Kebaikan air kacang soya menurut Chef Hanieliza

kebaikan air kacang soya

Baru-baru ini saya buka kembali blog Chef Hanieliza yang comel itu dan membaca satu posting beliau tentang kebaikan air kacang soya. ESP shaklee Elok saya kongsikan di sini, mana boleh lokek ilmu kan? hehe Moga ia bermanfaat. Rugi tak baca tau 😉 ==============================================================

Kebaikan air kacang soya

Protien kacang soya dapat disetarakan dengan dua kali protien daging,empat kali telur,empat kali gandum,lima kali atau enam kali roti dan dua belas kali susu. Hasil kajian juga mendapati protien kacang soya bukan sahaja tinggi,tetapi juga baik dari segi kualitinya Kacang ajaib ini telah menjadi bahan tenusu yang baru, iaitu neo-protein untuk diet masakini. Ia juga boleh ditukarkan ke apa – apa jua hidangan yang berasaskan susu, keju, aiskrim, kacang dan juga hamburger!

Fungsi Memori

Fakta ini amat benar terutamanya bagi mereka yang sedang melalui alam menopaus. Selepas menopaus, kajian menunjukan lebih ramai wanita mengalami penurunan daya memori berikutan kekurangan hormon estrogen. Kajian juga menunjukkan yang soya menguatkan lagi memori berikutan kandungan utama soya ; isoflavones, yang melindung sel saraf daripada tekanan oksida.

Proses Penurunan Berat Badan

Soya telah menjadi bahan utama dalam proses penurunan berat badan kontemporari bagi kedua – dua lelaki dan wanita. Terdapat banyak sebab ; pertamanya; ia mempunyai index glycemic yang rendah, ini bermakna ia menghalang gula di dalam darah daripada meningkat secara cepat. Soya juga merupakan sumber protein rendah lemak yang membantu membina kandungan otot – tidakkah ianya kedengaran seperti sebuah alternatif yang lazat? kebaikan air kacang soya Menentang Radikal

Matahari merupakan salah satu entiti yang sangat berbahaya kepada kulit kita, terutamanya di dalam keadaan cuaca kita yang agak panas. Soya telah dibuktikan mempunyai kandungan antioksida yang boleh membantu menentang radikal ini, kandungan utamanya adalah isoflavounes yang terdapat di dalam protein soya.

Pembangkit Tenaga

Soya merupakan sumber tenaga yang menakjubkan untuk tubuh kita. Kandungan proteinnya menyokong tahap tenaga, stamina dan juga dapat meningkatkan prestasi sukan seseorang. Ini adalah kerana protein soya kaya dengan asid amino, yang menyokong otot badan dan tulang. Lebih kuat otot dan tulang kita, lebih kuat tubuh kita akan dapat bertahan dengan keperluan fizikal sehari – hari. Jadi, jika anda rasa tubuh anda tidak bertenaga, minumlah soya untuk kembali bertenaga. =====================================================================

Nah, banyak kan kebaikan? Air kacang soya yang saya suka ialah ESP Shaklee. Mudah aje just bancuh 2-3 sudu makan serbuk ESP dalam segelas air sejuk dan kemudian shake sampai lebam. Lepas tu boleh minum dengan gembira.. oley!

ESP shaklee

Berminat untuk mendapatkan ESP Shaklee?

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

ESP Shaklee – keterangan produk dan kebaikannya

ESP shaklee

Antara produk yang hot dalam Shaklee ialah ESP Shaklee – Energizing Soy Protein. Jom kita baca seterusnya apa yang best tentang ESP Shaklee dan bagaimana ESP boleh membantu tuan-tuan dan cikpuan-cikpuan sekalian yang mempunyai beberapa permasalahan kesihatan.

 

Keterangan ESP shaklee

  1. ESP shaklee untuk kurus

ESP boleh dijadikan meal replacement untuk sarapan dengan memberikan kuasa tenaga yang hebat. Gandingkan dengan Shaklee Mealshake untuk kombinasi yang power. Saya gelarkan ESP + Mealshake sebagai Shaklee Dynamic Duo.

Bersarapan dengan creamy ESP Mealshake lebih berkhasiat daripada mi goreng yang berminyak ataupun nasi lemak yang.. er.. berlemak! Hehe

Shake ini memberikan kesan kenyang yang lebih lama, dengan indeks glisemik yang rendah serta penuh dengan zat, vitamin dan mineral yang lengkap.

Juga protein dalam ESP boleh membantu menegangkan kulit yang lendut disebabkan penurunan berat badan, serta membina otot yang sihat dan kuat.

esp shaklee untuk kurus

  1. ESP shaklee untuk ibu menyusu

Ibu menyusu memerlukan sekitar 71 gram protein setiap hari, menurut kajian daripada Ohio State University, USA. Angka ini termasuk bukan sahaja protein yang ibu-ibu menyusu perlukan untuk menjaga tubuh mereka agar berfungsi secara normal, tetapi juga protein tambahan untuk membantu penghasilan susu ibu. Selain itu, bayi yang disusukan memerlukan protein daripada susu ibu untuk membesar dengan sihat.

esp shaklee untuk ibu menyusu

Walaupun mendapatkan protein sebanyak 71 gram ini kelihatan seperti sedikit atau langsung tidak mencabar, jangan terkejut sekiranya ramai ibu menyusu gagal mendapatkan protein ini daripada makanan harian seperti ayam, ikan, telur atau daging.

ESP Shaklee boleh membantu ibu-ibu untuk menyusu dengan lebih lama dengan melengkapkan keperluan protein harian. Baby pun cepat kenyang dan membesar bagaikan juara dengan susu ibu yang meriah!

 

  1. ESP shaklee untuk ibu hamil

Salah satu daripada manfaat ESP adalah ia merupakan protein lengkap kerana mengandungi semua asid amino penting untuk tubuh ibu hamil. Protein daripada soya adalah sebaik mana-mana jua protein yang berasaskan daging , dan dianggap sebagai salah satu sumber protein terbaik untuk kehamilan.

esp shaklee untuk ibu hamil

Protein soya memberikan tenaga kepada sel-sel dan memberikan manfaat yang amat baik kepada ibu hamil. Ia tidak mengandungi sebarang kolesterol, dan juga sangat rendah kalori dan lemak tepu. Oleh itu, ESP boleh dianggap sebagai protein yang selamat dan sihat untuk wanita hamil.

Adalah dipercayai bahawa penggunaan biasa protein soya meningkatkan peluang untuk ibu bersalin secara normal Tambahan pula , protein soya juga dipercayai boleh mengurangkan risiko penyakit-penyakit tertentu semasa kehamilan seperti kanser payudara , osteoporosis dan penyakit jantung.

 

  1. ESP shaklee untuk gastrik

Pengambilan ESP Shaklee boleh membantu mereka yang mempunyai masalah gastrik dan ulser perut. Protein daripada ESP boleh membantu dalam pemulihan sel-sel perut yang rosak, dan diperlukan untuk membaiki radang perut dan ulser. Satu kajian dalam isu 2010 ” Nutrition and Cancer” melaporkan bahawa protein menyekat gastritis yang disebabkan oleh kehadiran H. pylori.

esp shaklee untuk gastrik

H. Pylori adalah sejenis bakteria yang terdapat dalam tubuh badan manusia, terutamanya dalam usus dan salur pemakanan. Gastrik terjadi apabila lapisan perut menjadi bengkak dan luka, dan H Pylori sudah terlepas ke dalam bahagian perut, dan merodok-rodok lapisan mucus perut, menggerudi dengan tanpa belas sehingga ke lapisan perut yang dalam.

Gastrik yang teruk akan menjadi tempat pembiakan H Pylori lalu menyebabkan ulser! Encik H Pylori buat begini adalah untuk mengelakkan diri mereka daripada dilarutkan dan dihanyutkan oleh jus-jus dan asid perut. Apabila banyak ‘lubang-lubang’ penggerudian H Pylori, maka lapisan perut yang dalam ini terdedah kepada serangan asid perut.

esp shaklee untuk gastrik ulser

Anda perlu memilih makanan dengan protein rendah lemak. Makanan protein dengan lemak yang tinggi akan meningkatkan lagi pengeluaran asid perut, yang menyebabkan lapisan perut anda semakin bengkak dan radang.  Makanan rendah lemak yang tinggi protein termasuk daging tanpa lemak, ikan, ayam berkulit , produk soya (ESP Shaklee), kacang, susu rendah lemak dan yogurt rendah lemak .

 

  1. ESP shaklee untuk kesuburan

ESP Shaklee boleh membantu meningkatkan kesuburan terutamanya kepada wanita-wanita yang sudah lama mengidamkan cahayamata. Isoflavin yang terdapat dalam soya ESP akan menghalang reseptor estrogen (hormone kesuburan wanita) dalam otak dan memberikan signal kepada badan yang tahap estrogen semula jadi adalah pada paras yang rendah.

esp shaklee untuk kesuburan

Sebagai tindakbalas, badan anda akan mula untuk meningkatkan pengeluaran estrogen. Selepas lima hari, digalakkan untuk berhenti mengambil ESP dan melihat kesan seterusnya. Berikan masa kepada tubuh badan untuk mengesan reseptor estrogen yang telah dihalang oleh Isoflavin tadi kembali normal. Ini akan memberikan signal kepada badan yang estrogen dalam tubuh sudah cukup, dan membebaskan hormon yang betul dalam mencetuskan ovulasi.

Dinasihati para wanita yang ingin mendapatkan cahayamata untuk benar-benar melihat dan menghitung waktu subur agar kesan optimum dapat diperolehi.

 

6. ESP shaklee untuk kulit

Kini, banyak bahan-bahan soya yang digunakan dalam produk penjagaan kulit, biasanya dalam bentuk Genistein iaitu sejenis isoflavon soya. Sebab itulah mengapa isoflavon soya banyak dimasukkan ke dalam sesetengah pelembap dan krim malam: ia mencerahkan kulit, mengurangkan bengkak dan kemerahan, meningkatkan pengeluaran kolagen dan meratakan ton kulit. Ini kerana soya mengadungi phytoestrogen dan antioksidan yang amat penting dalam penjagaan kulit.

esp shaklee untuk kulit
Ada satu kajian baru di Jepun menunjukkan bahawa suplemen soya mengandungi S-equol, sebatian yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapai, digunakan untuk mengelakkan kemunculan kedutan di sudut-sudut yang mata. S-equol sebenarnya dibuat dalam tubuh manusia sebagai by-product daripada pencernaan soya, tetapi ramai orang sudah kurang flora usus yang diperlukan untuk menghasilkannya.Menurut kajian itu juga, para peserta menunjukkan sedikit perubahan pada kedutan di wajah mereka.

Atas kebaikan dan kajian yang dijalankan di atas, ESP Shaklee boleh membantu anda untuk mendapatkan kulit yang cantik dan flawless gitteww.

 

7. ESP shaklee berapa gram

Berat satu canister ESP Shaklee ialah 850gram. Canister tu besar tau.

esp shaklee berapa gram

8. ESP shaklee price

Harga ESP Shaklee amat berpatutan kerana penggunaannya berkadaran dengan harganya. Satu canister ESP Shaklee price ialah RM150.00 sahaja. Penggunaan yang disyorkan ialah 1 sudu makan ESP dibancuh atau dishake dengan 1 gelas air sejuk.

Dengan penggunaan ini, satu canister ESP boleh bertahan selama 4 bulan. RM150 bahagi 4 bulan bersamaan dengan RM37.50 sebulan. Nilai ini lebih murah daripada anda membeli satu tin air minuman Soya berjenama Yeo’s mahupun Seasons setiap hari selama sebulan. Haa kan jimat! Lebih jimat sekiranya menjadi ahli Shaklee.. berbaloi-baloi.

ESP shaklee price

So begitulah kisah ESP Shaklee yang saya dapat ceritakan. Di harap semua gembira kerana dapat membaca info ni.

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

 

Air kacang soya resipi Chef Hanieliza yang istimewa

Sedang saya mencari resipi-resipi air kacang soya di pakcik Google, tiba-tiba terjumpa blog Chef Hanieliza yang sangat femes itu! Wah gembira sangat sebab dapat jumpa blog beliau, tambah teruja sebab bila baca profile, Chef ni tinggal di Kerteh!

Selepas ni nak pergi melawat Chef Hanieliza yang comel itu. Pasti seronok!

Di bawah ini saya kongsikan resipi air kacang soya hasil nukilan Chef Hanieliza. Credit to her 😉

ESP shaklee

===============================================================================

Air kacang soya (juga susu soya atau Itali: soia latte) merupakan satu minuman dari kacang soya yang asalnya dari China.
Di setengah negara-negara Asia, minuman ini merupakan satu kebiasaan dan dijadikan satu hidangan harus ketika waktu makan.
Di sebelah barat ia dijadikan satu bahan minuman gantian kepada sesiapa yang tidak boleh meminum susu lembu.

Asal-usul

Air kacang soya dikenalpasti asalnya dari China, sebuah kawasan yang mempunyai pokok soya dan menggunakan dan memakan hasil soya sejak sebelum wujudnya rekod penulisan secara bertulis. Kemudiannya, pokok kacang soya dan hasil tuaiannya telah diperkenalkan dan di tanam di Jepun.

Air kacang soya ditemui dan dibuat oleh Liu An dari Dinasti Han di China sebelum 164 sebelum masihi.

Liu An juga dikatakan yang membuat tauhu di China, kemudiannya dikatakan 900 tahun selepas itu, dikenali di Jepun, sebagai tofu.

baru-baru ini kakliza ditanya mengenai cara buat air kacang soya
oleh kerana kakliza sekeluarga mmg suka makan air kacang soya, so kkliza pun membuat sendiri…
tapi sorila..kakliza tak semapt nak amik gambar [takder mood sbb kepenatan sangat]

AIR KACANG SOYA

air kacang soya

Bahan
1 cawan kacang soya
4 cawan air
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan [simpulkan]

Cara
1. Basuh dan rendamkan kacang soya semalaman.
2. Ramaskan kacang soya supaya kulitnya berpisah. Buangkan kulitnya sambil membilaskan kacang soya.
3. Mesinkan dalam blender sehingga halus.
4. Tapiskan dengan penapis kain [selalu tapis teh tarik/tapis kain putih]
5. Masukkan soya dan gula dalam periuk bersama simpulan daun pandan.
6. Masak sehingga mendideh. Jaga supaya jangan sampai melimpah keluar periuk.
7. Sejukkan dan hidangkan bersama ketulan ais. Boleh juga hidangkan soya panas.

Nota:
Air kacang soya boleh dicampurkan sirap merah dan cincau atau cendul untuk menghasilkan soya bandung cendul atau soya bandung cincau.

========================================================================

OK best tak resipi ni? Simple ke mudah?

Kalau ada masa lapang, cuba yea Insyaallah

Kacang soya yang Non-GMO adalah bahan utama dalam ESP Shaklee di mana serbuk soya ini sudah di tarik semua bahan-bahan yang tidak perlu dan yang tinggal adalah isolate soya yang sejati dan mengandungi kesemua protein dan asid amino penting untuk tubuh.

ESP shaklee

=======================

Boleh hubungi saya Therina Jopri untuk konsultasi  dan sebarang pertanyaan berkenaan artikel di atas :)

Insyaallah kami akan usaha untuk membantu.
Tempahan direct dengan Shaklee HQ: 03-5622 3188 menggunakan Shaklee ID: 1158113 atau Beli Shaklee Online

Hubungi kami: 013 – 982 0013 SMS, Whatsapp, Telegram.
COD: Kemaman Kerteh Paka & Dungun
Poslaju: Seluruh Malaysia

Terima kasih dan salam sayang 🙂

pengedar shaklee kemaman terengganu

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia:

TERENGGANU

PAHANG

LEMBAH KLANG

SARAWAK

KELANTAN

MELAKA 

JOHOR

BELI SHAKLEE ONLINE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...