masalah kesuburan lelaki

Masalah kesuburan lelaki yang akan memecahbelahkan rumahtangga

Saya ada sepasang sahabat. Mereka berdua suami isteri.

Isteri bernama Yati dan suami bernama Nadzrin (bukan nama-nama sebenar).

Mereka adalah loving couple, terutamanya Nadzrin terhadap isterinya itu.

masalah kesuburan lelaki

Mereka sudah berkahwin selama 4 tahun tetapi belum dikurniakan zuriat lagi.

Pada awalnya, mereka biarkan sahaja masa berlalu begitu sahaja, sebab tak mahulah paksa-paksa.

Kalau takde anak lagi, belum rezeki lah tu kak

Kata Nadzrin.

Suami saya tak minta anak lagi. Jadi saya pun rileks aje kak

Kata Yati pula

 

========

Dah lama sangat

Namun apabila masuk ke tahun ke 5, mereka sudah mula berasa sesuatu tak kena.

Mana mungkin pasangan yang duduk serumah, begitu mesra dan penyayang masih belum dikurniakan zuriat lagi?

Jadi mereka cuba dahulu cara natural, membilang waktu kesuburan, membilang waktu period dan sebagainya.

3 bulan mereka buat tracking begitu namun hasilnya masih tiada.

masalah kesuburan lelaki

Hubungan mereka juga semakin renggang akibat stress kerja dan tekanan-tekanan yang mereka alami daripada keluarga.

Malah Yati dah hampir-hampir berhenti kerja dan meninggalkan gaji RM7,000 beliau kerana ingin larikan diri dari stress kerja untuk concentrate dapatkan anak.

Nadzrin pula sudah hampir putus harapan sambil berasa rendah diri kerana tak ‘cukup power’ untuk me-mengandungkan isterinya

 

========

Ikhtiar cara moden

Jadi Allah gerakkan hati mereka untuk berjumpa doktor untuk mengetahui masalah sebenar mereka.

Doktor pakar yang mereka jumpa itu, terlalu ramai patient nya.

Namun beliau sempat juga menerangkan serba sedikit tentang permasalahan pasangan ini.

Yati disahkan pengidap Retroverted Uterus dimana rahim wanita sepatutnya menghadap kehadapan, kearah perut.

Namun untuk kes Yati, rahim nya menghadap ke belakang dan terlipat.

masalah kesuburan lelaki
Rahim terlipat

Ini menyukarkan sperma untuk berenang laju kehadapan menuju ke ovum.

Maknanya kene konar lipat baring sikit baru boleh sampai.

Kesian sperma tersebut huhuhu

Jadi, doktor pakar telah membuat rawatan minor operation dengan mengalihkan kedudukan rahim supaya incline ke hadapan.

Setel satu masalah.

Masalah kedua yang tak kurang juga kepentingannya ialah masalah kesuburan lelaki di bahagian Nadzrin.

Beliau disahkan mempunyai low sperm count, iatiu jumlah sperma yang sedikit.

masalah kesuburan lelaki

 

===========

Masalah-masalah kesuburan lelaki yang lain termasuk:

Masalah kesuburan lelaki pertama – Antibody menyerang sperma – antibodi yang dihasilkan oleh tubuh akan menyerang sperma kerana dia ingat sperma tu foreign body atau makhluk perosak dalam badan. So sperma tak sempat nak buat apa-apa dah mati diserang antibodi.

masalah kesuburan lelaki
sperma diserang oleh antibodi

Masalah kesuburan lelaki kedua – Sperma yang abnormal – ekor terlalu panjang, ekor terlalu pendek, ekor spiral, tiada ekor. Kepala terlalu kecil, kepala terlalu besar, berkepala 2. Pergerakan berputar, bergerak terlalu perlahan, tidak bergerak lurus. Tidak cukup sperma, tidak cukup pelincir, sperma tidak cukup nutrien. Ini semua adalah simptom sperma yang tidak normal.

masalah kesuburan lelaki
Masalah kesuburan lelaki ketiga – Salur tertutup – saluran ejaculatory lelaki ter block lalu sperma tidak boleh dipancutkan ke dalam rahim.

masalah kesuburan lelaki
Saluran ejakulatori yang boleh tersumbat

Masalah kesuburan lelaki  keempat – Saluran vericocele membengkak – apabila saluran ini membengkak, testis akan mengalami suhu yang tinggi mengakibatkan sperma mati menggelupur didalam testis sebelum sempat dipancutkan.

masalah kesuburan lelaki

 

=========

Apa yang boleh membantu?

Untuk masalah kesuburan lelaki yang dihadapi Nadzrin tadi, doktor telah rekemen beberapa jenis nutrisi yang penting untuk meningkatkan kesuburan:

1. Zink – untuk meningkatkan hormon testestrone dan bilangan sperma dalam air mani

masalah kesuburan lelaki

2. Coenzime Q10 – untuk pembentukan sperma yang sihat daripada peringkat sel agar sperma tidak dilahirkan cacat (ekor dan kepala abnormal)

masalah kesuburan lelaki

3. Vitamin E – melindungi sperma daripada kerosakan dan tahan serangan antibodi anti-sperm

masalah kesuburan lelaki

4. Super antioxidants – membaiki sel dari kerosakan seperti blocked duct dan pembengkakan vericocele

masalah kesuburan lelaki

Selain daripada itu, Nadzrin juga telah dinasihati oleh doktor untuk melaksanakan perkara berikut agar dapat membantu masalah kesuburan lelaki beliau:

– bersenam

– mengamalkan diet yang sihat

– makan banyak sayur dan buah segar

 

Kita doakan semoga Yati dan Nadzrin segera dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah

dan terlindung daripada rumah tangga yang berpecahbelah 🙁

Sekiranya kaedah tadi masih belum berjaya, nampaknya mereka perlu menjalankan treatment IUI.

masalah kesuburan lelaki

 

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 thoughts on “Masalah kesuburan lelaki yang akan memecahbelahkan rumahtangga

Leave a Comment

CommentLuv badge