Petua kempiskan perut buncit versi Ramadhan

set kurus shaklee
Bulatan Gembira Ameerah Kemasik

Usai perbincangan semasa usrah malam tadi, ada 3 orang adik sempat bertanya:

“Kak Erin, nampak kurus la… akak ada buat apa-apa ke? Makan produk apa-apa ke?”

Eh betul ke? Memang kurus atau ‘kelihatan’ kurus sahaja? hehe Sebenarnya saya memang ada turun 10kg semasa bulan Ramadhan yang lalu. Dan alhamdulillah berjaya elakkan berat itu kembali semula ketubuh ku! (akan diceritakan kemudian) Saya beritahu mereka tips ini:

” Akak sengaja masak tak sedap semasa bulan Ramadhan, jadi bila tak sedap, makan pun sikitla”

Mereka enggan percaya. Takkan la masak tak sedap kowtt?? Betul, masak masakan yang tak sedap. Habis husband akak pun makan ke masakan tu? Ya. Jadi sepanjang bulan Ramadhan makan masakan tak sedap. Ya. Laagi la mereka enggan percaya. Aduh! OK lah. Saya kongsikan apa yang saya betul-betul buat semasa bulan Ramadhan sampai turun 10kg. Ini ala-ala petua kempiskan perut buncit la lebih kurang…

  1. Kami tidak berbuka puasa diluar
  2. Kami hanya beli makanan dari bazaar Ramadhan 3-4 kali sahaja sepanjang Ramadhan
  3. Kami masak dan makan 1 pot wonders untuk berbuka, kemudian simpan untuk sahur
  4. Kami makan sekadar cukup mengalas perut
  5. Kami hanya makan buffet Ramadhan 2 kali sahaja. Itupun percuma, kampeni belanja.
  6. Di meja buffet, kami berhenti makan sebelum perut sengkak.
  7. Kami minum air banyak-banyak untuk mengelakkan dehidrasi
  8. Kami amalkan Shaklee Vivix sebelum tidur dan sebelum azan subuh (bermula Ramadhan ke 20)
  9. Saya ambil 3 biji Shaklee Soy Lecithin setiap kali selepas berbuka puasa (bermula Ramadhan hari ke 20)
Shaklee Vivix
Shaklee Vivix

‘Kami’ di sini bermaksud saya dan suami saya 🙂 Alhamdulillah 10kg gone. Maka kempislah sedikit perut yang buncit.

Tetapi janganlah cemburu sangat sebab walaupun turun 10kg, saya masih lagi BMI obesiti. Jauh lagi perjalanan hendak pergi dalam perkara menurunkan berat badan dan melangsingkan tubuh ni. Insyaallah boleh bermula kembali healthy lifestyle yang saya minati – Aerobics Kalau dah mula beraerobics, insyaallah berat badan lebih cepat turun kerana kadar metabolisma meningkat.

Jadi lebih banyak lemak-lemak terbakar dan bertukar menjadi otot. Dalam masa yang sama, saya tetap akan amalkan Shaklee Vivix dan supplement Shaklee yang lain untuk bantu turunkan atau maintain berat badan. Asal jangan menaik sudah kan? Insyaallah moga Allah permudahkan.

 

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Petua kempiskan perut buncit versi Ramadhan

Leave a Comment

CommentLuv badge