Pati Resveratrol -Penemuan Sains Cara Sembuhkan Kencing Manis

pati resveratrol cara sembuhkan kencing manis

Cara Sembuhkan Kencing Manis Menggunakan Pati Resveratrol

Lama juga saya research dan cari pelbagai scientific journal tentang Resveratrol. Katanya sebab ia adalah salah satu cara sembuhkan kencing manis atau diabetis secara tepat dan berkesan.

Resveratrol ni sebenarnya adalah salah satu jenis polyphenol iaitu bahan aktif yang terdapat pada kulit tumbuhan, contohnya Anggur, untuk melindungi dirinya daripada serangan penyakit dan kulat.

Dalam aplikasi perubatan, Resveratrol adalah sejenis super antioksidan yang boleh membantu membaiki sel tubuh badan manusia yang rosak dan yang mempunyai ketumbuhan yang abnormal.

Untuk pesakit kencing manis, kerosakan pankreas iaitu organ yang bertanggungjawab untuk menghasilkan insulin (hormon yang membantu menukarkan gula kepada tenaga), mengakibatkan kandungan gula dalam darah pesakit diabetis adalah sangat tinggi dan membahayakan!

Jadi, seharusnya nutrient Resveratrol ni mestilah berupaya untuk membaiki sel dalam organ pankreas supaya ia  kembali normal dan mampu menghasilkan hormon insulin secara semulajadi.

Alhamdulillah, Syukur Saya Jumpa!

Sujud syukur kepada Allah, sebab semua kajian dan journal perubatan yang saya jumpa memberikan gambaran positif terhadap kesan pengambilan Pati Resveratrol terhadap pesakit-pesakit kencing manis 🙂

pati resveratrol cara sembuhkan kencing manis

Contohnya Kajian oleh 2 orang saintis T. Szkudelski & K Szkudelska (2011) terhadap journal-journal terdahulu berkenaan Resveratrol dan diabetis membuktikan bahawa Pati Resveratrol dengan sendirinya, atau digunakan bersama-sama ubat-ubat kencing manis sedia ada, boleh membantu meningkatkan tindakbalas hormon insulin daripada pankreas terhadap glukos.

Maksudnya, ubat kencing manis tu wajib di ambil juga ya, jangan mengelat! Pati Resveratrol boleh membantu Insyaallah 🙂

Pati Resveratrol Boleh Membantu Pesakit Kencing Manis Veteran (umur 69 – 75 tahun)

pati resveratrol cara sembuhkan kencing manis

Ada satu Kajian pada tahun 2011 yang telah dijalankan ke atas 10 orang pesakit kencing manis berusia 69 hingga 75 tahun.

Para saintis ini mendapati, penggunaan 1-2 gram pati Resveratrol sehari boleh meningkatkan sensitivity insulin terhadap glukos dalam darah.

pati resveratrol cara sembuhkan kencing manis Ini pula adalah Kajian yang telah di lakukan oleh 13 orang saintis dari Hungary, pergh ramai tu.. punyalah banyak manpower diperlukan untuk mengkaji kes ini

Mereka ini semua adalah saintis dan doktor dari Department of Internal Medicine and Nephrological Center, Faculty of Medicine, University of Pe´cs, Pacsirta Street 1, Hungary.

Hasil kajian mereka mendapati bahawa Pati Resveratrol meningkatkan keupayaan pankreas untuk mengesan kehadiran gula dalam darah.

Di mana Nak Cari Pati Resveratrol?

Bila dah tahu tentang kebaikan Resveratrol dalam cara sembuhkan kencing manis, mestilah nak tahu mana nak dapatkan pati ni kan?

Setahu saya, tiada Pati Resveratrol yang dijual dalam pasaran Malaysia dan Indonesia kecuali Vivix Shaklee

Nanti bacalah posting tentang Vivix Shaklee ya. Mana tahu boleh selesaikan masalah yang tuan/puan sedang alami 🙂

===================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel Cara Sembuhkan Kencing Manis di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013

Untuk Whatsapp klik link ni ==> www.wasap.my/60139820013/Pati%20Resveratrol
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

5 Resepi Peria Katak Untuk Kencing Manis Yang Terkawal

peria katak untuk kencing manis

Bagaimana cara pengambilan Peria Katak Untuk Kencing Manis Yang Terkawal?

Terkenal sebagai petua turun temurun, orang-orang kita zaman dulu selalu gunakan makanan yang pahit-pahit seperti peria katak untuk mengubati pelbagai jenis penyakit. Dalam hal ini, mereka gunakan peria katak untuk kencing manis atau diabetis.

Namun peria katak jika di makan begitu sahaja seperti ulam amatlah uwekk!! pahit nya ya ampunnn tak tahulah sanggup atau tidak lidah dan tekak anda menahannya 🙁

peria katak untuk kencing manis

Cara hilangkan rasa pahit peria katak

Ada 2 cara yang biasanya saya gunakan untuk menghilangkan atau mengurangkan rasa pahit daripada peria katak. Cara yang paling mudah ialah selepas memotong peria katak kepada saiz yang kita suka, rendamkan kepingan peria katak dalam air sejuk selama sejam.

Dengan cara ini ‘jus’ kepahitan peria kata akan mengalir keluar ke dalam air sejuk tersebut.

Salah satu cara yang saya rasa lebih berkesan ialah memotong peria katak kepada kepingan yang nipis-nipis. Kemudian rebuskan kepingan peria katak dalam air garam sehingga mendidih selama 15 minit.

Insyaallah rasa pahit itu akan hilang serta merta 🙂

Resepi peria katak yang lazat

OK selepas rasa pahit tu dah berkurangan, boleh lah kita aplikasikan resepi-resepi di bawah supaya khasiat peria katak ini boleh membantu  mengawal kadar gula dalam darah.

Tetapi harus diingat bahawa semakin pahit peria itu, semakin mujarab penawar  penyakitnya.. jadi kalau dimasak pahit tu lebih bagus la sebenarnya 🙂 Peria katak untuk kencing manis lebih berkesan jika dimakan pahit

Resepi 1 – Jus Peria Katak campur Epal

Bahan-bahan (untuk 2 cawan):

2 biji peria katak segar

2 biji epal hijau

1 gelas air

Secubit garam, secukup rasa

peria katak untuk kencing manis 02

Cara-caranya:

Cuci dan bersihkan peria katak. Potong dadu dan buangkan biji peria katak. Rendamkan dalam air sejuk untuk kurangkan rasa pahit. Potong epal hijau kepada kepingan memanjang. Hidupkan mesin juicer atau boleh gunakan blender dan kisarkan potongan peria katak bersama epal dan air. Apabila kisaran menjadi halus, tapiskan jus peria katak dan epal menggunakan penapis. Taburkan sedikit garam dalam cawan, kacau dan minun pada waktu malam sebelum tidur.

Resepi 2 – Peria Katak Goreng Garing

Bahan-bahan:

2 biji peria katak

1 cawan tepung serbaguna

Garam secukup rasa

2 cawan minyak masak

peria katak untuk kencing manis 02

Cara-caranya:

Cuci dan bersihkan peria katak. Potongkan nipis-nipis. Rebus dalam air garam selama 10 minit dan toskan lebihan air. Taburkan tepung serbaguna kepada kepingan peria katak dan aduk rata. Panaskan minyak masak pada api sederhana. Jatuhkan kepingan peria satu persatu agar tidak melekat di dalam kuali. Angkat dan toskan minyak apabila menjadi garing keperangan.

Resepi 3 – Peria Katak Masak Sambal

Bahan-bahan:

2 biji peria katak

3 sudu kisaran bawang besar & bawang putih

5 sudu cili kering kisar

10 ekor ikan bilis putih

1 sudu pati asam jawa Adabi

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa (jangan banyak sangat ya, kata kencing manis >_<)

peria katak untuk kencing manis 02

Cara-caranya:

Cuci dan bersihkan peria katak. Potongkan setebal 1cm dan rebus dalam air garam selama 10 minit. Tumiskan kisaran bawang sehingga wangi dan masukkan cili kering kisar serta gula. Tumiskan sehingga naik aroma dan cili mendidih mata ular. Masukkan air  sedikit supaya berkuah. Masukkan ikan bilis dan potongan peria katak. Gaulkan bersama sambal sehingga layu dan kemudian masukkan pati asam jawa. Tutup api selepas mendidih dan taburkan garam. Gaul rata.

Resepi 4 – Peria Katak Goreng Telur

Bahan-bahan:

2 biji peria katak

3 sudu kisaran bawang besar & bawang putih

2 biji telur, dipukul

Garam secukup rasa

Cara-caranya:

Cuci dan bersihkan peria katak. Potongkan setebal 1cm dan rebus dalam air garam selama 10 minit. Tumiskan kisaran bawang sehingga wangi dan masukkan potongan peria. Tumiskan sehingga peria layu. Masukkan telur, gaul dalam kuali dan gorengkan sehingga telur masak. Tutup api dan taburkan garam. Gaul rata.

Resepi 5 – Peria Katak Masak Lemak Udang

Bahan-bahan:

2 biji peria katak

4 sudu kisaran bawang besar, bawang putih dan cili padi

1 sudu serbuk kunyit

1 batang serai, diketuk

10 ekor udang saiz besar/sederhana

1 cawan santan kelapa

Garam secukup rasa

Cara-caranya:

Cuci dan bersihkan peria katak. Potongkan setebal 1cm dan rebus dalam air garam selama 10 minit. Tumiskan kisaran bawang dan cili padi serta batang serai sehingga wangi. Masukkan udang dan serbuk kunyit serta gaulkan sehingga udang bertukar warna menjadi pink. Masukkan peria, santan dan didihkan. Tutup api dan taburkan garam. Gaul rata.

============================

Selain mengamalkan memakan peria katak untuk kencing manis yang terkawal, wajar juga sesiapa yang sedang mencari penawar kencing manis untuk mengetahui berkenaan Resveratrol:

  1. Sejenis bahan aktif daripada kulit anggur Muscadine
  2. Berfungsi untuk membaiki sel organ Pankreas yang rosak
  3. Pankreas yang rosak gagal mengeluarkan hormon insulin
  4. Ketiadaan hormon insulin untuk menukarkan gula kepada tenaga akan menyebabkan paras gula semakin tinggi
  5. Pankreas yang normal dan sihat dapat mengeluarkan hormon insulin secara semulajadi dan menurunkan paras gula dalam darah.

Untuk baca berkenaan Resveratrol, baca entry Pati Resveratrol untuk maklumat lanjut.

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel peria katak untuk kencing manis di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013-9820013

Whatsapp klik sini ==> http://www.wasap.my/60139820013/KencingManis.

COD & Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...