Masalah kesuburan lelaki yang akan memecahbelahkan rumahtangga

masalah kesuburan lelaki

Saya ada sepasang sahabat. Mereka berdua suami isteri.

Isteri bernama Yati dan suami bernama Nadzrin (bukan nama-nama sebenar).

Mereka adalah loving couple, terutamanya Nadzrin terhadap isterinya itu.

masalah kesuburan lelaki

Mereka sudah berkahwin selama 4 tahun tetapi belum dikurniakan zuriat lagi.

Pada awalnya, mereka biarkan sahaja masa berlalu begitu sahaja, sebab tak mahulah paksa-paksa.

Kalau takde anak lagi, belum rezeki lah tu kak

Kata Nadzrin.

Suami saya tak minta anak lagi. Jadi saya pun rileks aje kak

Kata Yati pula

 

========

Dah lama sangat

Namun apabila masuk ke tahun ke 5, mereka sudah mula berasa sesuatu tak kena.

Mana mungkin pasangan yang duduk serumah, begitu mesra dan penyayang masih belum dikurniakan zuriat lagi?

Jadi mereka cuba dahulu cara natural, membilang waktu kesuburan, membilang waktu period dan sebagainya.

3 bulan mereka buat tracking begitu namun hasilnya masih tiada.

masalah kesuburan lelaki

Hubungan mereka juga semakin renggang akibat stress kerja dan tekanan-tekanan yang mereka alami daripada keluarga.

Malah Yati dah hampir-hampir berhenti kerja dan meninggalkan gaji RM7,000 beliau kerana ingin larikan diri dari stress kerja untuk concentrate dapatkan anak.

Nadzrin pula sudah hampir putus harapan sambil berasa rendah diri kerana tak ‘cukup power’ untuk me-mengandungkan isterinya

 

========

Ikhtiar cara moden

Jadi Allah gerakkan hati mereka untuk berjumpa doktor untuk mengetahui masalah sebenar mereka.

Doktor pakar yang mereka jumpa itu, terlalu ramai patient nya.

Namun beliau sempat juga menerangkan serba sedikit tentang permasalahan pasangan ini.

Yati disahkan pengidap Retroverted Uterus dimana rahim wanita sepatutnya menghadap kehadapan, kearah perut.

Namun untuk kes Yati, rahim nya menghadap ke belakang dan terlipat.

masalah kesuburan lelaki
Rahim terlipat

Ini menyukarkan sperma untuk berenang laju kehadapan menuju ke ovum.

Maknanya kene konar lipat baring sikit baru boleh sampai.

Kesian sperma tersebut huhuhu

Jadi, doktor pakar telah membuat rawatan minor operation dengan mengalihkan kedudukan rahim supaya incline ke hadapan.

Setel satu masalah.

Masalah kedua yang tak kurang juga kepentingannya ialah masalah kesuburan lelaki di bahagian Nadzrin.

Beliau disahkan mempunyai low sperm count, iatiu jumlah sperma yang sedikit.

masalah kesuburan lelaki

 

===========

Masalah-masalah kesuburan lelaki yang lain termasuk:

Masalah kesuburan lelaki pertama – Antibody menyerang sperma – antibodi yang dihasilkan oleh tubuh akan menyerang sperma kerana dia ingat sperma tu foreign body atau makhluk perosak dalam badan. So sperma tak sempat nak buat apa-apa dah mati diserang antibodi.

masalah kesuburan lelaki
sperma diserang oleh antibodi

Masalah kesuburan lelaki kedua – Sperma yang abnormal – ekor terlalu panjang, ekor terlalu pendek, ekor spiral, tiada ekor. Kepala terlalu kecil, kepala terlalu besar, berkepala 2. Pergerakan berputar, bergerak terlalu perlahan, tidak bergerak lurus. Tidak cukup sperma, tidak cukup pelincir, sperma tidak cukup nutrien. Ini semua adalah simptom sperma yang tidak normal.

masalah kesuburan lelaki
Masalah kesuburan lelaki ketiga – Salur tertutup – saluran ejaculatory lelaki ter block lalu sperma tidak boleh dipancutkan ke dalam rahim.

masalah kesuburan lelaki
Saluran ejakulatori yang boleh tersumbat

Masalah kesuburan lelaki  keempat – Saluran vericocele membengkak – apabila saluran ini membengkak, testis akan mengalami suhu yang tinggi mengakibatkan sperma mati menggelupur didalam testis sebelum sempat dipancutkan.

masalah kesuburan lelaki

 

=========

Apa yang boleh membantu?

Untuk masalah kesuburan lelaki yang dihadapi Nadzrin tadi, doktor telah rekemen beberapa jenis nutrisi yang penting untuk meningkatkan kesuburan:

1. Zink – untuk meningkatkan hormon testestrone dan bilangan sperma dalam air mani

masalah kesuburan lelaki

2. Coenzime Q10 – untuk pembentukan sperma yang sihat daripada peringkat sel agar sperma tidak dilahirkan cacat (ekor dan kepala abnormal)

masalah kesuburan lelaki

3. Vitamin E – melindungi sperma daripada kerosakan dan tahan serangan antibodi anti-sperm

masalah kesuburan lelaki

4. Super antioxidants – membaiki sel dari kerosakan seperti blocked duct dan pembengkakan vericocele

masalah kesuburan lelaki

Selain daripada itu, Nadzrin juga telah dinasihati oleh doktor untuk melaksanakan perkara berikut agar dapat membantu masalah kesuburan lelaki beliau:

– bersenam

– mengamalkan diet yang sihat

– makan banyak sayur dan buah segar

 

Kita doakan semoga Yati dan Nadzrin segera dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah

dan terlindung daripada rumah tangga yang berpecahbelah 🙁

Sekiranya kaedah tadi masih belum berjaya, nampaknya mereka perlu menjalankan treatment IUI.

masalah kesuburan lelaki

 

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

3 tips berhenti merokok dan bagaimana produk Shaklee boleh membantu

Perhatian perokok-perokok tegar! Anda sedang mencari tips berhenti merokok?

Kami kongsikan 3 tips berhenti merokok yang di cadangkan oleh Mayo Clinic USA.

tips berhenti merokok

Tips berhenti merokok pertama – Buat keputusan yang jitu

Langkah pertama yang terlalu penting dan tidak boleh ditinggalkan ialah membuat keputusan. Kalau hendak berhenti, tetapkan pendirian untuk berhenti selama-lamanya.

Kuatkan semangat tu. Jangan muka macho tapi hati keding.

Set kan tarikh untuk betul-betul mahu berhenti dan stick pada tarikh tu. Jangan ubah-ubah dah.

tips berhenti merokok

Mengapa perlu ada tarikh? Sebab kene faham tabiat yang sudah dilakukan selama berpuluh-puluh tahun memang sukar hendak dibuang kecuali sesuatu episod hebat dan berimpak terjadi kepada diri sendiri.

Anda taknak episod hebat berimpak tinggi berlaku. Anda taknak kematian orang tersayang. Anda taknak didiagnos dengan kanser paru-paru stage 4.

tips berhenti merokokAnda taknak anak kecil anda dapat penyakit asthma sebab terdedah dengan second hand smoke terlalu lama. Anda taknak terkena serangan sakit jantung dan rebah ke lantai mengerang kesakitan lepastu semua orang panik tak tahu nak buat apa, atau mati seorang diri semasa memandu dan dirempuh treller 40 tan.

tips berhenti merokok

Anda taknak bayi anda dilahirkan cacat tangan kaki kerepot badan tak cukup sifat mata tersembul keluar.

tips berhenti merokok

Tak perlu tunggu itu semua.

Buat keputusan. Bila. Dan mengapa hendak berhenti. Tuliskan besar-besar di dinding dan baca setiap hari dengan kuat.

SAYA (NAMA) hendak berhenti merokok bermula (TARIKH) dan berhenti SELAMA-LAMANYA!

Beritahu semua orang yang anda hendak berhenti merokok. Kalau tiba-tiba tak jadi nanti malu. Haa tu sebab kene beritahu.

 

Tips berhenti merokok kedua – Sediakan sistem sokongan yang mantap

Sokongan yang diperlukan boleh jadi daripada ahli keluarga, rakan-rakan (yang bukan perokok please!), doktor, kaunselor anda, kumpulan sokongan berhenti merokok dan pelbagai lagi.

tips berhenti merokok

Sokongan juga boleh didapati daripada klinik berhenti merokok yang di anjurkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Satu lagi elemen penting untuk berhenti ialah bersedia menghadapi cabaran.

Contoh, buat senarai tempat-tempat yang anda CONFIRM tau ada orang ramai merokok seperti bilik merokok, kedai mamak, corner tingkat bawah KLCC depan restoran DOME dan sebagainya.

tips berhenti merokok

Mengapa buat senarai ini?

Sebab anda tak mahu dan tak boleh pergi ke tempat ini lagi.

Kemudian buat senarai tempat-tempat alternatif yang anda perlu pergi untuk mengelakkan daripada menghidup asap rokok seperti di dalam restoran hawa dingin, shopping complex, Muzium Negara dan sebagainya.

tips berhenti merokok

 

Tips berhenti merokok ketiga – Bebaskan diri daripada asap rokok yang durjana

Apabila sudah ada keputusan yang jitu dan sistem sokongan yang mantap, anda hanya perlu bebaskan diri daripada asap rokok.

Elakkan pergi ke tempat-tempat yang anda biasa pergi. Elakkan daripada bergaul dengan rakan-rakan perokok tegar dan

segera berkata TIDAK sekiranya mereka ajak merokok.

Juga perlu ingat, bahan yang membuatkan anda rasa hendak merokok kembali itu ialah NIKOTIN

tips berhenti merokok

OK nicotine patch mungkin boleh membantu anda berhenti merokok tetapi AWAS! ia boleh membuatkan anda hendak merokok kembali.

Nicotine patch menambahkan lagi kandungan racun nikotin dalam darah anda. Ia bak terlepas daripada mulut harimau, masuk ke mulut buaya (eh betul ke peribahasa ni)

tips berhenti merokok

Cara paling berkesan ialah menyahkan nikotin daripada sistem badan, supaya bila orang hembuskan asap rokok ke muka, kita tak berganjak dan berkata

Saya sudah detox nikotin!

 

Produk Shaklee yang boleh membantu detox nikotin

Untuk merka yang berhati besar – Vitamin E dan CoQ Health 

Vitamin dan co-enzim ini telah terbukti dalam menyahkan nikotin dari dalam darah dan boleh membantu meng repair sel tubuh badan daripada kerosakan-kerosakan yang telah diakibatkan oleh rokok.

Apabila darah anda bebas nikotin dan sel-sel sudah tak ingat apa itu rokok, insyaallah anda boleh berhenti merokok dengan lebih mudah.

tips berhenti merokok

Untuk mereka yang berhati cekal – Vivix

Shaklee Vivix mengandungi antioksidan yang sangat tinggi (6000 ORAC) dan berupaya membantu mengeluarkan nikotin dari dalam darah dengan cepat.

tips berhenti merokok

AWAS! pengguna VIVIX yang hendak berhenti merokok claim lidah mereka terasa pahit dan sensasi hendak muntah apabila mengambilnya.

Lihat testimoni Encik Azrin


Tetapi anda boleh berhenti dan terasa tidak mahu merokok lagi sepantas 3 minggu.

Itu jaminan kami.

 

>> Untuk mencuba Vitamin E dan CoQ Health, boleh menempah daripada link ini

>> Untuk mencuba Vivix, boleh menempah daripada link ini

 

Berapa harganya?

Berapa harga sekotak rokok?

RM13.00

Berapa jumlah wang anda belanjakan untuk rokok sebulan?

RM13 x 30 = RM390

Ada hari-hari yang anda stress atau banyak kerja, jadi rokok 2 kotak sehari.

RM13 x 40 = RM520

 

Kami tawarkan detox nikotin dengan harga yang sama atau lebih murah lagi.

Kali ini anda berbelanja untuk hidup, bukan berbelanja untuk MATI.

tips berhenti merokok

HARGA

Vitamin E dan CoQHealth = RM 283 sahaja (harga tak mahu jadi ahli) atau RM300 (harga dengan daftar keahlian Shaklee)

Vivix = RM475 (harga tak mahu jadi ahli) atau RM445 (harga dengan daftar keahlian supaya lepas ni dapat produk murah)

 

Mahal ke?

Harga begini kami sertakan sekali dengan jaminan kepuasan.

Sekiranya setelah mencuba produk kami selama 29 hari dan tidak berpuas hati atau tidak berjaya berhenti merokok, kami pulangkan wang anda 100%. Confirm. Jangan risau.

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...