuk berkenalan dengan Pengedar Shaklee ChukaiPengedar Shaklee Temerloh dan Pengedar Shaklee Melaka untuk maklumat lanjut berkenaan produk dan permasalah kesihatan yang ingin diselesaikan melalui penggunaan produk Shaklee secara konsisten.

 

5. Daftarkan penyertaan anda ke dalam google form ini: http://goo.gl/forms/8J37GyAxpL

Jangan lupa daftar tau!! 🙂

=====================================

Tarikh tutup penyertaan ialah pada 31 Disember 2015

Contest akan di adili oleh juri jemputan yang bertauliah berdasarkan kriteria berikut:

  1. Memenuhi semua syarat di atas
  2. Olahan artikel yang menarik
  3. Jumlah komen terbanyak pada kelima-lima entry

Pemenang akan diumumkan selewat-lewatnya pada 15 Januari 2016

 

INGAT! Semakin ramai yang join contest, semakin tinggi peluang anda untuk memenangi hadiah.

So apa lagi? Share kan contest ni kepada rakan dan taulan. Mana tahu anda pun boleh menang 🙂

 

KEEP CALM and ALL THE BEST! GAMBATTE! SELAMAT BERJAYA! CHAIYOK!

collagen shaklee

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Pengedar Shaklee Bangsar Kelana Jaya dan kawasan sekitarnya

pengedar shaklee bangsar

Pengedar Shaklee Bangsar dan Kelana Jaya

Liyana Ahmad Rosdan 013 982 0013

COD di kawasan Damansara, Kelana Jaya, Bangsar, Mont Kiara, Hartamas, KL Sentral & seluruh stesen LRT Kelana Jaya  – Gombak Line

pengedar shaklee bangsar

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Pengedar Shaklee Temerloh dan kawasan sekitarnya

PENGEDAR SHAKLEE TEMERLOH

Pengedar Shaklee Temerloh

Mila 019-981 9196

COD di kawasan Temerloh, Mentakab, Chenor dan sekitarnya

PENGEDAR SHAKLEE TEMERLOH

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Pengedar Shaklee Cukai Kemaman dan kawasan sekitarnya

PENGEDAR SHAKLEE CUKAI

Pengedar Shaklee Cukai Kemaman

Naqib 013 982 0013

COD di kawasan Chukai, Kijal, Air Putih, Chendor dan sekitarnya

pengedar shaklee chukai

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Cara daftar ahli Shaklee PERCUMA

cara daftar ahli shaklee

Ramai pelanggan kami yang asalnya hanya membeli sebab nak makan Vitamin Shaklee sahaja.

Namun lepas dah makan dengan konsisten mengikut aturan yang diberikan, mereka beri feedback badan rasa segar, tak cepat letih, lengan dan perut semakin kempis dan kulit jadi cantik 🙂

Bila repeat order, confirm lebih banyak Produk Shaklee yang mereka order. Bila dikira totalnya, wahh pelanggan kami tu layak daftar ahli Shaklee PERCUMA seumur hidup!

daftar ahli Shaklee percuma
Pelanggan kami gembira sebab dapat daftar ahli Shaklee PERCUMA

Apa lagi… happy giler lah pelanggan itu sebab mereka dapat kelebihan menjadi ahli Shaklee seperti:

– beli produk dengan harga ahli iaitu diskaun sehingga 35%

– peluang mendapat bonus dan rebet tunai masuk direct ke akaun bank masing-masing setiap bulan

– peluang mendapat pakej umrah dan melancong ke luar negara

Maklumat penting

Dalam artikel ni, saya nak kongsikan 3 maklumat penting berkenaan cara daftar ahli Shaklee PERCUMA sebab ramai orang tercari-cari info tentang perkara ini:

1. Bagaimana cara daftar ahli Shaklee PERCUMA dan yuran seumur hidup

2. Apakah elemen penting yang mesti diketahui sebelum pelanggan daftar sebagai ahli Shaklee

3. Apakah faedah dan kelebihan daftar ahli Shaklee bersama kami (sebab ramai yang dah daftar dengan orang lain tetapi minta untuk tukar group sebab dia nak jadi ahli yang aktif 🙂 )

 

===========================================

cara daftar ahli shaklee

Cara daftar ahli Shaklee

Biasanya, pelanggan yang membeli produk Shaklee dengan kami  mahu upgrade menjadi ahli sebab mereka akan dapat beli produk dengan harga ahli (berdiskaun sehingga 35%) iaitu sangat-sangat murah berbanding dengan harga retail.

Bila mereka dah berminat, kami akan cadangkan 2 option cara daftar ahli Shaklee:

1. Cara daftar ahli Shaklee dengan yuran seumur hidup

Harga yuran keahlian Shaklee seumur hidup ialah cuma RM80 Semenanjung/ RM90 Sabah Sarawak

Anda akan dapat:

– penghantaran courier PERCUMA

– beg document case esklusif Shaklee PERCUMA

– kit keahlian (katalog, business manual, resit, buku panduan dsb) PERCUMA

– rundingan kesihatan daripada pakar nutrisi Shaklee PERCUMA

2. Cara daftar ahli Shaklee PERCUMA

Sebelum bulan Mei 2015, rakyat Malaysia perlu berbelanja sebanyak RM600-700 (200 points) produk-produk Shaklee untuk mendapatkan keahlian percuma ini.

Sekarang tidak lagi!

Berita baik sempena Program Young Entrepreneur System (YES Shaklee) yang menawarkan keahlian PERCUMA dengan setiap pembelian set produk yang mengandungi Shaklee Vitalea 120 biji.

Vitalea Shaklee

Contoh set-set yang ada Vitalea:

– set mengandung Shaklee

set menyusu Shaklee

set Shaklee untuk gemuk

set kurus Shaklee

– set naikkan HB untuk ibu hamil

dan banyak lagi set kombinasi.

Pendek kata kalau anda beli 1 botol Vitalea dengan 1 botol pencuci pinggan pun anda LAYAK mendapat keahlian percuma dan terus boleh beli dengan harga ahli.

Ini adalah bersempena ulangtahun Vitalea Shaklee yang ke-100.

Ya 100 tahun sudah Vitalea dicipta dan di amalkan oleh ramai orang seluruh dunia 🙂

Tawaran ini tamat pada 31 Oktober 2015. Jadi usah lengah lagi OK 🙂

SMS/Whatsapp/Telegram <daftar> ke 013 982 0013

====================================================

cara daftar ahli shaklee

Apa yang anda perlu tahu SEBELUM mendaftar jadi ahli Shaklee

1. Kene jual barang atau buat bisnes ke kalau daftar jadi ahli Shaklee?

Menjadi Ahli Shaklee berdaftar mempunyai konsep yang sama seperti keahlian loyalty card seperti Jusco Card, Kad Mesra, Bonuslink, Tesco Member, Bodyshop dan sebagainya.

Setiap kali ahli berbelanja, sama ada mereka dapat membeli dengan harga yang lebih murah atau mendapat point.

Dalam konsep menjadi Ahli Shaklee atau Shaklee Independent Distributor, anda dapat kedua-duanya sekali!

Beli produk dengan harga murah dan mendapat points yang boleh ditukarkan kepada rebet tunai apabila pembelian melepasi niali-nilai tertentu.

Dengan menjadi ahli Shaklee, anda tidak diwajibkan pun untuk menjual produk. Contoh Tesco Card member tidak sama sekali disuruh menjual lampin atau susu bayi!

2. Berapa point saya kena maintain untuk kekal sebagai ahli Shaklee?

Jawapan nya ialah tidak ada, zero poin, kosong… kosong… kosongg..

Anda tidak di wajibkan maintain point what so ever.

Biarlah anda tidak membeli sebarang produk pun selama setahun, dua belas bulan , anda masih lagi ahli Shaklee berdaftar pada bulan yang ke tiga belas.

Ha, kan ke bagus tu? So no pressure okay 🙂

3. Kalau tiba-tiba saya nak buat bisnes Shaklee kena bayar apa-apa tak?

Jawapannya juga sama.. tidak ada, zero ringgit, kosong.. kosong.. kosongg..

Katalah tiba-tiba sebab anda makan vitamin Shaklee secara konsisten muka jadi cantik gojes gitu, atau pinggang jadi slim sexy, lepastu office mate dah mula puji dan nak juga try makan, anda boleh sahaja terus mengambil tempahan daripada rakan-rakan dan menjual kepada mereka produk-produk tersebut.

Anytime boleh mulakan bisnes.

Kami akan berikan panduan dan coaching percuma 100% sama ada dengan kaedah online atau offine mengikut keselesaan anda.

Hanya hubungi, Therina Jopri di talian 013 982 0013 🙂

4. Macam mana cara nak jadi ahli Shaklee dengan group ni?

Jika anda nak jimat masa, inshaaALLAH kami boleh uruskan pendaftaran anda untuk jadi ahli Shaklee dengan kami.

Caranya mudah, just SMS/Whatsapp/Telegram kan <daftar> dan  maklumat berikut ke 013-982 0013:

Nama:

Alamat:

No IC:

Emel:

No HP:

Kami akan bantu daftarkan pada hari yang sama dengan pantas Insyaallah 🙂

cara daftar ahli shaklee

5. Lepas dah jadi ahli kena beli barang sendiri ke?

Ramai customer kami lepas dah daftar ahli Shaklee pun masih order produk Shaklee melalui kami. Jangan risau, kami memang komited dengan bisnes Shaklee.

Untuk buatkan order untuk ahli Shaklee yang daftar dengan kami adalah satu penghargaan yang amat hebat :)

Kami akan bantu anda dengan gembira <3

6. Saya daftar ahli dengan orang lain tapi nak you guide bisnes dan cara makan boleh?

Insyaallah boleh dengan kadar yang tidak menggangu masa kami untuk attend ahli dan customer yg berdaftar dengan kami.

Kami cadangkan agar setiap orang pilih dan daftar bersama ahli Shaklee yang terbukti berpengalaman dalam Shaklee dari sudut produk dan bisnes.

Ramai yang dah menyesal tak sudah sebab mendaftar dibawah ahli Shaklee yang tidak aktif, tidak tahu menahu tentang produk, rundingan kucar lanar dan tidak berjaya dalam bisnes Shaklee.

Akhirnya kecewa sendiri.

Alhamdulillah kami sendiri sudah 12 tahun dalam perniagaan network marketing dan pengguna tegar vitamin sejak tahun 1984.

Dalam bisnes Shaklee, kami telah berjaya menaiki tangga Supervisor dengan pantas iaitu dalam masa 3 minggu sahaja. Income pertama kami dengan Shaklee bernilai RM2200 🙂

Kejayaan ini tidak mungkin dapat dikecapi tanpa bimbingan mantap daripada Coach saya sendiri, Master Salwa yang telah berjaya menjadi Master Coordinator dalam masa 8 bulan sahaja.

Alhamdulillah 🙂

=========================================

cara daftar ahli shaklee

Kelebihan dan faedah jika daftar menjadi Ahli Shaklee dengan kami

1. Panduan dan aturan cara makan vitamin Shaklee yang betul dan berkesan daripada pakar

Setiap ahli dalam kumpulan kami akan menerima coaching produk yang intensif berdasarkan latarbelakang pendidikan Master Salwa dalam bidang perubatan yang khusus dalam kepakaran DNA dan penyakit kanser.

Dalam aspek nutrisi pula, beliau sudah menjadi pengguna Shaklee sejak tahun 1997 dan telah mengikuti kelas latihan nutrisi sehingga mendapat pensijilan Pakar Nutrisi bertauliah.

Sebagai seorang pengguna vitamin veteran (hampir 30 tahun), saya sendiri juga amat lazim dan faham berkenaan konsep pengambilan vitamin dan kebaikannya.

Ramai pelanggan yang memberi maklumbalas bahawa apabila membeli vitamin dengan orang lain, tiada kesan yang ketara. Namun apabila membeli dari kumpulan kami Alhamdulillah terus berkesan 🙂

 

2. Rundingan ESKLUSIF bersama pakar pemakanan dan nutritionist secara PERCUMA

Semua ahli Shaklee yang berdaftar dengan kami akan mendapat rundingan esklusif daripada nutritionist Shaklee.

Beliau akan membuat full health check up serta rundingan pemakanan dan kesihatansecara PERCUMA.

Ya PERCUMA khas untuk ahli kumpulan kami sahaja 🙂

 

3. Bimbingan bisnes Shaklee secara online dan offline dari pakar SEO dan IM Malaysia

Group kami dipimpin dan dibimbing oleh seorang wanita yang juga pakar perniagaan internet Malaysia yang berjaya membuat jualan dari internet berjumlah RM1.1 juta dalam masa 7 bulan sahaja.

Master Salwa mempunyai kepakaran dalam perniagaan atau bisnes Internet khususnya melalui teknik SEO blog dan teknik Facebook Marketing.

Saya sendiri berguru dengan beliau dan sedang menikmati hasilnya sekarang. Empayar bisnes seluruh deunia dengan hujung jari dari rumah.

 cara daftar ahli shaklee

Saya nak daftar jadi ahli Shaklee hari ini juga!

Tahniah kerana telah membuat keputusan terbaik untuk menyertai kumpulan Shaklee terbaik dalam Malaysia ini. Berikut ada 2 pilihan cara untuk mendaftar sebagai ahli Shaklee bersama kumpulan kami :

1) Isikan Borang Daftar Ahli Shaklee berikut : Borang Pendaftaran Shaklee

atau

2) SMS/Whatsapp/Telegram <daftar> ke 013 982 0013

Kami bantu daftarkan anda menjadi ahli Shaklee hari ini juga.

Doa kami setelah anda baca artikel ini segala persoalan anda berkenaan nak Daftar Ahli Shaklee terjawab dan anda berjaya menjadi seorang yang bertuah dengan menjadi seorang Shaklee Independent Distributor .

Amiiin.

Terima kasih dan selamat menyertai kumpulan kami yang terbaik di Malaysia 🙂

Ikhlas dari Therina Jopri, Pengedar Shaklee Kemaman

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Pengedar Shaklee Kemaman – Semua Barang Ada Stok

pengedar shaklee KEMAMAN

Pengedar Shaklee Kemaman.

Erin 013 – 982 0013.

Pengantaran ke kawasan Kemaman Kijal Kerteh dan Paka

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...