5 Cara Rawatan Uluran (Medu Angin atau Hernia)

uluran medu angin pasang hernia

Uluran atau angin pasang atau medu angin atau hernia?

Uluran (istilah medical: Hernia) atau penyakit angin pasang (bagi lelaki) atau medu angin (untuk wanita) adalah penyakit yang tiada kaitan langsung dengan angin. Ya, angin dalam perut, atau kantung testis telur membengkak adalah antara simptom penyakit hernia. Namun, faktor sebenar mengapa ia terjadi adalah lebih serius dari itu.

 uluran

Faktor penyakit Uluran

Penyebab utama penyakit ini ialah kawasan dinding abdomen yang lemah lalu menyebabkan USUS TERKELUAR melalui weak spot tersebut.

Faktor umum penyakit:

  1. Kecacatan kongenital – Dinding perut tidak terbentuk dengan betul semasa dalam rahim ibu
  2. Umur semakin lanjut
  3. Batuk kronik
  4. Kerosakan dinding abdomen akibat kecederaan atau pembedahan
  5. Keturunan dinding abdomen lemah

Penyebab penyakit uluran ialah dinding perut yang lemah

Faktor-faktor yang menyebabkan tekanan terhadap tubuh dan mengakibatkan hernia:

  1. Kehamilan, tekanan rahim yang membesar kepada dinding abdomen
  2. Sembelit, najis mengeras memberi tekanan kepada dinding abdomen
  3. Mengangkat barang berat dengan postur tidak ergonomik
  4. Pengumpulan cecair di dalam perut, atau ascitites
  5. Peningkatan berat badan mendadak
  6. Bekas pembedahan
  7. Batuk berterusan atau bersin yang kuat

5 Cara Rawatan Uluran

Rawatan adalah bergantung kepada saiz hernia dan keparahan simptom uluran yang anda hadapi.  Sekiranya tidak terlalu besar atau serius, adalah baik jika boleh dapatkan pemeriksaan kesihatan berkala agar doktor anda boleh memantau komplikasi yang mungkin berlaku.

Jangan memandai-mandai melakukan rawatan yang SALAH untuk uluran untuk elak simptom menjadi lebih serius.

Rawatan Pertama – Pembedahan Laparoskopik

Andaikata usus yang terkeluar itu terlalu besar dan mengakibatkan simptom sistem percernaan yang berisiko tinggi, doktor akan menasihatkan untuk menjalankan pembedahan laparoscopy iaitu pembedahan melalui 3 lubang: 1 lubang kamera, 1 lubang pemegang dan 1 lubang pemotong.


pembedahan uluran pembedahan uluran laparoscopic

==========================================

Rawatan Kedua – Prosedur menolak masuk usus

Doktor juga boleh menasihati sekiranya prosedur penolakan masuk usus boleh dijalankan atau tidak berdasarkan MRI scan yang ada.

Kaedah ini tidak invasive kerana tidak perlu anasthetic mahupun berada di dalam bilik bedah.

Sebelum prosedur

Selepas prosedur

 

============================================

Rawatan Ketiga – Ubah gaya hidup

  • Untuk mereka yang terkena uluran akibat batuk kronik, di nasihatkan untuk berhenti merokok untuk mengurangkan risiko batuk kronik yang akan memburukkan keadaan.
  • Sekiranya ada masalah hidung sensitif atau resdung, penting untuk meningkatkan imuniti tubuh supaya kurang bersin dengan kuat.
  • Sekiranya lapisan abdomen lemah akibat berat badan berlebihan, pentingnya untuk turunkan berat badan dengan mengamalkan senaman dan pemakanan yang seimbang agar risiko uluran dapat dikurangkan.

 

===========================================

Rawatan Keempat – ubah pemakanan

  • Kurangkan makan masakan pedas dan masam
  • Kurangkan makanan mentah atau separuh masak seperti sushi dan sashimi serta pastikan makanan adalah masak sepenuhnya supaya masalah penghadaman dapat dikurangkan.
  • Minum air kosong lebih dan makan serat untuk elak sembelit dan melawaskan buang air besar

 

=========================================

Rawatan Kelima – legakan simptom dengan produk Shaklee

Antara simptom uluran:

  • Testis membengkak
  • Sakit dan senak perut
  • Sembelit
  • Perut membuncit
  • Angin
  • Rahim ‘jatuh/ kembang’

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Seluruh Malaysia
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

12 Kelebihan Beli Shaklee dan Daftar Ahli Shaklee Dengan Saya Dari Group SuperStarShaklee

beli insurans

Sedang cari info berkenaan Daftar Ahli Shaklee?

Kalau ikut database dan statistik daripada Shaklee Malaysia pada tahun 2014, senarai ahli Shaklee berdaftar di Malaysia ialah seramai 2 juta orang. Tetapi ketahuilah, terlalu ramai ahli Shaklee di luar sana hanya menjadi ahli untuk dapatkan diskaun dan makan sendiri.

Jadi sebaiknya anda pilih kumpulan yang terbaik untuk Daftar Ahli Shaklee supaya anda tidak rugi membeli dan mendapat bimbingan sepenuhnya apabila mendapatkan produk.

Apakah kelebihan Beli Shaklee dan Daftar Ahli Shaklee dari saya dan group Superstar Shaklee?

1) Kami ada 20 tahun pengalaman makan produk shaklee dan telah merasai kesan baik dan positif sepanjang tempoh 20 tahun tu alhamdulillah

2) Kami ada pengalaman sekeluarga makan Produk Shaklee selama 20 tahun, dari umur baby sampai warga tua, dari sebelum pregnant, semasa pregnant, bersalin, berpantang dan menyusukan baby, sakit kronik, sakit viral dan juga untuk penjagaan kesihatan

daftar ahli shaklee

3) Kami ada kemudahan untuk berjumpa dan merujuk dengan pakar pemakanan Shaklee atau Nutritionist, di mana semua customer kami boleh bertanya direct tanpa perlu protokol yang memakan masa

4) Kami ada informasi yang tepat dan betul hasil latihan dengan nutritionist Shaklee melalui Bengkel Nutrisi Shaklee dan Nutrition Train the Trainer (TTT) dan bukan sekadar informasi copy paste dari blog pengedar Shaklee lain

daftar ahli shaklee
5) Kami boleh COD (cash on delivery) di kawasan-kawasan ini kerana kami punya ready stok untuk semua jenis produk Shaklee insyaallah – Kemaman, Kuala Terengganu, Kerteh, Paka, Dungun, Setiawangsa, Ampang, Melaka, KLCC, Johor Bahru, Pontian, Kulai, Pekan Nenas, Kota Bharu, Temerloh, Mentakab, Chenor, Miri, Brunei dan lain2

6) Kami boleh poslaju dan courier produk Shaklee ke seluruh Malaysia sabah dan sarawak, dan ada pengalaman poslaju ke luar negara juga

7) Team kami aktif dan fresh dengan informasi tentang produk Shaklee dan bisnes Shaklee juga, sangat sesuai untuk yang nak daftar ahli Shaklee untuk makan sendiri dan juga untuk yang nak daftar ahli Shaklee untuk buat Bisnes Shaklee Online atau Offline

daftar ahli shaklee
8) Dalam team ada pakar penyusuan bertauliah yang berpengalaman dalam bidang penyusuan susu ibu sejak tahun 2007.

9) Dalam team ada pakar kehamilan dan bersalin untuk ibu-ibu yang nak gunakan Set Bersalin Shaklee rujuk panduan bersalin seperti panduan bersalin ibu pertama kali berpantang, panduan berpantang sendiri, menu-menu dan masakan berpantang sihat, dan banyak lagi

10) Dalam team ada pakar DETOX yang berpengalaman dalam isu detox seluruh badan dari organ, heavy metals, sel dan DNA

11) Dalam team kami juga ada pakar BERHENTI MEROKOK dimana panduan dan bimbingan akan diberi dengan lengkap kepada prospek yang mahu tinggalkan habit yang tidak sihat dan membazir duit itu

12) Dalam team kami ada pakar NAIKKAN BERAT BADAN dan telah berjaya membantu ramai orang yang terlalu kurus kering bertukar kepada abang sado dan awek cun voluptuos

daftar ahli shaklee
Berminat nak Daftar Ahli Shaklee dengan kami?

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan cara daftar ahli Shaklee :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

 BELI SHAKLEE ONLINE

Senarai Harga Shaklee dan Fungsi Setiap Produk

senarai harga shaklee

Berikut adalah senarai harga Shaklee serta kebaikan untuk setiap produk

1. Produk Shaklee untuk Mencukupkan keperluan Nutrisi Asas Manusia agar sentiasa sihat

senarai harga shaklee

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Alfalfa (small) 330 tablet
  • Raja segala tumbuhan.
  • Bersifat alkali.
  • Kaya dengan fiber.
  • Meneutralkan asid.
  • Membantu dalam proses detox dan buang lemak serta kolesterol.
  • Untuk ibu menyusu, ia bantu banyakkan susu jika diambil dengan Ostematrix dan ESP
          54
2 Alfalfa (large) 700 tablet          98
3 B – Complex 120 tablet
  • Kompleks kumpulan Vitamin B lengkap dengan Asid Folik dan Biotin.
        54
4 Carotomax 30 tablet
  • Gabungan antioxidant terbaik seperti:
    • alpha-carotene,
    • beta-carotene,
    • lutein,
    • lycopene,
    • zeaxanthin
    • astaxantin
  • Hilangkan Rabun
  • Elakkan kanser
  • Kurangkan kahak dan resdung.
         74
5 GLA Complex 60 tablet
  • Seimbangkan hormone wanita.
  • Bantu kawal gula dalam darah
  • Bantu perbaiki saraf rosak
  • Bantu kurangkan kolesterol
          92
6 Herb Lax 120 tablet
  • Herba Julap Shaklee untuk menggalakkan permbuangan air besar secara alami.
         53
7 Garlic Complex 60 tablet
  • Antibacteria
  • Anti Virus
  • Anti Fungus
  • Membantu mencairkan darah ke paras normal
  • Membantu membuang kolesterol
        48
8 Energizing Soy Protein (ESP) 850g
  •  Protein NON-GMO.
  • Dari kacang soya baka tulen.
  • Protein Lengkap dengan kesemua asid amino perlu.
  • BEBAS KOLESTEROL
       150
9 Meal Shakes 544g
  • Multivitamin dan mineral dalam bentuk serbuk
  • Ditambahkan protein.
  • Mengandungi serat / fiber.
  • Sesuai untuk kanak-kanak yang cerewet makan.
  • Sesuai untuk warga emas yang sukar nak mengunyah daging dan makanan berserat.
  • Mencukupkan keperluan nutrisi mereka yang di atas.
       114
10 Lecithin 180 tablet
  • Penting untuk saraf dan otak kerana mengandungi choline yang menggerakkan saraf dan otak iaitu neurotransmitter acethylcholine.
  • Menghancurkan molekul lemak dari molekul yang besar menjadi molekul kecil dan halus lalu mudah untuk dicairkan dan dikeluarkan oleh badan.
  • Gandingan terbaik dengan Omega dan Alfalfa untuk kempis perut.
       53
11 Performance Drink Orange 539g
  • Isotonik tanpa manis gula dantanpa gas.
  • Beri tenaga BERPANJANGAN dan EXTRA.
  • Sangat bagus untuk ahli sukan, jemaah haji dan umrah.
  • TERBAIK UNTUK DI AMBIL SEMASA PUASA
         83
12 Collagen Powder 15 sachet
  • Kolagen sisik ikan merah.
  • Molekul kolagen paling halus.
  • Mudah diserap badan.
  • Kesan pun cepat.
         298
13 Advanced Joint Health Tablet 60 tablet
  • Mengandungi 7 ramuan hebatuntuk mengubati sakit lutut dan sakit sendi tanpa pembedahan. Gabungan terbaik dengan OSTEMATRIX dan OMEGA.
  • Jika ligament koyak, wajib tambah COLLAGEN.
         124
14 Nutriferon 30 sachet
  • Formula rahsia Dr. Yasuhiko Kojima (pakar imun) untuk meningkatkan INTERFERON tubuh secara alami untuk membunuh virus termasuk virus flu dan denggi.
         182
15 Ostematrix 120 tablet
  • Kompleks lengkap Kalsium yang bukan sahaja mengandungi kalsium tetapi juga SEMUA MINERAL PENTING yang WAJIB ada untuk penyerapan kalsium ke dalam tulang dan darah.
  • Mengandungi MAGNESIUM.
  • Penting untuk pesakit gastric.
          61
16 Omega Guard 90 tablet
  • Minyak Ikan Shaklee yang mengandungi DHA dan EPA paling tinggi di dunia.
  • Ditapi dan disuling 3 kali.
  • Penting untuk bakar lemak.
  • Membuang kolesterol dari salur darah.
  • Memberi bendalir kepada lutut dan sendi.
  • Membantu mencerdaskan otak pelajar.
        136
17 Peppermint-Ginger 90 tablet
  • Legakan gastric jika di ambil bersama Ostematrix.
  • Buang angin dan senak perut
         45
18 Zinc Complex 120 tablet
  • Memulihkan luka pembedahan.
  • Sama power macam pati haruan untuk ibu bersalin.
  • Menghilang dan mengecutkan jerawat batu dan jerawat pasir.
  • Mengeringkan nanah.
  • Meningkatkan Kesuburan lelaki.
  • Mengelakkan masalah kesihatan rambut.
  • Menghilangkan kelemumur.
        34
19 Vita E Complex 120 kapsul
  • Melawan radikal bebas.
  • Menghilangkan parut jerawat dan parut pembedahan.
  • Jika diambil dengan ESP ia menghilangkan stretch mark.
  • Melembabkan kulit.
  • Mengelakkan kanser.
        149
20 Vivix 150ml
  •  Anti Kanser.
  • Membantu memulihkan kanser.
  • Membantu memulihkan diabetes.
  • Membantu memulihkan saraf pesakit strok.
  • Menghilangkan slipped disc.
  • Menghilangkan gout.
  • Menyembuhkan banyak penyakit kronik.
  • MENGHILANGKAN KETAGIHAN ROKOK.
  •  Terlampau banyak manfaat
       475
21 Vitalea Iron Formula 120 tablet
  • 28 jenis multivitamin lengkap dengan zat besi untuk kesihatan optimum.
         89
22 CoQ Health Shaklee 30 tablet
  • Penawar Untuk Kesihatan Jantung. Juga penawar untuk kencing manis dan darah tinggi.
        124
23 Vita C Sustained Released 500mg 180 tablet
  • Vitamin C khas diserap secara berperingkat untuk kesihatan tubuh.
        93
24 Chewable Vita-C 100mg 60 tablet
  • Sesuai untuk kanak-kanak dan mereka yang susah untuk menelan tablet.
        37.50
25 DTX Complex 90 tablet
  • Menghilangkan masalah fatty liver dan cirrhosis.
  • Sangat penting untuk DETOX.
  • Menghilangkan psoriasis.
          155

 

 

2. Produk Pelangsingan / Kurus Badan Shaklee : Cinch Shaklee Weight Management

slimming set shaklee

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Cinch™ Energy Tea Mix 28 sachet
  • Meningkatkan metabolisme
  • Membuang leboihan air dalam badan.
  • Mencegah gemuk air
         131
2 Cinch Shake Mix Choc 765g
  • Mengandungi Leucine™ untuk elak menggeleber lembik dan layut bila badan dah kurus.
  • Boleh ganti makanan kerana lengkap dengan protein dan bagi rasa kenyang sentiasa.
         173
3 Cinch Shake Mix Vanilla 765g
4 Cinch Shake Mix Latte 765g

 

 

3. Produk Shaklee Untuk Sapuan Kulit Multi Purpose

 

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga
1 Herbal Blend® Multi-Purpose Cream 113g Hilangkan kegatakan, kulit kasar, dan juga eczema. Tapi perlu ambil dengan vitamin dalaman juga.             28

 

 

4. Produk Penjagaan Kulit Shaklee / Skin Care Shaklee NutriWhite

esp shaklee untuk kulit

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15 50ml Krim siang Untuk Lindungi Kulit Dari Sinaran UV yang menggelapkan dan merbahaya        200
2 Gentle Deep Foaming Cleanser 150ml Pencuci Muka Shaklee Untuk Putihkan Kulit          119
3 Overnight Renewal Whitening Cream 50g Krim malam untuk repair semula kulit setelah seharian terdedah kepada cahaya matahari dan pencemaran          225
4 Soothing Radiance Whitening Softener 150ml Toner Untuk Memutihkan Kulit          138
5 Spot Whitening Treatment 10ml Hilangkan Jeragat dan Parut Hitam          150
6 Gentle Action Makeup Remover 150ml Pembersih mekap untuk buang mekap dari kulit sebelum cuci dengan pencuci muka.           95
7 Daily Defense Whitening Essence 30ml Serum pemutih untuk memutihkan kulit dan memberi kesan pink kemerahan         231

 

 

 

5. Produk Penjagaan Kulit / Skin Care Shaklee : Enfuselle

 vitamin untuk kulit cantik

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Purifying Cleansing Gel 177ml Pencuci Muka Shaklee Untuk Kulit Berminyak            89
2 Hydrating Cleansing Lotion 177ml Pencuci Muka Shaklee untuk kulit normal dan kering           97
3 Purifying Toner 177ml Toner / Penyegar kulit untuk kulit berminyak, jika guna ni kulit tak berminyak malah segar sepanjang hari          79
4 Hydrating Toner 177ml Toner / Penyegar untuk kulit normal dan kering           79
5 Balancing Moisturizer 59ml Pelembab untuk kegunaan siang dan malam bagi kulit berminyak          84
6 Hydrating Moisturizer 48g Pelembab bagi kegunaan siang dan malam untuk kulit normal dan kering        98
7 Eye Treatment 14ml Krim rawatan mata / eye cream untuk hilangkan kedut dan eye bag        53

 

  1. Produk Penjagaan dan Perapian Rambut Shaklee : Prosante

 

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Revitalizing Shampoo 296ml Sesuai untuk rambut yang kusam dan tak bermaya. Melebatkan rambut dan melicinkan kutikel rambut           67
2 PurifyingShampoo 296ml Sesuai untuk kulit kepala yang berminyak. Membersih secara dan membuang sisa produk fesyen rambut, mineral terkumpul dan bahan pencemar lain         63
3 Nourishing Scalp Treatment 59ml Memberi zat kepada rambut dari akar hingga ke hujung rambut. Mencegah rambut bercabang, Melebat dan memperkuat akar rambut untuk mengelakkan keguguran rambut.          94
4 Lightweight Conditioner 296ml Mengembalikan struktur rambut supaya rambut tampak lebih lebat dan bersinar          67
5 Replenishing Conditioner 296ml Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan mengelakkan rambut bercabang         68
6 Long Lasting Finishing Spray 237ml Juga merupakan tonik rambut Shaklee         59

 

7. Penjagaan Kebersihan Rumah Bebas Racun : SHAKLEE Get Clean

cara menanggalkan kutu babi

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Get Clean® Water Pitcher 303 liter Jap penapis air mudah-alih.Boleh menapis air keruh menjadi bersih dan jernih          460
2 Dish Wash Concentrate 473ml Bebas dari racun Diethanolamine dan sodium dedecylbenzensulfonate yang memudaratkan          28
3 Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate 473ml Pencuci Multi porpose bebas racun          46
4 Soft Fabric Concentrate 946ml Ramuan semulajadi tanpa fosfat dan bahan pewarna          40
5 Fresh Laundry Concentrate (Serbuk) 2.49kg Hipoalergenik dan tanpa bahan kimia bahaya          80

 

Nota Penting Tentang Harga Produk Shaklee Malaysia

 

  1. Harga Produk Shaklee untuk Semenanjung Malaysia dan Sabah Sarawak (Borneo) adalah sama.
  2. Harga yang di paparkan di atas adalah tidak termasuk 6% GST.
  3. Kos penghantaran oleh Shaklee ialah RM11 untuk semenanjung Malaysia dan RM21 untuk Sabah Sarawak.
  4. Untuk membeli dengan harga yang lebih jimat dan murah padaharga ahli, boleh daftar jadi ahli Shaklee untuk mendapatkan privilege ini.
  5. Untuk tempahan dan COD seluruh Malaysia sila whatsapp 013 982 0013

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

7 cara melancarkan buang air besar yang mudah dan berkesan – part 1

cara melancarkan buang air besar

cara melancarkan buang air besar

 

Pada tahun 1998, Carta Najis Bristol atau Bristol Poop Chart telah di keluarkan oleh Scandanavian Journal of Gastroenterology untuk menerangkan tentang 7 jenis najis.

Jenis 1 hingga 3 – keras dan sembelit

Jenis 4 dan 5 – Normal dan sihat

Jenis 6 dan 7 – cair dan cirit-birit

 

==============================================

Ada 4 faktor yang boleh mempengaruhi penyahtinjaan yang sihat:

 

1. Berapa kali sehari?

Sebaiknya 1 hingga 3 kali.

Sembelit: Gagal membuang air besar setiap hari

Cirit-birit: Lebih dari 4 kali sehari.

 

2. Kualiti Najis

Najis yang sihat ialah Jenis 4 dan 5

 

3. Mudah atau sukar?

Buang air besar seharusnya seperti suatu pit stop perlumbaan.

Anda masuk dan keluar dengan pantas, tanpa sebarang kesakitan atau penderitaan.

 

4. Lawas atau sembelit?

Apabila anda keluar dari tandas, anda perlu berasa nyaman dan puas.

Ketahui 7 cara melancarkan buang air besar supaya pengalaman anda di tandas lebih bahagia 🙂

 

cara melancarkan buang air besar

Wanita yang berusia 65 tahun ke atas lebih ramai mengalami masalah sembelit berbanding kaum lelaki.

Antara simptom sembelit ialah:

1. Muntah-muntah

2. Najis yang keras dan kering

3. Bengkak dibahagian perut

4. Ntahtinja yang tidak kerap

5. Sakit perut

6. Meneran yang melampau ketika buang air besar

7. Kembung atau perut berangin

cara melancarkan buang air besar

 

=============================================================

1. Cara melancarkan buang air besar pertama – minum air sampai kembung

Maksud saya minum lah air secukupnya.

Berapa banyak tu?

Orang dewasa normal perlu 8 gelas air kosong sehari untuk menjamin proses bendalir badan berjalan dengan sempurna.

Jadi orang dewasa yang tak normal (seperti anda yang sembelit) wajib ambil LEBIH dari 8 gelas.

12 gelas lebih elok. Lebih kurang segelas setiap 2 jam.

Insyaallah anda akan nampak kesannya.

Anda juga boleh mencuba makan buah-buahan yang tinggi kandungan airnya seperti mentimun, tembikai, grapefruit dan nanas.

 

===========================================================

2. Cara melancarkan buang air besar kedua – makan serat dengan banyak

Sarapan: Ambil cereal berserat tinggi seperti bran.

Ya, bran tawar dan seperti makan kadbod, tetapi sila sedar diri. You need it!!

Makanan lain yang mengandungi serat yang tinggi:

– kacang merah

– raspberry

– blackberry

– nanas

 

========================================================

3. Cara melancarkan buang air besar ketiga – kawal penggunaan julap

Usahlah kerap sangat mengambil julap, kelak ususmu akan terlalu mengharap pada julap lalu susah nak membunag terus kalau tak ambil julap.

Carilah produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Lebih sihat dan lembut untuk ususmu itu 🙂

 

=====================================================================

4. Cara melancarkan buang air besar keempat – kurangkan pengambilan produk tenusu

Susu, keju, kek, telur, ais krim, buttermilk, dadih dan sebagainya adalah antara produk tenusu yang biasa kita jumpai.

Elakkan pengambilan yang terlalu banyak kerana produk berasaskan susu akan menerukkan lagi sembelit anda.

Produk tenusu tidak mengandungi apa jua kesan serat yang boleh membantu anda buang air besar.

Produk tenusu juga akan mengakibatkan najis anda bergerak perlahan dalam usus lalu menyukarkan proses nyahtinja.

cara melancarkan buang air besar

 

 

Bersambung ke bahagian 2: 7 cara melancarkan buang air besar – part 2

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

5 produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Kisah produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Semasa menjaga suami saya yang masuk ke wad akibat serangan Epilepsi, ibu dan bapa mertua saya datang melawat dari Perak.

Mereka pun stay di wad bersama kami selama 2 malam.

produk shaklee untuk melawaskan buang air besarPada waktu itu, bulan Ramadhan.

Jadi apeje yang boleh dilakukan semasa bulan puasa selain berehat, bersembang dan tidur.

Nak makan tak boleh, nak bersiar-siar pun letih kan :D.

Namun semasa berehat-rehat tu, ibu mertua saya seperti ada masalah ketika berada di dalam tandas.

Setiap satu wad di hospital swasta ini, semuanya dilengkapi dengan tandas/bilik air yang tersendiri.

Jadi, aktiviti di dalam tandas, mahu tak mahu kadang-kadang ‘terdengar’ juga dari dalam bilik sekiranya ‘kuat’ sangat.

produk shaklee untuk melawaskan buang air besar

Ummi buat confession

Jadi selepas bersahur itu ketika menanti waktu Subuh masuk, apabila ibu mertua keluar dari tandas, saya pun memberanikan diri untuk bertanya:

“Ummi ada masalah nak buang air besar ke? Dengar macam sakit je masa dalam tandas tu”

“Ya, Ummi dah dekat seminggu ni tak boleh berak”

“Uih, seminggu?! Lamanya… kalau saya dah sakit kepala dah”

“Nak minum air lebih-lebih, bulan puasa. Makan pun sikit je tak lalu. Lagi susah nak tolak keluar”

“Hmm camnilah. Saya bagi Ummi try produk ni 4 biji. Tengok ok ke tak…”

Ummi pun ambil dan telan. Saya kata biasanya produk ni ambil sebelum tidur sebab masa  tindakan dia lebih kurang 4 jam. Tapi mereka nak balik dah siang tu, jadi saya beri juga dia cuba.

Tapi… tak sampai setengah jam ambil, Ummi saya dah berasa sakit perut dan berlari-lari anak ke tandas.

Lepas tu, bunyi FLUSHHH

produk shaklee untuk melawaskan buang air besar

 

 

 

 

 

 

Ummi keluar dengan senyuman yang sangat manis 🙂

“Wow, dah keluar dah semua yang tersangkut lama tu..”

Alhamdulillah happy sangat sebab dapat bantu Ummi. Saya pun bekalkan sebotol untuk Ummi bawa balik ke Perak.

Sebotol apa? Hah jom baca kat bawah ni…

Dalam artikel ini, saya akan berkongsi semua jenis produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar, semoga bermanfaat buat semua.

 

============================================

1. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Herblax

 

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Bagaimana Herblax berfungsi?

  • Laksatif yang bertindak lembut untuk digunakan APABILA PERLU SAHAJA. Tidak boleh di ambil setiap hari.
  • Merangsang pergerakan rektum (hujung usus) untuk melancarkan proses perkumuhan semula jadi tubuh
  • Bahan utamanya, Daun Senna telah digunakan secara tradisional sejak berkurun lama sebagai laksatif semula jadi

BONUS: Boleh membantu mengempiskan perut.

Rakan saya Ayu dari Kemaman kata:

“Kalau ambil ni, sepagi tu memang akan membuang. Kalau tak memang berhari-hari tak membunag. Bagus sangat…”

=============================================

2. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Ostematrix

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

 

Bagaimana Ostematrix berfungsi?

  • Magnesium di dalam kaplet Ostematrix bertindak sebagai penenang otot usus
  • Otot usus yang gagal berfungsi atau menjalankan peristalsis dengan baik boleh menghalang najis dikeluarkan dengan lancar
  • Kalsium memastikan najis lembut dan mudah digerakkan, berbanding najis yang kering keras dan melekat dipermukaan usus.

BONUS: Kalsium boleh membantu menguatkan jantung, tulang, sendi dan gigi.

Ini yang ibu mertua saya ambil. Beliau seorang yang tak suka menelan pil, tapi sebab kaplet Ostematrix ni di design supaya mudah ditelan, beliau request lagi 2 botol selepas botol yang saya berikan haritu dah habis 🙂

=============================================

3. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Omegaguard

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

 

Bagaimana Omegaguard berfungsi?

  • Omegaguard mengandungi minyak ikan berkepekatan tinggi
  • Minyak ikan ini akan menambahkan jumlah pelincir pada dinding usus yang memudahkan pergerakan najis

BONUS: Omega3 dan DHA dalam Omegaguard boleh membantu perkembangan otak dan sendi yang sihat. Juga boleh mengecutkan sel lemak pada badan dan menyerap kolestrol dalam darah.

=============================================

4. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Alfalfa Complex

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Bagaimana Alfalfa berfungsi?

  • Alfalfa diperbuat daripada daun Medicago Sativa yang telah digunakan sejak berzaman-zaman dalam kesihatan tradisional
  • Daun alfalfa berfungsi menyedut toksin dan lelemak daripada tubuh dan usus
  • Toksin yang telah digumpalkan dapat dibuang dengan mudah, tetapi perlu minum air suam dengan banyak

BONUS: Penggalak susu untuk kaum ibu menyusu. Orang lelaki yang ambil ni, TIDAK akan mengeluarkan susu. Jangan panik tak tentu pasal

Mak saya sendiri gunakan produk ni. Dia kata:

“Mak makan ni hari-hari. Bagus semua angin keluar dari badan. Berak pun lawas jer…”

===========================================

5. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Vivix

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Bagaimana Vivix berfungsi?

  • Super antioksida yang membantu memulihkan sel otot yang keras kejung akibat sukar membuang air besar
  • Menyahkan toksin dari organ, darah dan usus supaya mudah disingkirkan

BONUS: Anti penuaan = awet muda.

Saya sendiri amalkan Vivix untuk total detox. Najis hitam pekat keluar dengan lancar, badan pun rasa tersangat ringan 🙂

===========================================

Begitulah senarai produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Cara pilih set kurus Shaklee yang sesuai dan tepat

set kurus shaklee

Minggu lepas sahaja sudah 4 orang approach saya bertanyakan tentang Set Kurus Shaklee.

Ini belum dikira minggu-minggu dan bulan-bulan sebelumnya.

Ternyata memang ramai orang di Malaysia sedang menderita akibat berat badan berlebihan, sama ada mereka sedari atau tidak.

set kurus shaklee

Set Kurus Shaklee ni sebenarnya ada banyak kombinasi dan pilihan, dan kita mestilah pandai memilih set yang sesuai dan tepat dengan keperluan tubuh badan kita supaya pelaburan itu berbaloi dengan hasil yang kita dapat.

 

=========================================

Set kurus Shaklee pertama – set detoks atau bersihkan usus

Anda buncit?

Anda anda masalah sembelit yang kronik? (Tak boleh buang air besar sekurang-kurangnya sekali sehari)

Anda ada masalah nafsu makan yang tinggi?

set kurus shaklee

3 perkara di atas ni adalah tanda-tanda badan banyak toksik.

Badan bertoksik tu bukanlah bermakna ada banyak sampah dalam badan, tetapi lebih kepada usus yang kotor dan berkeladak.

Ada kajian menunjukkan, dalam usus yang tidak bersih terdapat lebih kurang 7kg toksins di dalamnya.

set kurus shaklee
Rupa paras usus orang yang badan bertoksik dan mengalami sembelit yang kronik

Lapisan dalam usus diliputi oleh lendir, najis yang berkerak dan mengeras.

Lapisan ini menghalang daripada nutrien diserap dengan efisyen ke dalam badan.

Ini yang menyebabkan anda jadi makan tak kenyang-kenyang, sebab tubuh badan masih signal kepada tekak yang dia masih belum dapat nutrien yang secukupnya.

Selain itu, najis yang berkerak di dalam usus menyebabkan aktiviti peristalsis, pergerakan usus yang menolak najis ke bahagian rektum, tidak dapat berfungsi dengan baik.

Ia ibarat hos getah yang keras dan tidak lagi flexible, mana mungkin dapat mengendur, mengembang dan mengecut dengan efisyen.

set kurus shaklee

Najis yang sukar ditolak oleh usus ke bawah akan menyebabkan anda mengalami masalah sembelit yang kronik.

 

Cadangan kami:

Alfalfa complex untuk menyental dan membersihkan usus

Herblax untuk melembutkan rektum agar otot usus berupaya menyingkirkan najis dengan semulajadi

Ostematrix untuk melembutkan najis agar mudah di keluarkan

set kurus shaklee

===============================

Set kurus Shaklee kedua – set kecutkan lemak

Tepi perut ada tayar berlapis-lapis.

Bawah lengan ada lemak berayun-ayun.

Nak pakai baju pun dah tak muat di lengan, perut, peha dan dada.

set kurus shaklee

Ketat sendat mampat gittew.

Lemak dalaman ni sebenarnya ada 2 jenis:

Lemak Visceral

Lemak yang berbahaya sebab ia lemak yang menyelaputi organ dalaman manusia dan boleh menggangu sistem organ tubuh. Sangat sukar untuk dihilangkan kecuali dengan senaman dan regim diet yang ketat. Orang lelaki bersaiz pinggang 40 inci ke atas dan wanita 35 inci ke atas ada tanda-tanda mempunyai visceral fat yang tinggi.

set kurus shaklee

Lemak Subcutaneous

Lemak yang terdapat di bawah lapisan kulit. Lebih mudah dihilangkan dan dicairkan melalui kaedah diet dan senaman ringan setiap hari. Ada orang main mengelat dengan pergi ke mandi stim untuk ‘mencair’kan lemak tersebut.

 

Cadangan kami:

Omegaguard untuk mencairkan dan mengecutkan sel lemak visceral dan subcutaneous

Lecithin untuk menggumpalkan lemak dan minyak daripada makanan yang di makan supaya mudah disingkirkan

Phytocol ST untuk melapiskan usus agar tidak menyerap kolestrol dan lemak masuk ke dalam salur darah.

set kurus shaklee

==============================================

Set kurus Shaklee ketiga – set bina otot dan tegangkan kulit geleber

Ada orang mahu bina otot agar tampak lebih tegap dan tegang.

Ada orang kadangkala akibat menurunkan berat badan yang ekstrim atau terlalu laju boleh menyebabkan kulit dia tidak dapat mengecut dengan baik dan secepat lemak dia mengecut.

set kurus shaklee

Cadangan kami:

ESP untuk membina otot dan menegangkan kulit

Collagen Powder untuk menambahkan kolagen ke dalam kulit agar cepat tegang dan mantap

Cinch Shake Mix (ada 3 perisa – vanilla, latte dan chocolate) sebagai meal replacement untuk mencukupkan nutrien semasa berdiet

set kurus shakleeset kurus shaklee

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Promosi Shaklee Januari 2015

promosi shaklee januari 2015 4

Alhamdulillah tiba juga kita ke tahun baru 2015 walaupun setelah dimomok-momokkan oleh agenda-agenda dan media barat berkenaan Amageddon dan End of Days… ohh…

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru 2015 kepada semua pembaca yang saya sayangi dan hormati. Tanpa kalian, tiadalah saya 🙂

 

Promosi Shaklee Januari 2015

Jadi tahun ini apa azam tahun baru? Adakah azam tahun baru anda menyelesaikan azam tahun 2014 yang tidak terlaksana? hehe

Saya yakin ramai di luar sana yang sangat bersungguh-sungguh melunaskan azam tahun baru setiap kali 1 Januari bermula

Promosi Shaklee Januari 2015

Kalau di lihat pada senarai azam tahun baru di atas, terlalu banyak perkara yang kita boleh improve dalam hidup kita, betul tak?

Lebih-lebih lagi dalam hal kesihatan. Hampir setiap tahun, azam tahun baru ramai orang ialah menurunkan berat badan, berhenti merokok dan menjadi lebih sihat.

Oleh itu apa lagi yang lebih menggembirakan kalau tidak Shaklee mengumumkan Promosi Shaklee Januari 2015 yang berganda-ganda sempena menyambut tahun baru dan membolehkan anda semua mencapai impian dan target azam tahun baru untuk menjadi lebih sihat dan cantik.

 

Ada 7 promosi hebat

Ada 7 promosi Shaklee Januari 2015 yang merangkumi 3 produk yang sangat-sangat hebat dan meletopspromosi shaklee januari 2015 4

 

Promosi Shaklee Januari 2015 yang pertama dan kedua – Shaklee Vivix

Untuk membaca kandungan dan faedah-faedah Shaklee Vivix, sila baca di sini

Sneak peak:

  1. Bahan-bahan utamanya ialah Anggur Muscadine, Lobak Ungu, Elderberry dan Polyganum Cuspidatum
  2. Antara kebaikan Vivix ialah membantu mengelakkan kanser, berhenti merokok, menurunkan berat badan, menurunkan kandungan gula dalam darah, menurunkan tekanan darah tinggi, detoksifikasi, awet muda dan banyak lagi!

promosi shaklee januari 2015 4

Promosi Vivix Shaklee ialah:

Beli 6 botol Vivix, PERCUMA 1 botol – Jimat 25%

Beli 2 botol Vivix untuk mendapat diskaun 5%

Ha best ke best?

 

Promosi Shaklee Januari 2015 yang ketiga, keempat, kelima dan keenam – Alfalfa Complex

Eh kenapa sampai 4 promosi?

Haa.. sebab Shaklee Alfalfa kan ada 2 saiz berbeza iaitu saiz S – 330 biji tablet dan saiz L – 700 biji tablet.

Promosi ini berkuatkuasa untuk kedua-dua saiz Alfalfa Complex.

Untuk membaca kandungan dan kebaikan Shaklee Alfalfa complex boleh lihat di sini

Sneak peak:

  1. Bahan-bahan utamanya ialah tumbuhan Meticago Sativa, sejenis tumbuhan yang kaya dengan klorofil, vitamin dan mineral.
  2. Antara kebaikan Alfalfa ialah membantu membersihkan sistem pencernaan, membanyakkan susu ibu, menyingkirkan lemak dan kolestrol, melegakan keletihan, mencegah atritis, melawan tumor, melawan alahan dan banyak lagi!

promosi shaklee januari 2015 4

Promosi Alfalfa Complex Shaklee ialah

Beli 6 botol Alfalfa 330 biji, PERCUMA 1 botol – Jimat 15%

Beli 2 botol Alfalfa 330 biji untuk mendapat 5% diskaun

Beli 6 botol Alfalfa 700 biji, PERCUMA 1 botol – Jimat 15%

Beli 2 botol Alfalfa 700 biji untuk mendapat diskaun 5%

 

Promosi Shaklee Januari 2015 yang ketujuh – Vitalea for Children

Produk ini dikatakan sudah setahun tiada dalam pasaran Malaysia kerana Shaklee sedang bertungkus-lumus memperbaiki formulasi Vitalea for Children untuk menjadi lebih hebat dan berkesan.

Kini ia telah KEMBALI! 🙂

Untuk membaca kandungan dan kebaikan Vitalea for Children, sila lihat di sini

Sneak peak:

  1. Mengandungi 19 vitamin dan mineral, kalsium dan membantu penyerapan zat besi untuk kanak-kanak
  2. Mudah di kunyah dan rasa yang hebat. Kebaikan Vitalea for Children ialah membantu menguatkan tulang, gigi dan gusi, menambahkan kecergasan dan kecerdasan anak-anak, meningkatkan imunisasi kanak-kanak dan banyak lagi!

promosi shaklee januari 2015 4

Promosi Vitalea for Children ialah:

Beli 3 botol Vitalea for Children, PERCUMA 1 botol – Jimat 25%

 

Siapa cepat, dia untung

Promosi ini berlangsung sementara stok masih ada.

2 juta orang di Malaysia sedang berlumba-lumba untuk tidak melepaskan peluang menikmati diskaun berganda dalam promosi Shaklee Januari 2015 ini.

promosi shaklee januari 2015 7

>> Untuk mencuba set Vivix dengan harga promosi, atau

>> Untuk mencuba set Alfalfa Complex saiz S 330 biji dengan harga promosi, atau

>> Untuk mencuba set Alfalfa Complex saiz L 700 biji dengan harga promosi, atau

>> Untuk mencuba set Vitalea for Children dengan harga promosi, boleh

 

Hubungi saya Therina Jopri, Pengedar Shaklee Kemaman untuk sebarang tempahan, pertanyaan atau konsultasi.

013 – 982 0013 SMS/Whatsapp atau Telegram.

Peluang mendapat keahlian Shaklee PERCUMA bernilai RM75 dengan pembelian mana-mana set di atas.

Cuma nak cuba sebotol? Hubungi saya untuk diskaun berganda-ganda melalui group buy

 

Takut nak beli? Kami memberi jaminan kepuasan 30 hari. Cubalah produk dalam masa 30 hari. Tak puas hati, kami pulangkan wang anda 100% 🙂

 

Saya menghantar COD ke kawasan Kerteh Kemaman Paka dan Dungun, serta Poslaju 2 hari sudah tiba ke seluruh pelusuk Malaysia, Insyaallah :)

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Set Shaklee untuk gemuk dan tips naikkan berat badan

SET SHAKLEE UNTUK GEMUK

2 bulan lepas ada orang bertanya berkenaan Set Shaklee untuk gemuk.

SET SHAKLEE UNTUK GEMUK

Eh wujud ke? Selama ni orang beriya-iya bertanya saya tentang Set Shaklee untuk kurus. Tetapi kali ini berbeza betul 180 darjah.

Orang-orang yang biasanya hendak menaikkan berat badan ni ada yang disebabkan badan terlalu kurus, tiada isi dan kerempeng sampai nampak tulang. Tulang rawan pun nampak tau :p

Jadi bermasalah pula sebab mungkin nampak tak cantik atau tak volouptous gittew kan…

set shaklee untuk gemuk 1

Dan satu lagi disebabkan kurang selera makan. Entah apa la yang difikirkan sampai tak berselera nak makan tu.

Putus cinta, putus tunang, stress, banyak kerja, tak sempat nak makan dan macam-macam lagi…

set shaklee untuk gemuk 1

 

Atau makan sedikit sahaja.

Mungkin sebab terlalu lama sangat kurus sampai saiz perut dah mengecut. Jadi tangki tu tak boleh isi banyak-banyak sangat.

Macam kita lepas bulan Ramadhan la, sebab sebulan berpuasa, makan pun tak berapa banyak. Naik 1 Syawal je jemm tak berapa nak makan sangat.

set shaklee untuk gemuk 1

APA yang penting?

Jadi saya pun tanpa ragu mendapatkan konsultasi daripada sahabat baik saya, seorang pakai vitamin dan nutrisi.

Beliau berkata, kalau nak menambahkan berat, ada beberapa nutrien penting yang diperlukan oleh badan:

1. Protein – untuk membina isi daging dan otot

2. Vitamin B – untuk meningkatkan selera makan dan menambahkan mood baik serta ceria

3. Lemak dan karbohidrat ringkas (gula) – untuk… menambahkan lemak

 

Anak Jadi Bahan Eksperimen

OKlah, saya kene mengaku bersalah atas hal ini.

Ya anak-anak saya memang ada masalah kurang selera makan sikit. Selalu kene tegur dengan mak dan ayah saya kalau mereka datang melawat:

“Kenapa anak-anak kau ni kurus aje mak tengok?”

Dush.. dush… adeh kan dah kene sedas.

Adakah saya masak tak sedap? Oh tidak. Tentu sedap sebab cik abang saya badan bagai di pam-pammm….

hmmm..

So saya eksperimen kan 2 Set Shaklee untuk Gemuk ni kepada anak-anak saya untuk melihat kesannya:

 

Set Shaklee untuk gemuk nombor 1 – Mealshakes dan ESP

Mula-mula saya bancuhkan Mealshakes sahaja dan beri mereka minum.

set shaklee untuk gemuk

Syifaak – “tak suka!”

Solehin – “sedap mami!”

Suhayb – cebik muka dan terus tak nak minum.

Suhayb belum reti cakap lagi. So dia buat expression muka aje la.. haha comel

Eksperimen gagal sebab Solehin sekali tu je nak minum. Lepas tu bolayan air Mealshakes mami yang lazat ni…

Haish budak bertuah!

Lepas tu saya bancuh ESP sahaja..

set shaklee untuk gemuk

Gagal juga sebab semua orang langsung tak nak!

Kaciwa hati mami ok

Kalau tak biasa, bancuhan ESP ni tak rasa apa-apa.. macam minum air serbuk kapur agaknya… so biasalah budak-budak kerjanya tahu nak minum yang manis-manis sedap-sedap aje kan..

OKlah kalau gitu mami improvise, kita campurkan Mealshakes dan ESP sekali..

Buat ala-ala milk shake gitu kan.

Pastu jeng-jeng jenggg

Licinnn..

set shaklee untuk gemuk

Alhamdulillah lepas beberapa minggu, saya beri mereka minum set Shaklee untuk gemuk Mealshakes + ESP, iaitu sebahagian daripada komponen set Shaklee untuk kanak-kanak, selera makan memang bertambah.

Kalau dulu memang susah nak habiskan nasi, sekarang mereka semua makan bertambah-tambah nasi

Dalam sebulan, si kecik Suhayb dah naik 2kg.. ala-ala nak patah lengan juga kalau dukung dia

Masing-masing dah membesar bagai juara

set shaklee untuk gemuk
Geng membesar bagaikan juara

Begitu juga rupanya dengan sahabat pakar nutrisi saya tadi. Membesar bagai juara jugak.

Duduk di wad berbulan-bulan sebab menjaga anak yang sakit. Banyak masa lapang dia duk pergi bancuh Mealshakes + ESP aje.. tup tup berat badan pun naik 10kg heheh

OK la kan daripada duk sedih aje.. mari happy kan diri dengan menambah berat badan.. eh

 

Set Shaklee untuk gemuk nombor 2 – Vitalea dan B Complex

OK untuk set yang ni memang tak boleh nak test kat anak-anak sebab deorang tak boleh nak telan-telan pil lagi.

set shaklee untuk gemuk

Tapi ada produk baru sudah datang, Vitalea for Children. Chewables tablet.

Saya belum cuba kan pada anak-anak. Lepas cuba nanti saya tulis satu posting OK 🙂

set shaklee untuk gemuk

So saya percaya ajelah dengan nasihat kawan saya si pakar nutrisi tadi.

Logiknya sebab Vitalea mengandungi pelbagai Vitamin dan Mineral yang penting untuk badan. Kadang-kadang badan kita ni kalau tak cukup 1 mikronutrien pun dia tak boleh berfungsi dengan baik. Macam-macam boleh jadi termasuklah badan tak boleh menyimpan lemak ataupun membina isi daging…

So Vitalea ni boleh mencukupkan keperluan vitamin dan mineral tadi lalu badan pun boleh bekerja dengan normal. Selera makan pun bertambah.

Vitamin B Complex pula ada kaitan dengan mood baik. Mood baik datang, maka mood makan pun datang. Begitulah rumus mudah difahami oleh kita-kita ni 🙂

Set ni sesuai untuk mereka yang tak berapa rajin nak bancuh-bancuh shakes gitu. Cepat mudah dan tepat.

 

Apa lagi yang boleh dibuat?

Pengambilan set Shaklee untuk gemuk sahaja mungkin tidak cukup power untuk membantu anda naikkan berat badan.

Saya kongsikan di bawah ini antara tips daripada The Mayo Clinic tentang bagaimana untuk menambahkan berat badan dengan sihat dan selamat:

set shaklee untuk gemuk

1. Makan lebih kerap

2. Pilih makanan yang kaya dengan nutrisi, bukan junkfood

3. Rajinkan minum shakes yang bersusu, kurangkan kopi dan teh

4. Makan snek berkhasiat

5. Letak topping pada makanan seperti heavy cream, keju dan telur

6. Bersenam untuk membesarkan otot

 

Jadi begitulah kisah set Shaklee untuk gemuk serta sedikit tips untuk naikkan berat badan. Khas untuk mereka yang sedang menderita dan tertekan akibat terlalu kurus.

 

>>>> Untuk mecuba set Mealshakes dan ESP boleh membuat tempahan di sini.

Jika membeli set ini, ada peluang mendapat Keahlian Shaklee secara PERCUMA. Hubungi saya.

>>>> Untuk mencuba set Vitalea dan B Complex boleh membuat tempahan di sini

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Kebaikan air kacang soya menurut Chef Hanieliza

kebaikan air kacang soya

Baru-baru ini saya buka kembali blog Chef Hanieliza yang comel itu dan membaca satu posting beliau tentang kebaikan air kacang soya. ESP shaklee Elok saya kongsikan di sini, mana boleh lokek ilmu kan? hehe Moga ia bermanfaat. Rugi tak baca tau 😉 ==============================================================

Kebaikan air kacang soya

Protien kacang soya dapat disetarakan dengan dua kali protien daging,empat kali telur,empat kali gandum,lima kali atau enam kali roti dan dua belas kali susu. Hasil kajian juga mendapati protien kacang soya bukan sahaja tinggi,tetapi juga baik dari segi kualitinya Kacang ajaib ini telah menjadi bahan tenusu yang baru, iaitu neo-protein untuk diet masakini. Ia juga boleh ditukarkan ke apa – apa jua hidangan yang berasaskan susu, keju, aiskrim, kacang dan juga hamburger!

Fungsi Memori

Fakta ini amat benar terutamanya bagi mereka yang sedang melalui alam menopaus. Selepas menopaus, kajian menunjukan lebih ramai wanita mengalami penurunan daya memori berikutan kekurangan hormon estrogen. Kajian juga menunjukkan yang soya menguatkan lagi memori berikutan kandungan utama soya ; isoflavones, yang melindung sel saraf daripada tekanan oksida.

Proses Penurunan Berat Badan

Soya telah menjadi bahan utama dalam proses penurunan berat badan kontemporari bagi kedua – dua lelaki dan wanita. Terdapat banyak sebab ; pertamanya; ia mempunyai index glycemic yang rendah, ini bermakna ia menghalang gula di dalam darah daripada meningkat secara cepat. Soya juga merupakan sumber protein rendah lemak yang membantu membina kandungan otot – tidakkah ianya kedengaran seperti sebuah alternatif yang lazat? kebaikan air kacang soya Menentang Radikal

Matahari merupakan salah satu entiti yang sangat berbahaya kepada kulit kita, terutamanya di dalam keadaan cuaca kita yang agak panas. Soya telah dibuktikan mempunyai kandungan antioksida yang boleh membantu menentang radikal ini, kandungan utamanya adalah isoflavounes yang terdapat di dalam protein soya.

Pembangkit Tenaga

Soya merupakan sumber tenaga yang menakjubkan untuk tubuh kita. Kandungan proteinnya menyokong tahap tenaga, stamina dan juga dapat meningkatkan prestasi sukan seseorang. Ini adalah kerana protein soya kaya dengan asid amino, yang menyokong otot badan dan tulang. Lebih kuat otot dan tulang kita, lebih kuat tubuh kita akan dapat bertahan dengan keperluan fizikal sehari – hari. Jadi, jika anda rasa tubuh anda tidak bertenaga, minumlah soya untuk kembali bertenaga. =====================================================================

Nah, banyak kan kebaikan? Air kacang soya yang saya suka ialah ESP Shaklee. Mudah aje just bancuh 2-3 sudu makan serbuk ESP dalam segelas air sejuk dan kemudian shake sampai lebam. Lepas tu boleh minum dengan gembira.. oley!

ESP shaklee

Berminat untuk mendapatkan ESP Shaklee?

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

ESP Shaklee – keterangan produk dan kebaikannya

ESP shaklee

Antara produk yang hot dalam Shaklee ialah ESP Shaklee – Energizing Soy Protein. Jom kita baca seterusnya apa yang best tentang ESP Shaklee dan bagaimana ESP boleh membantu tuan-tuan dan cikpuan-cikpuan sekalian yang mempunyai beberapa permasalahan kesihatan.

 

Keterangan ESP shaklee

  1. ESP shaklee untuk kurus

ESP boleh dijadikan meal replacement untuk sarapan dengan memberikan kuasa tenaga yang hebat. Gandingkan dengan Shaklee Mealshake untuk kombinasi yang power. Saya gelarkan ESP + Mealshake sebagai Shaklee Dynamic Duo.

Bersarapan dengan creamy ESP Mealshake lebih berkhasiat daripada mi goreng yang berminyak ataupun nasi lemak yang.. er.. berlemak! Hehe

Shake ini memberikan kesan kenyang yang lebih lama, dengan indeks glisemik yang rendah serta penuh dengan zat, vitamin dan mineral yang lengkap.

Juga protein dalam ESP boleh membantu menegangkan kulit yang lendut disebabkan penurunan berat badan, serta membina otot yang sihat dan kuat.

esp shaklee untuk kurus

  1. ESP shaklee untuk ibu menyusu

Ibu menyusu memerlukan sekitar 71 gram protein setiap hari, menurut kajian daripada Ohio State University, USA. Angka ini termasuk bukan sahaja protein yang ibu-ibu menyusu perlukan untuk menjaga tubuh mereka agar berfungsi secara normal, tetapi juga protein tambahan untuk membantu penghasilan susu ibu. Selain itu, bayi yang disusukan memerlukan protein daripada susu ibu untuk membesar dengan sihat.

esp shaklee untuk ibu menyusu

Walaupun mendapatkan protein sebanyak 71 gram ini kelihatan seperti sedikit atau langsung tidak mencabar, jangan terkejut sekiranya ramai ibu menyusu gagal mendapatkan protein ini daripada makanan harian seperti ayam, ikan, telur atau daging.

ESP Shaklee boleh membantu ibu-ibu untuk menyusu dengan lebih lama dengan melengkapkan keperluan protein harian. Baby pun cepat kenyang dan membesar bagaikan juara dengan susu ibu yang meriah!

 

  1. ESP shaklee untuk ibu hamil

Salah satu daripada manfaat ESP adalah ia merupakan protein lengkap kerana mengandungi semua asid amino penting untuk tubuh ibu hamil. Protein daripada soya adalah sebaik mana-mana jua protein yang berasaskan daging , dan dianggap sebagai salah satu sumber protein terbaik untuk kehamilan.

esp shaklee untuk ibu hamil

Protein soya memberikan tenaga kepada sel-sel dan memberikan manfaat yang amat baik kepada ibu hamil. Ia tidak mengandungi sebarang kolesterol, dan juga sangat rendah kalori dan lemak tepu. Oleh itu, ESP boleh dianggap sebagai protein yang selamat dan sihat untuk wanita hamil.

Adalah dipercayai bahawa penggunaan biasa protein soya meningkatkan peluang untuk ibu bersalin secara normal Tambahan pula , protein soya juga dipercayai boleh mengurangkan risiko penyakit-penyakit tertentu semasa kehamilan seperti kanser payudara , osteoporosis dan penyakit jantung.

 

  1. ESP shaklee untuk gastrik

Pengambilan ESP Shaklee boleh membantu mereka yang mempunyai masalah gastrik dan ulser perut. Protein daripada ESP boleh membantu dalam pemulihan sel-sel perut yang rosak, dan diperlukan untuk membaiki radang perut dan ulser. Satu kajian dalam isu 2010 ” Nutrition and Cancer” melaporkan bahawa protein menyekat gastritis yang disebabkan oleh kehadiran H. pylori.

esp shaklee untuk gastrik

H. Pylori adalah sejenis bakteria yang terdapat dalam tubuh badan manusia, terutamanya dalam usus dan salur pemakanan. Gastrik terjadi apabila lapisan perut menjadi bengkak dan luka, dan H Pylori sudah terlepas ke dalam bahagian perut, dan merodok-rodok lapisan mucus perut, menggerudi dengan tanpa belas sehingga ke lapisan perut yang dalam.

Gastrik yang teruk akan menjadi tempat pembiakan H Pylori lalu menyebabkan ulser! Encik H Pylori buat begini adalah untuk mengelakkan diri mereka daripada dilarutkan dan dihanyutkan oleh jus-jus dan asid perut. Apabila banyak ‘lubang-lubang’ penggerudian H Pylori, maka lapisan perut yang dalam ini terdedah kepada serangan asid perut.

esp shaklee untuk gastrik ulser

Anda perlu memilih makanan dengan protein rendah lemak. Makanan protein dengan lemak yang tinggi akan meningkatkan lagi pengeluaran asid perut, yang menyebabkan lapisan perut anda semakin bengkak dan radang.  Makanan rendah lemak yang tinggi protein termasuk daging tanpa lemak, ikan, ayam berkulit , produk soya (ESP Shaklee), kacang, susu rendah lemak dan yogurt rendah lemak .

 

  1. ESP shaklee untuk kesuburan

ESP Shaklee boleh membantu meningkatkan kesuburan terutamanya kepada wanita-wanita yang sudah lama mengidamkan cahayamata. Isoflavin yang terdapat dalam soya ESP akan menghalang reseptor estrogen (hormone kesuburan wanita) dalam otak dan memberikan signal kepada badan yang tahap estrogen semula jadi adalah pada paras yang rendah.

esp shaklee untuk kesuburan

Sebagai tindakbalas, badan anda akan mula untuk meningkatkan pengeluaran estrogen. Selepas lima hari, digalakkan untuk berhenti mengambil ESP dan melihat kesan seterusnya. Berikan masa kepada tubuh badan untuk mengesan reseptor estrogen yang telah dihalang oleh Isoflavin tadi kembali normal. Ini akan memberikan signal kepada badan yang estrogen dalam tubuh sudah cukup, dan membebaskan hormon yang betul dalam mencetuskan ovulasi.

Dinasihati para wanita yang ingin mendapatkan cahayamata untuk benar-benar melihat dan menghitung waktu subur agar kesan optimum dapat diperolehi.

 

6. ESP shaklee untuk kulit

Kini, banyak bahan-bahan soya yang digunakan dalam produk penjagaan kulit, biasanya dalam bentuk Genistein iaitu sejenis isoflavon soya. Sebab itulah mengapa isoflavon soya banyak dimasukkan ke dalam sesetengah pelembap dan krim malam: ia mencerahkan kulit, mengurangkan bengkak dan kemerahan, meningkatkan pengeluaran kolagen dan meratakan ton kulit. Ini kerana soya mengadungi phytoestrogen dan antioksidan yang amat penting dalam penjagaan kulit.

esp shaklee untuk kulit
Ada satu kajian baru di Jepun menunjukkan bahawa suplemen soya mengandungi S-equol, sebatian yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapai, digunakan untuk mengelakkan kemunculan kedutan di sudut-sudut yang mata. S-equol sebenarnya dibuat dalam tubuh manusia sebagai by-product daripada pencernaan soya, tetapi ramai orang sudah kurang flora usus yang diperlukan untuk menghasilkannya.Menurut kajian itu juga, para peserta menunjukkan sedikit perubahan pada kedutan di wajah mereka.

Atas kebaikan dan kajian yang dijalankan di atas, ESP Shaklee boleh membantu anda untuk mendapatkan kulit yang cantik dan flawless gitteww.

 

7. ESP shaklee berapa gram

Berat satu canister ESP Shaklee ialah 850gram. Canister tu besar tau.

esp shaklee berapa gram

8. ESP shaklee price

Harga ESP Shaklee amat berpatutan kerana penggunaannya berkadaran dengan harganya. Satu canister ESP Shaklee price ialah RM150.00 sahaja. Penggunaan yang disyorkan ialah 1 sudu makan ESP dibancuh atau dishake dengan 1 gelas air sejuk.

Dengan penggunaan ini, satu canister ESP boleh bertahan selama 4 bulan. RM150 bahagi 4 bulan bersamaan dengan RM37.50 sebulan. Nilai ini lebih murah daripada anda membeli satu tin air minuman Soya berjenama Yeo’s mahupun Seasons setiap hari selama sebulan. Haa kan jimat! Lebih jimat sekiranya menjadi ahli Shaklee.. berbaloi-baloi.

ESP shaklee price

So begitulah kisah ESP Shaklee yang saya dapat ceritakan. Di harap semua gembira kerana dapat membaca info ni.

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...