5 Kaedah Mengelakkan Sakit Uluran

uluran

Sakit Uluran boleh disebabkan oleh masalah kongenital ataupun akibat tekanan berlebihan kepada dinding abdomen yang lemah.

Sakit Uluran atau dikenali sebagai hernia adalah penyakit yang tiada kaitan dengan ANGIN.

Walaubagaimanapun, simptom-simptom pesakit uluran memang dikenalpasti sebagai mengalami masalah angin di sistem pencernaan iaitu bahagian perut, usus dan esofogus  – sakit, sebu, pedih, berangin, kembung, senak dan sebagainya.

Angin Pasang

Bagi orang lelaki yang mengalami sakit uluran yang hampir dengan testis, akan berlaku kebengkakan testis atau kantung skrotum.

Orang kita selalu gelar keadaan ini sebagai Angin Pasang.

Medu Angin

Untuk wantita, sakit uluran yang hampir dengan rahim akan meyebabkan rasa rahim bengkak/jatuh dan rasa kurang selesa atau senak.

Ia dinamakan Medu Angin terutama bagi penduduk Pantai Timur.

Uluran ialah USUS yang terkeluar

uluran

Kedua-dua kondisi ini adalah perkara yang sama. Simptom ini disebabkan oleh saluran USUS yang TERKELUAR daripada abdomen akibat dinding abdomen yang LEMAH.

Akibat bahagian usus yang terkeluar ini, perjalanan bahan buangan seperti najis, angin dan air adalah terhalang (obstructed). Maka ini adalah penyebab kepada rasa sakit dan bengkak pada bahagian abdomen atau celah kangkang pesakit hernia.

=================================

Kaedah Mengelakkan Sakit Uluran

Walaupun uluran kongenital tidak boleh dicegah, risiko berlakunya uluran ketika hidup dapat diminimumkan.

Matlamatnya adalah untuk mengelakkan peningkatan tekanan dalam perut yang boleh menekankan bahagian yang lemah di dinding abdomen.

  1. Mengekalkan berat badan yang sihat. Turunkan berat badan dengan set kurus
  2. Makan makanan yang sihat dan senaman secara rutin untuk meminimumkan risiko sembelit dan menimbulkan sakit perut. Amalkan kaedah melancarkan buang air besar
  3. Gunakan teknik mengangkat barang yang betul terutama apabila cuba mengangkat objek berat. Ini penting untuk diingat di tempat kerja, rumah, dan ketika bersukan.
  4. Berhenti merokok untuk mengurangkan batuk kuat dan kronik.
  5. Jika uluran semakin membesar, dapatkan rawatan perubatan untuk dinilai dan berpotensi dirawat sebelum ia menjadi terlalu besar.

========================================

Kurangkan Simptom dengan Set Uluran Shaklee

Sebelum bertindak dengan kaedah pembedahan dan cara rawatan uluran yang lain, adalah dinasihatkan sekiranya pesakit uluran dapat mengurangkan simptom seperti pedih ulu hati, bengkak testis/rahim dan angin dalam perut dengan mengamalkan set uluran Shaklee.

uluran medu angin pasang hernia

Set ini insyaallah boleh membantu:

  • Membaiki dan menguatkan dinding abdomen agar usus tidak terkeluar lagi
  • Melawaskan pembuangan air besar agar tidak memberikan tekanan kepada perut
  • Mengeluarkan angin yang berkumpul dalam perut
  • Meredakan radang dan bengkak akibat usus yang terkeluar

========================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Seluruh Malaysia
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

5 Cara Rawatan Uluran (Medu Angin atau Hernia)

uluran medu angin pasang hernia

Uluran atau angin pasang atau medu angin atau hernia?

Uluran (istilah medical: Hernia) atau penyakit angin pasang (bagi lelaki) atau medu angin (untuk wanita) adalah penyakit yang tiada kaitan langsung dengan angin. Ya, angin dalam perut, atau kantung testis telur membengkak adalah antara simptom penyakit hernia. Namun, faktor sebenar mengapa ia terjadi adalah lebih serius dari itu.

 uluran

Faktor penyakit Uluran

Penyebab utama penyakit ini ialah kawasan dinding abdomen yang lemah lalu menyebabkan USUS TERKELUAR melalui weak spot tersebut.

Faktor umum penyakit:

  1. Kecacatan kongenital – Dinding perut tidak terbentuk dengan betul semasa dalam rahim ibu
  2. Umur semakin lanjut
  3. Batuk kronik
  4. Kerosakan dinding abdomen akibat kecederaan atau pembedahan
  5. Keturunan dinding abdomen lemah

Penyebab penyakit uluran ialah dinding perut yang lemah

Faktor-faktor yang menyebabkan tekanan terhadap tubuh dan mengakibatkan hernia:

  1. Kehamilan, tekanan rahim yang membesar kepada dinding abdomen
  2. Sembelit, najis mengeras memberi tekanan kepada dinding abdomen
  3. Mengangkat barang berat dengan postur tidak ergonomik
  4. Pengumpulan cecair di dalam perut, atau ascitites
  5. Peningkatan berat badan mendadak
  6. Bekas pembedahan
  7. Batuk berterusan atau bersin yang kuat

5 Cara Rawatan Uluran

Rawatan adalah bergantung kepada saiz hernia dan keparahan simptom uluran yang anda hadapi.  Sekiranya tidak terlalu besar atau serius, adalah baik jika boleh dapatkan pemeriksaan kesihatan berkala agar doktor anda boleh memantau komplikasi yang mungkin berlaku.

Jangan memandai-mandai melakukan rawatan yang SALAH untuk uluran untuk elak simptom menjadi lebih serius.

Rawatan Pertama – Pembedahan Laparoskopik

Andaikata usus yang terkeluar itu terlalu besar dan mengakibatkan simptom sistem percernaan yang berisiko tinggi, doktor akan menasihatkan untuk menjalankan pembedahan laparoscopy iaitu pembedahan melalui 3 lubang: 1 lubang kamera, 1 lubang pemegang dan 1 lubang pemotong.


pembedahan uluran pembedahan uluran laparoscopic

==========================================

Rawatan Kedua – Prosedur menolak masuk usus

Doktor juga boleh menasihati sekiranya prosedur penolakan masuk usus boleh dijalankan atau tidak berdasarkan MRI scan yang ada.

Kaedah ini tidak invasive kerana tidak perlu anasthetic mahupun berada di dalam bilik bedah.

Sebelum prosedur

Selepas prosedur

 

============================================

Rawatan Ketiga – Ubah gaya hidup

  • Untuk mereka yang terkena uluran akibat batuk kronik, di nasihatkan untuk berhenti merokok untuk mengurangkan risiko batuk kronik yang akan memburukkan keadaan.
  • Sekiranya ada masalah hidung sensitif atau resdung, penting untuk meningkatkan imuniti tubuh supaya kurang bersin dengan kuat.
  • Sekiranya lapisan abdomen lemah akibat berat badan berlebihan, pentingnya untuk turunkan berat badan dengan mengamalkan senaman dan pemakanan yang seimbang agar risiko uluran dapat dikurangkan.

 

===========================================

Rawatan Keempat – ubah pemakanan

  • Kurangkan makan masakan pedas dan masam
  • Kurangkan makanan mentah atau separuh masak seperti sushi dan sashimi serta pastikan makanan adalah masak sepenuhnya supaya masalah penghadaman dapat dikurangkan.
  • Minum air kosong lebih dan makan serat untuk elak sembelit dan melawaskan buang air besar

 

=========================================

Rawatan Kelima – legakan simptom dengan produk Shaklee

Antara simptom uluran:

  • Testis membengkak
  • Sakit dan senak perut
  • Sembelit
  • Perut membuncit
  • Angin
  • Rahim ‘jatuh/ kembang’

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Seluruh Malaysia
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Senarai Harga Shaklee dan Fungsi Setiap Produk

senarai harga shaklee

Berikut adalah senarai harga Shaklee serta kebaikan untuk setiap produk

1. Produk Shaklee untuk Mencukupkan keperluan Nutrisi Asas Manusia agar sentiasa sihat

senarai harga shaklee

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Alfalfa (small) 330 tablet
  • Raja segala tumbuhan.
  • Bersifat alkali.
  • Kaya dengan fiber.
  • Meneutralkan asid.
  • Membantu dalam proses detox dan buang lemak serta kolesterol.
  • Untuk ibu menyusu, ia bantu banyakkan susu jika diambil dengan Ostematrix dan ESP
          54
2 Alfalfa (large) 700 tablet          98
3 B – Complex 120 tablet
  • Kompleks kumpulan Vitamin B lengkap dengan Asid Folik dan Biotin.
        54
4 Carotomax 30 tablet
  • Gabungan antioxidant terbaik seperti:
    • alpha-carotene,
    • beta-carotene,
    • lutein,
    • lycopene,
    • zeaxanthin
    • astaxantin
  • Hilangkan Rabun
  • Elakkan kanser
  • Kurangkan kahak dan resdung.
         74
5 GLA Complex 60 tablet
  • Seimbangkan hormone wanita.
  • Bantu kawal gula dalam darah
  • Bantu perbaiki saraf rosak
  • Bantu kurangkan kolesterol
          92
6 Herb Lax 120 tablet
  • Herba Julap Shaklee untuk menggalakkan permbuangan air besar secara alami.
         53
7 Garlic Complex 60 tablet
  • Antibacteria
  • Anti Virus
  • Anti Fungus
  • Membantu mencairkan darah ke paras normal
  • Membantu membuang kolesterol
        48
8 Energizing Soy Protein (ESP) 850g
  •  Protein NON-GMO.
  • Dari kacang soya baka tulen.
  • Protein Lengkap dengan kesemua asid amino perlu.
  • BEBAS KOLESTEROL
       150
9 Meal Shakes 544g
  • Multivitamin dan mineral dalam bentuk serbuk
  • Ditambahkan protein.
  • Mengandungi serat / fiber.
  • Sesuai untuk kanak-kanak yang cerewet makan.
  • Sesuai untuk warga emas yang sukar nak mengunyah daging dan makanan berserat.
  • Mencukupkan keperluan nutrisi mereka yang di atas.
       114
10 Lecithin 180 tablet
  • Penting untuk saraf dan otak kerana mengandungi choline yang menggerakkan saraf dan otak iaitu neurotransmitter acethylcholine.
  • Menghancurkan molekul lemak dari molekul yang besar menjadi molekul kecil dan halus lalu mudah untuk dicairkan dan dikeluarkan oleh badan.
  • Gandingan terbaik dengan Omega dan Alfalfa untuk kempis perut.
       53
11 Performance Drink Orange 539g
  • Isotonik tanpa manis gula dantanpa gas.
  • Beri tenaga BERPANJANGAN dan EXTRA.
  • Sangat bagus untuk ahli sukan, jemaah haji dan umrah.
  • TERBAIK UNTUK DI AMBIL SEMASA PUASA
         83
12 Collagen Powder 15 sachet
  • Kolagen sisik ikan merah.
  • Molekul kolagen paling halus.
  • Mudah diserap badan.
  • Kesan pun cepat.
         298
13 Advanced Joint Health Tablet 60 tablet
  • Mengandungi 7 ramuan hebatuntuk mengubati sakit lutut dan sakit sendi tanpa pembedahan. Gabungan terbaik dengan OSTEMATRIX dan OMEGA.
  • Jika ligament koyak, wajib tambah COLLAGEN.
         124
14 Nutriferon 30 sachet
  • Formula rahsia Dr. Yasuhiko Kojima (pakar imun) untuk meningkatkan INTERFERON tubuh secara alami untuk membunuh virus termasuk virus flu dan denggi.
         182
15 Ostematrix 120 tablet
  • Kompleks lengkap Kalsium yang bukan sahaja mengandungi kalsium tetapi juga SEMUA MINERAL PENTING yang WAJIB ada untuk penyerapan kalsium ke dalam tulang dan darah.
  • Mengandungi MAGNESIUM.
  • Penting untuk pesakit gastric.
          61
16 Omega Guard 90 tablet
  • Minyak Ikan Shaklee yang mengandungi DHA dan EPA paling tinggi di dunia.
  • Ditapi dan disuling 3 kali.
  • Penting untuk bakar lemak.
  • Membuang kolesterol dari salur darah.
  • Memberi bendalir kepada lutut dan sendi.
  • Membantu mencerdaskan otak pelajar.
        136
17 Peppermint-Ginger 90 tablet
  • Legakan gastric jika di ambil bersama Ostematrix.
  • Buang angin dan senak perut
         45
18 Zinc Complex 120 tablet
  • Memulihkan luka pembedahan.
  • Sama power macam pati haruan untuk ibu bersalin.
  • Menghilang dan mengecutkan jerawat batu dan jerawat pasir.
  • Mengeringkan nanah.
  • Meningkatkan Kesuburan lelaki.
  • Mengelakkan masalah kesihatan rambut.
  • Menghilangkan kelemumur.
        34
19 Vita E Complex 120 kapsul
  • Melawan radikal bebas.
  • Menghilangkan parut jerawat dan parut pembedahan.
  • Jika diambil dengan ESP ia menghilangkan stretch mark.
  • Melembabkan kulit.
  • Mengelakkan kanser.
        149
20 Vivix 150ml
  •  Anti Kanser.
  • Membantu memulihkan kanser.
  • Membantu memulihkan diabetes.
  • Membantu memulihkan saraf pesakit strok.
  • Menghilangkan slipped disc.
  • Menghilangkan gout.
  • Menyembuhkan banyak penyakit kronik.
  • MENGHILANGKAN KETAGIHAN ROKOK.
  •  Terlampau banyak manfaat
       475
21 Vitalea Iron Formula 120 tablet
  • 28 jenis multivitamin lengkap dengan zat besi untuk kesihatan optimum.
         89
22 CoQ Health Shaklee 30 tablet
  • Penawar Untuk Kesihatan Jantung. Juga penawar untuk kencing manis dan darah tinggi.
        124
23 Vita C Sustained Released 500mg 180 tablet
  • Vitamin C khas diserap secara berperingkat untuk kesihatan tubuh.
        93
24 Chewable Vita-C 100mg 60 tablet
  • Sesuai untuk kanak-kanak dan mereka yang susah untuk menelan tablet.
        37.50
25 DTX Complex 90 tablet
  • Menghilangkan masalah fatty liver dan cirrhosis.
  • Sangat penting untuk DETOX.
  • Menghilangkan psoriasis.
          155

 

 

2. Produk Pelangsingan / Kurus Badan Shaklee : Cinch Shaklee Weight Management

slimming set shaklee

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Cinch™ Energy Tea Mix 28 sachet
  • Meningkatkan metabolisme
  • Membuang leboihan air dalam badan.
  • Mencegah gemuk air
         131
2 Cinch Shake Mix Choc 765g
  • Mengandungi Leucine™ untuk elak menggeleber lembik dan layut bila badan dah kurus.
  • Boleh ganti makanan kerana lengkap dengan protein dan bagi rasa kenyang sentiasa.
         173
3 Cinch Shake Mix Vanilla 765g
4 Cinch Shake Mix Latte 765g

 

 

3. Produk Shaklee Untuk Sapuan Kulit Multi Purpose

 

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga
1 Herbal Blend® Multi-Purpose Cream 113g Hilangkan kegatakan, kulit kasar, dan juga eczema. Tapi perlu ambil dengan vitamin dalaman juga.             28

 

 

4. Produk Penjagaan Kulit Shaklee / Skin Care Shaklee NutriWhite

esp shaklee untuk kulit

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15 50ml Krim siang Untuk Lindungi Kulit Dari Sinaran UV yang menggelapkan dan merbahaya        200
2 Gentle Deep Foaming Cleanser 150ml Pencuci Muka Shaklee Untuk Putihkan Kulit          119
3 Overnight Renewal Whitening Cream 50g Krim malam untuk repair semula kulit setelah seharian terdedah kepada cahaya matahari dan pencemaran          225
4 Soothing Radiance Whitening Softener 150ml Toner Untuk Memutihkan Kulit          138
5 Spot Whitening Treatment 10ml Hilangkan Jeragat dan Parut Hitam          150
6 Gentle Action Makeup Remover 150ml Pembersih mekap untuk buang mekap dari kulit sebelum cuci dengan pencuci muka.           95
7 Daily Defense Whitening Essence 30ml Serum pemutih untuk memutihkan kulit dan memberi kesan pink kemerahan         231

 

 

 

5. Produk Penjagaan Kulit / Skin Care Shaklee : Enfuselle

 vitamin untuk kulit cantik

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Purifying Cleansing Gel 177ml Pencuci Muka Shaklee Untuk Kulit Berminyak            89
2 Hydrating Cleansing Lotion 177ml Pencuci Muka Shaklee untuk kulit normal dan kering           97
3 Purifying Toner 177ml Toner / Penyegar kulit untuk kulit berminyak, jika guna ni kulit tak berminyak malah segar sepanjang hari          79
4 Hydrating Toner 177ml Toner / Penyegar untuk kulit normal dan kering           79
5 Balancing Moisturizer 59ml Pelembab untuk kegunaan siang dan malam bagi kulit berminyak          84
6 Hydrating Moisturizer 48g Pelembab bagi kegunaan siang dan malam untuk kulit normal dan kering        98
7 Eye Treatment 14ml Krim rawatan mata / eye cream untuk hilangkan kedut dan eye bag        53

 

  1. Produk Penjagaan dan Perapian Rambut Shaklee : Prosante

 

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Revitalizing Shampoo 296ml Sesuai untuk rambut yang kusam dan tak bermaya. Melebatkan rambut dan melicinkan kutikel rambut           67
2 PurifyingShampoo 296ml Sesuai untuk kulit kepala yang berminyak. Membersih secara dan membuang sisa produk fesyen rambut, mineral terkumpul dan bahan pencemar lain         63
3 Nourishing Scalp Treatment 59ml Memberi zat kepada rambut dari akar hingga ke hujung rambut. Mencegah rambut bercabang, Melebat dan memperkuat akar rambut untuk mengelakkan keguguran rambut.          94
4 Lightweight Conditioner 296ml Mengembalikan struktur rambut supaya rambut tampak lebih lebat dan bersinar          67
5 Replenishing Conditioner 296ml Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan mengelakkan rambut bercabang         68
6 Long Lasting Finishing Spray 237ml Juga merupakan tonik rambut Shaklee         59

 

7. Penjagaan Kebersihan Rumah Bebas Racun : SHAKLEE Get Clean

cara menanggalkan kutu babi

Bil Nama Produk Saiz Fungsi dan Khasiat Kebaikan Harga (RM)
1 Get Clean® Water Pitcher 303 liter Jap penapis air mudah-alih.Boleh menapis air keruh menjadi bersih dan jernih          460
2 Dish Wash Concentrate 473ml Bebas dari racun Diethanolamine dan sodium dedecylbenzensulfonate yang memudaratkan          28
3 Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate 473ml Pencuci Multi porpose bebas racun          46
4 Soft Fabric Concentrate 946ml Ramuan semulajadi tanpa fosfat dan bahan pewarna          40
5 Fresh Laundry Concentrate (Serbuk) 2.49kg Hipoalergenik dan tanpa bahan kimia bahaya          80

 

Nota Penting Tentang Harga Produk Shaklee Malaysia

 

  1. Harga Produk Shaklee untuk Semenanjung Malaysia dan Sabah Sarawak (Borneo) adalah sama.
  2. Harga yang di paparkan di atas adalah tidak termasuk 6% GST.
  3. Kos penghantaran oleh Shaklee ialah RM11 untuk semenanjung Malaysia dan RM21 untuk Sabah Sarawak.
  4. Untuk membeli dengan harga yang lebih jimat dan murah padaharga ahli, boleh daftar jadi ahli Shaklee untuk mendapatkan privilege ini.
  5. Untuk tempahan dan COD seluruh Malaysia sila whatsapp 013 982 0013

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

7 cara melancarkan buang air besar yang mudah dan berkesan – part 2

cara melancarkan buang air besar

Ada 4 faktor yang boleh mempengaruhi penyahtinjaan yang sihat:

 

1. Berapa kali sehari?

Sebaiknya 1 hingga 3 kali.

Sembelit: Gagal membuang air besar setiap hari

Cirit-birit: Lebih dari 4 kali sehari.

 

2. Kualiti Najis

Najis yang sihat ialah Jenis 4 dan 5

cara melancarkan buang air besar

3. Mudah atau sukar?

Buang air besar seharusnya seperti suatu pit stop perlumbaan.

Anda masuk dan keluar dengan pantas, tanpa sebarang kesakitan atau penderitaan.

 

4. Lawas atau sembelit?

Apabila anda keluar dari tandas, anda perlu berasa nyaman dan puas.

Ketahui 7 cara melancarkan buang air besar supaya pengalaman anda di tandas lebih bahagia :)

 

Sambungan daripada Bahagian 1: 7 cara melancarkan buang air besar yang mudah dan berkesan – part 1

cara melancarkan buang air besar

=================================================================================

5. Cara melancarkan buang air besar kelima – minum jus epal & prune, teh herba atau air suam lemon

Minum jus epal & prun yang asli dan segar berbanding yang telah diproses dalam kotak atau botol.

Yang asli dan segar lebih banyak kandungan serat berbanding yang sudah diproses.

Selain itu, jus yang letah diproses mengandungi lebih banyak bahan kimia pengawet serta gula yang tidak akan membantu dalam melancarkan proses buang air besar anda.

Teh herba dan set Shaklee untuk melawaskan buang air besar juga boleh membantu.

Air suam yang diperah lemon pun boleh diminum pada waktu pagi sewaktu perut kosong agar mudah dicernakan oleh perut dan mencuci usus.

 

cara melancarkan buang air besar==========================================================

6. Cara melancarkan buang air besar keenam – usus pun perlu bersenam

Bersenamlah.

Jika tubuh badan anda yang luaran pun berasa letih lesu, tidak mustahil usus anda pun letih lesu dan gagal menggerakkan najis dengan berkesan.

Jogging, berjalan kaki dan naik basikal setiap hari.

Settle masalah sembelit!

set kurus shaklee

=========================================================

7. Cara melancarkan buang air besar ketujuh – usus anda terlalu stress!

Kepala anda berserabut?

Otak anda kerap memikirkan masalah?

Jangan terkejut jika saya beritahu yang usus anda pun bermasalah juga.

Pergilah menenangkan fikiran.

Buatlah yoga atau spa dan berurut.

Minta tukang urut tu fokus pada bahagian perut dan usus anda.

Mungkin ada yang terbelit atau tersumbat.

 

 

produk shaklee untuk melawaskan buang air besar

Begitulah perkongsian berkenaan cara-cara melancarkan buang air besar. Moga bermanfaat buat semua 🙂

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

7 cara melancarkan buang air besar yang mudah dan berkesan – part 1

cara melancarkan buang air besar

cara melancarkan buang air besar

 

Pada tahun 1998, Carta Najis Bristol atau Bristol Poop Chart telah di keluarkan oleh Scandanavian Journal of Gastroenterology untuk menerangkan tentang 7 jenis najis.

Jenis 1 hingga 3 – keras dan sembelit

Jenis 4 dan 5 – Normal dan sihat

Jenis 6 dan 7 – cair dan cirit-birit

 

==============================================

Ada 4 faktor yang boleh mempengaruhi penyahtinjaan yang sihat:

 

1. Berapa kali sehari?

Sebaiknya 1 hingga 3 kali.

Sembelit: Gagal membuang air besar setiap hari

Cirit-birit: Lebih dari 4 kali sehari.

 

2. Kualiti Najis

Najis yang sihat ialah Jenis 4 dan 5

 

3. Mudah atau sukar?

Buang air besar seharusnya seperti suatu pit stop perlumbaan.

Anda masuk dan keluar dengan pantas, tanpa sebarang kesakitan atau penderitaan.

 

4. Lawas atau sembelit?

Apabila anda keluar dari tandas, anda perlu berasa nyaman dan puas.

Ketahui 7 cara melancarkan buang air besar supaya pengalaman anda di tandas lebih bahagia 🙂

 

cara melancarkan buang air besar

Wanita yang berusia 65 tahun ke atas lebih ramai mengalami masalah sembelit berbanding kaum lelaki.

Antara simptom sembelit ialah:

1. Muntah-muntah

2. Najis yang keras dan kering

3. Bengkak dibahagian perut

4. Ntahtinja yang tidak kerap

5. Sakit perut

6. Meneran yang melampau ketika buang air besar

7. Kembung atau perut berangin

cara melancarkan buang air besar

 

=============================================================

1. Cara melancarkan buang air besar pertama – minum air sampai kembung

Maksud saya minum lah air secukupnya.

Berapa banyak tu?

Orang dewasa normal perlu 8 gelas air kosong sehari untuk menjamin proses bendalir badan berjalan dengan sempurna.

Jadi orang dewasa yang tak normal (seperti anda yang sembelit) wajib ambil LEBIH dari 8 gelas.

12 gelas lebih elok. Lebih kurang segelas setiap 2 jam.

Insyaallah anda akan nampak kesannya.

Anda juga boleh mencuba makan buah-buahan yang tinggi kandungan airnya seperti mentimun, tembikai, grapefruit dan nanas.

 

===========================================================

2. Cara melancarkan buang air besar kedua – makan serat dengan banyak

Sarapan: Ambil cereal berserat tinggi seperti bran.

Ya, bran tawar dan seperti makan kadbod, tetapi sila sedar diri. You need it!!

Makanan lain yang mengandungi serat yang tinggi:

– kacang merah

– raspberry

– blackberry

– nanas

 

========================================================

3. Cara melancarkan buang air besar ketiga – kawal penggunaan julap

Usahlah kerap sangat mengambil julap, kelak ususmu akan terlalu mengharap pada julap lalu susah nak membunag terus kalau tak ambil julap.

Carilah produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Lebih sihat dan lembut untuk ususmu itu 🙂

 

=====================================================================

4. Cara melancarkan buang air besar keempat – kurangkan pengambilan produk tenusu

Susu, keju, kek, telur, ais krim, buttermilk, dadih dan sebagainya adalah antara produk tenusu yang biasa kita jumpai.

Elakkan pengambilan yang terlalu banyak kerana produk berasaskan susu akan menerukkan lagi sembelit anda.

Produk tenusu tidak mengandungi apa jua kesan serat yang boleh membantu anda buang air besar.

Produk tenusu juga akan mengakibatkan najis anda bergerak perlahan dalam usus lalu menyukarkan proses nyahtinja.

cara melancarkan buang air besar

 

 

Bersambung ke bahagian 2: 7 cara melancarkan buang air besar – part 2

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

5 produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Kisah produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Semasa menjaga suami saya yang masuk ke wad akibat serangan Epilepsi, ibu dan bapa mertua saya datang melawat dari Perak.

Mereka pun stay di wad bersama kami selama 2 malam.

produk shaklee untuk melawaskan buang air besarPada waktu itu, bulan Ramadhan.

Jadi apeje yang boleh dilakukan semasa bulan puasa selain berehat, bersembang dan tidur.

Nak makan tak boleh, nak bersiar-siar pun letih kan :D.

Namun semasa berehat-rehat tu, ibu mertua saya seperti ada masalah ketika berada di dalam tandas.

Setiap satu wad di hospital swasta ini, semuanya dilengkapi dengan tandas/bilik air yang tersendiri.

Jadi, aktiviti di dalam tandas, mahu tak mahu kadang-kadang ‘terdengar’ juga dari dalam bilik sekiranya ‘kuat’ sangat.

produk shaklee untuk melawaskan buang air besar

Ummi buat confession

Jadi selepas bersahur itu ketika menanti waktu Subuh masuk, apabila ibu mertua keluar dari tandas, saya pun memberanikan diri untuk bertanya:

“Ummi ada masalah nak buang air besar ke? Dengar macam sakit je masa dalam tandas tu”

“Ya, Ummi dah dekat seminggu ni tak boleh berak”

“Uih, seminggu?! Lamanya… kalau saya dah sakit kepala dah”

“Nak minum air lebih-lebih, bulan puasa. Makan pun sikit je tak lalu. Lagi susah nak tolak keluar”

“Hmm camnilah. Saya bagi Ummi try produk ni 4 biji. Tengok ok ke tak…”

Ummi pun ambil dan telan. Saya kata biasanya produk ni ambil sebelum tidur sebab masa  tindakan dia lebih kurang 4 jam. Tapi mereka nak balik dah siang tu, jadi saya beri juga dia cuba.

Tapi… tak sampai setengah jam ambil, Ummi saya dah berasa sakit perut dan berlari-lari anak ke tandas.

Lepas tu, bunyi FLUSHHH

produk shaklee untuk melawaskan buang air besar

 

 

 

 

 

 

Ummi keluar dengan senyuman yang sangat manis 🙂

“Wow, dah keluar dah semua yang tersangkut lama tu..”

Alhamdulillah happy sangat sebab dapat bantu Ummi. Saya pun bekalkan sebotol untuk Ummi bawa balik ke Perak.

Sebotol apa? Hah jom baca kat bawah ni…

Dalam artikel ini, saya akan berkongsi semua jenis produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar, semoga bermanfaat buat semua.

 

============================================

1. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Herblax

 

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Bagaimana Herblax berfungsi?

  • Laksatif yang bertindak lembut untuk digunakan APABILA PERLU SAHAJA. Tidak boleh di ambil setiap hari.
  • Merangsang pergerakan rektum (hujung usus) untuk melancarkan proses perkumuhan semula jadi tubuh
  • Bahan utamanya, Daun Senna telah digunakan secara tradisional sejak berkurun lama sebagai laksatif semula jadi

BONUS: Boleh membantu mengempiskan perut.

Rakan saya Ayu dari Kemaman kata:

“Kalau ambil ni, sepagi tu memang akan membuang. Kalau tak memang berhari-hari tak membunag. Bagus sangat…”

=============================================

2. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Ostematrix

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

 

Bagaimana Ostematrix berfungsi?

  • Magnesium di dalam kaplet Ostematrix bertindak sebagai penenang otot usus
  • Otot usus yang gagal berfungsi atau menjalankan peristalsis dengan baik boleh menghalang najis dikeluarkan dengan lancar
  • Kalsium memastikan najis lembut dan mudah digerakkan, berbanding najis yang kering keras dan melekat dipermukaan usus.

BONUS: Kalsium boleh membantu menguatkan jantung, tulang, sendi dan gigi.

Ini yang ibu mertua saya ambil. Beliau seorang yang tak suka menelan pil, tapi sebab kaplet Ostematrix ni di design supaya mudah ditelan, beliau request lagi 2 botol selepas botol yang saya berikan haritu dah habis 🙂

=============================================

3. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Omegaguard

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

 

Bagaimana Omegaguard berfungsi?

  • Omegaguard mengandungi minyak ikan berkepekatan tinggi
  • Minyak ikan ini akan menambahkan jumlah pelincir pada dinding usus yang memudahkan pergerakan najis

BONUS: Omega3 dan DHA dalam Omegaguard boleh membantu perkembangan otak dan sendi yang sihat. Juga boleh mengecutkan sel lemak pada badan dan menyerap kolestrol dalam darah.

=============================================

4. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Alfalfa Complex

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Bagaimana Alfalfa berfungsi?

  • Alfalfa diperbuat daripada daun Medicago Sativa yang telah digunakan sejak berzaman-zaman dalam kesihatan tradisional
  • Daun alfalfa berfungsi menyedut toksin dan lelemak daripada tubuh dan usus
  • Toksin yang telah digumpalkan dapat dibuang dengan mudah, tetapi perlu minum air suam dengan banyak

BONUS: Penggalak susu untuk kaum ibu menyusu. Orang lelaki yang ambil ni, TIDAK akan mengeluarkan susu. Jangan panik tak tentu pasal

Mak saya sendiri gunakan produk ni. Dia kata:

“Mak makan ni hari-hari. Bagus semua angin keluar dari badan. Berak pun lawas jer…”

===========================================

5. Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar – Vivix

Produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

Bagaimana Vivix berfungsi?

  • Super antioksida yang membantu memulihkan sel otot yang keras kejung akibat sukar membuang air besar
  • Menyahkan toksin dari organ, darah dan usus supaya mudah disingkirkan

BONUS: Anti penuaan = awet muda.

Saya sendiri amalkan Vivix untuk total detox. Najis hitam pekat keluar dengan lancar, badan pun rasa tersangat ringan 🙂

===========================================

Begitulah senarai produk Shaklee untuk melawaskan buang air besar

=====================================================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...